Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεγάλη επιστροφή του Μάριο Ντράγκι

Η μεγάλη επιστροφή του Μάριο Ντράγκι

Αναλαμβάνει ρόλο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη στροφή στην «πράσινη» οικονομία και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι επιστρέφει στα ευρωπαϊκά δρώμενα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει η Κομισιόν για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τη στροφή σε πιο «πράσινη» οικονομία και για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Ο Σούπερ Μάριο, όπως ήταν γνωστός ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΚΤ, θα συνεργαστεί τώρα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin) για τα θέματα αυτά έπειτα από πρωτοβουλία της ίδιας της Κομισιόν. Η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον επέλεξε ζητώντας του να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, κυρίως απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το όνομα του 76χρονου σήμερα Ντράγκι έχει ακουστεί ακόμη και για την προεδρία της Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών που θα γίνουν τον Ιούνιο, με τον ίδιο να φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ενδιαφερόταν να αναλάβει ρόλο στους θεσμούς της ΕΕ. Πηγές τουReuters όμως από την Ιταλία αναφέρουν ότι ο ίδιος δεν θα έκανε πίσω εάν υπήρχε πολυμερής συμφωνία και σύμπνοια των θεσμών για την υποψηφιότητά του.

Το όνομά του έχει ακουστεί επίσης και για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές και αναζητείται τώρα αντικαταστάτης του για τη θέση αυτή.

Πιο άμεσα ο Ντράγκι, ο οποίος μετά τη θητεία του στην ΕΚΤ από το 2011 έως το 2019 διετέλεσε πρωθυπουργός ευρείας κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας από το 2021 έως το 2022, θα συζητήσει με τους υπουργούς Οικονομικών απαραίτητες ενέργειες για να αυξηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται τοReuters.

Ηδη για τον σκοπό αυτό φέρεται να πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα επαφές στο Μιλάνο με διάφορους επιχειρηματίες.

Η έκθεση που θα παρουσιάσει αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, αναφέρεται ακόμη.

Ανταγωνιστικότητα

Αυτό το διάστημα η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Οι ΗΠΑ αυξάνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητά τους ειδικά με ειδική νομοθεσία που προσφέρει μεγάλα κίνητρα σε πάσης φύσης εταιρείες να επενδύσουν εκεί, «κλέβοντας» κεφάλαια από την ΕΕ.

Η Κίνα από την πλευρά της δεν έχει κάνει ποτέ πίσω στον στόχο να γίνει ακόμη ισχυρότερη υπερδύναμη και έχει επιχειρήσει πολλές φορές, άλλες με επιτυχία και άλλες όχι, να εξαγοράσει ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας αιχμής.

Επίσης αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και οι ΗΠΑ έχουν το προβάδισμα μέσω εταιρειών κολοσσών όπως οιMicrosoft, Alphabet και άλλες. Η Ευρώπη επίσης εξαρτάται και για άλλες τεχνολογίες, όπως τα μικροτσίπ, από ασιατικές εταιρείες περιλαμβανομένης της Κίνας και της Νότιας Κορέας.

Παράλληλα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγάλη πρόκληση προς μια οικονομίες με μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων μέσα στις επόμενες δεκαετίες, κάτι που απαιτεί μεγάλες αλλαγές ειδικά στον τομέα της ενέργειας και της παραγωγής.

Ιδιαίτερες είναι οι προκλήσεις για την Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε την εξάρτηση της ΕΕ από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα βιομηχανικοί όμιλοι της ηπείρου να μετατοπίσουν την παραγωγή αλλού. Αυτό γίνεται παρά τις προσπάθειες του μπλοκ να στραφεί σε άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, ενώ η ενεργειακή κρίση έχει ωθήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτή η μετάβαση αναμένεται ότι θα διαρκέσει δεκαετίες.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024