Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο περιστατικό βίας ανηλίκων: 16χρονος επιτέθηκε σε συμμαθητή του στο σχολείο

Νέο περιστατικό βίας ανηλίκων: 16χρονος επιτέθηκε σε συμμαθητή του στο σχολείο

Τα δύο παιδιά λογομάχησαν, με αποτέλεσμα ο 16χρονος να γρονθοκοπήσει τον συμμαθητή του

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, τα οποία αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Το τελευταίο σημειώθηκε σε σχολείο της Σητείας, στην Κρήτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένας 16χρονος λογομάχησε με έναν 15χρονο στο προαύλιο χώρο, με αποτέλεσμα ο πρώτος να γρονθοκοπήσει τον συμμαθητή του.

Ο 16χρονος συνελήφθη ύστερα από μήνυση του θύματος, όπως και η μητέρα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

14 άτομα έδειραν 17χρονο

Το μεσημέρι της Δευτέρας (12/2) στο Περιστέρι ένας έφηβος δέχτηκε επίθεση έξω από το σχολείο του που βρίσκεται στην οδό Ιωαννίνων, από μία ομάδα 14 ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες τον μαθητή χτύπησαν 14 άτομα με γροθιές και κλοτσιές στο πρόσωπο και στο σώμα, με συνέπεια να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Στον 17χρονο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, του έγιναν κάποιες εξετάσεις και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο.

Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις από την ομάδα των ανήλικων που έκανε την επίθεση. Οι συλληφθέντες είναι όλοι ανήλικοι γεννημένοι το 2006 και ψάχνουν ακόμα τα υπόλοιπα 10 άτομα.

Ανησυχητικό το φαινόμενο

Οι υποθέσεις ανήλικης παραβατικότητας, που αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη, σοκάρουν αφενός με τη συχνότητά τους και αφετέρου με την επιθετικότητα που εκδηλώνεται από παιδιά νεαρής ηλικίας.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει μειωθεί και ο μέσος όρος της ηλικίας των παιδιών που έχουν παραβατική συμπεριφορά, κάτι που προκαλεί ανησυχία, αποδίδοντας το φαινόμενο σε μεγάλο βαθμό στον νέο τρόπο ζωής, στον εγκλεισμό της πανδημίας, την κακή χρήση του διαδικτύου και την ενδοοικογενειακή βία την οποία βιώνουν τα παιδιά. Κάποια από τα περιστατικά αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα στο σχολικό πλαίσιο άλλα εκτός, ωστόσο είναι έκδηλη η κρισιμότητα του ρόλου των εκπαιδευτικών στην πρόληψη τους.

«Ο εκφοβισμός είναι θέμα πολυπαραγοντικό και πολυδιάστατο»

«Είναι αλήθεια ότι το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις ειδικά μετά την πανδημία όπου συσσωρεύτηκε μεγάλη πίεση και άγχος στις κοινωνίες. Όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα ψυχολογικό αδιέξοδο, σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων και για μια σειρά λόγων», εξηγεί η δημιουργός του Live Without Bullying και εκπαιδευτική Ψυχολόγο, Δρ. Αντωνία Τορρένς.

Και προσθέτει ότι «ο εκφοβισμός είναι θέμα πολυπαραγοντικό και πολυδιάστατο και ότι ανάμεσα στους βασικότερους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό, είναι η αλλαγή στη σύνθεση και τη δομή της κοινωνίας, τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, η παρατεταμένη περίοδος της πανδημίας, η σύγχρονη έκθεση παιδιών και νέων στη βία μέσω όλων των μέσων που είναι πλέον διαθέσιμα και η δραματική μείωση του χρόνου που αφιερώνουν οι γονείς στα παιδιά τους».

Αναφερόμενη στους νέους, που αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά, η κ. Τορρένς σημειώνει ότι συχνά είναι αρκετά επαναστατικοί, χωρίς όρια καθώς δεν έχουν μάθει να έχουν όρια από το περιβάλλον τους, έχουν μια αρνητική στάση απέναντι στα πράγματα και ανύπαρκτους ηθικούς φραγμούς με αποτέλεσμα να βιώνουν ένα συναίσθημα κενού και ισοπέδωσης για τα πάντα, ενώ δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Για τη βελτίωση της κατάστασης είναι απαραίτητο τα μέτρα της Πολιτείας να έχουν συνέπεια και συνέχεια, δηλαδή να μην αλλάζουν κάθε φορά που υπάρχει μια πολιτική αλλαγή, γιατί το ζητούμενο είναι να χτίσουμε πάνω στην πρόληψη.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024