Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ζητούμενο μια λύση με οικονομικά υγιή, βιώσιμα και λειτουργικά σπίτια

Ζητούμενο μια λύση με οικονομικά υγιή, βιώσιμα και λειτουργικά σπίτια

Στο επίκεντρο συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, η εύρεση στέγης.

Η βελτίωση βασικών πτυχών της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων ήταν το επίκεντρο μιας συνεδρίασης της Επιτροπής για την πολιτική εδαφικής συνοχής και τον προϋπολογισμό της ΕΕ ( COTER ), στις 9 Φεβρουαρίου. Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες ενέκριναν δύο σχέδια γνωμοδοτήσεων με συστάσεις προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με οικονομικά προσιτή και βιώσιμη στέγαση και για να γίνουν οι πόλεις πιο φιλικές και ασφαλέστερες για τους ποδηλάτες.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, η αναβάθμιση αστικών περιοχών και ο «τουρισμός» (βραχυπρόθεσμη μίσθωση για τουρίστες και συνδιαβίωση) ανεβάζουν τις τιμές και η ενεργειακή φτώχεια επηρεάζει περίπου 34 εκατομμύρια Ευρωπαίους, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξώσεων και αστέγων και απειλώντας την κοινωνική συνοχή. Αυτή η ανησυχητική τάση επηρεάζει όχι μόνο τα νοικοκυριά με χαμηλό, αλλά και μεσαίο εισόδημα.

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της ζήτησης στέγασης και για τη διαχείριση μεγάλων αποθεμάτων τοπικών δημόσιων κτιρίων και δημόσιων χώρων, με πρωταρχικό ρόλο στον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση. Στο  σχέδιο γνωμοδότησης  που εγκρίθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, οι πόλεις και οι περιφέρειες κάνουν ένα πρώτο βήμα ζητώντας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να καθιερώσουν διαρθρωμένο διάλογο για το θέμα και να παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη στις προσπάθειες των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων να παρέχουν οικονομικά προσιτή και βιώσιμη στέγαση.

Ο Andres Jaadla  (EE/Renew), μέλος του δημοτικού συμβουλίου Rakvere και εισηγητής της γνωμοδότησης, τόνισε ότι « τους τελευταίους δύο μήνες από τότε που έγινα εισηγητής της ΕτΠ για τη στέγαση, κατέστη σαφές ότι αυτό έχει γίνει πρόβλημα σε πρωτοφανή κλίμακα σε επίπεδο ΕΕ και χρειάζεται μια ευρωπαϊκή προσέγγιση. Αυτή είναι μια πολύ επίκαιρη γνώμη, η δυναμική αυξάνεται και το παράδειγμα της στεγαστικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ. Ζητάμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα για τη στέγαση που θα εξετάζει το ζήτημα ολιστικά και να διασφαλίσουμε ότι η μελλοντική μας γενιά θα μπορεί να αντέξει οικονομικά υγιή, βιώσιμα και λειτουργικά σπίτια που καλύπτουν τις ανάγκες τους και της επιτρέπουν να ζήσουν μια υγιή, ασφαλή και ολοκληρωμένη ζωή».

Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για το ποδήλατο

Σε ένα δεύτερο σχέδιο  γνωμοδότησης  που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη της COTER χαιρέτησαν τη δημοσίευση της  ευρωπαϊκής δήλωσης για το ποδήλατο  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στοχεύει στην προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς. Τόνισαν ότι, εκτός από τη θεμελιώδη συμβολή του στην απελευθέρωση του τομέα των μεταφορών, το ποδήλατο προωθεί τον υγιεινό τρόπο ζωής και μειώνει τη συμφόρηση στα αστικά κέντρα. Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες τόνισαν επίσης ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για επενδύσεις σε καλύτερες υποδομές, υποστηρίζοντας ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ευρύτερη υιοθέτηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς.

Η εισηγήτρια  Arianna Censi (IT/PES), Υπουργός Κινητικότητας της πόλης του Μιλάνου, δήλωσε: «Είναι καιρός να είμαστε φιλόδοξοι όσον αφορά τις πολιτικές κινητικότητας στις πόλεις μας. Η προώθηση της χρήσης ποδηλάτων στις πόλεις συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφορίας συμφόρηση και ρύπανση και προάγει την ευημερία και την κεντρική θέση των ανθρώπων Ο δημόσιος χώρος και οι δρόμοι είναι κοινό αγαθό και ως εκ τούτου πρέπει να αναδιανεμηθούν: δικαιοσύνη χώρων και οδική ασφάλεια για όσους επιλέγουν να είναι στο πλευρό της βιώσιμης κινητικότητας και του καθαρότερου αέρα».

Sports in

Δεν επηρεάζει την ελληνική αποστολή το χάος με τα τρένα στη Γαλλία

Η Team Hellas δεν επηρεάζεται από την επίθεση στα συστήματα των σιδηρόδρομων στο Παρίσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024