Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διασύνδεση ταμειακών – POS: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνες» έως 300.000 ευρώ

Διασύνδεση ταμειακών – POS: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνες» έως 300.000 ευρώ

Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΕΘΟ που θα κατατεθεί στη Βουλή

Αντιμέτωπες με πρόστιμα τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινούν από τις 200.000 ευρώ και θα φθάνουν τις 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής θα βρεθούν οι  εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS) οι οποίες δεν θα αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα που εκπνέει και η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εντείνοντας την πίεση στις εταιρείες για να τρέξουν γρηγορότερα τις διαδικασίες αναβάθμισης των λογισμικών οι οποίες είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS όλων των επιχειρήσεων καταθέτει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους παρόχους ταμειακών μηχανών και τερματικών POS σε περίπτωση που δεν θα έχουν συμμορφωθεί έως  29 Φεβρουαρίου. Επίσης με την ίδια  τροπολογία θα προβλέπεται η υποχρέωση απόσυρσης ταμειακών μηχανών και POS που δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές από την αγορά.

Όμως με πρόστιμα απειλούνται και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν διασυνδέσουν ταμειακές μηχανές και POS εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Οι 35 νέο κλάδοι οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές με κάρτας  έχουν περιθώριο έως τις 29 Φεβρουαρίου να προμηθευτούν τα POS και μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε δεν θα έχουν πρόστιμο 1.500 ευρώ μέχρι την 1η Απριλίου.  Οι κλάδοι στους οποίους υπάρχει ήδη υποχρέωση χρήσης POS αν δεν τα διασυνδέσουν με βάση τις τρέχουσες προθεσμίες έως τις 29 Φεβρουαρίου, από την 1η Μαρτίου θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν οριστεί στα 10.000 ευρώ.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι το τέλος του μήνα  αποτελεί  κεντρική προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει ότι «το έργο της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί πάση θυσία.Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την διακοπή, έστω και εν μέρει, της χρηματοδότησης της χώρας  από το Ταμείο Ανάκαμψης, για ένα έργο μάλιστα που είναι προς όφελος της κοινωνίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ήδη η πρόοδος είναι σημαντική, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης. Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα), που αφορά ενεργά POS έως και τις 30/09/2023, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Πηγή: OT

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024