Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραηλινή «δημοκρατία»: Η διάσημη τραγουδίστρια που έστρεψε μια πόλη εναντίον της για ένα post

Ισραηλινή «δημοκρατία»: Η διάσημη τραγουδίστρια που έστρεψε μια πόλη εναντίον της για ένα post

Από τον δήμαρχο και τους αστυνομικούς μέχρι και την αγαπημένη γειτόνισσα, μια κοινωνία μετατράπηκε σε αιμοδιψή όχλο που ζητάει εκδίκηση.

Το Ισραήλ εδώ και καιρό προβάλει τις κατηγορίες περί βιασμών Ισραηλινών γυναικών από μαχητές της Χαμάς, ζητώντας δικαιοσύνη. Την ίδια όμως τιμωρία φέρονται να ζητάνε Ισραηλινοί για μια διάσημη «αμαρτωλή» αραβοϊσραηλινή τραγουδίστρια, έχοντας ενθάρρυνση από «ψηλά».

Οι απειλές θανάτου κατά της Νταλάλ Αμπού Άμνε δεν έχουν σταματήσει από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο τηλέφωνο, όσο και έξω από το σπίτι της στην Αφούλα, στο Βόρειο Διαμέρισμα του Ισραήλ.

Ισραηλινοί συμπολίτες της, κάτω από τα βλέμματα του ίδιου του δημάρχου και των αστυνομικών οργάνων, όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ, όπως η Washington Post, η Haaretz, κτλ, απειλούν ότι θα τη βιάσουν, θα της κάψουν το σπίτι και θα σκοτώσουν τα δύο παιδιά της, ότι θα απολύσουν τον άνδρα της, τον αν. διευθυντή του τοπικού νοσοκομείου.

Τι μπορεί να έκανε η ίδια όμως, για να μετατραπεί μια κοινωνία σε ναζιστικό όχλο της δεκαετίας του 1930 που περιμένει να λιντσάρει Εβραίους γείτονες;

Η ανάρτηση «μίσους»

Αν και η 40χρονη Άμνε ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη νευροβιολογία στο Πανεπιστήμιο Technion, το 2021 στράφηκε επαγγελματικά στην άλλη της μεγάλη αγάπη, το λαϊκό τραγούδι. Γρήγορα αγαπήθηκε, έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο, κυκλοφορώντας τρία άλμπουμ και έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από ένα εκατ. οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι την 7η Οκτωβρίου.

Αμέσως, λοιπόν, μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η Άμνε έκανε μια ανάρτηση στο Facebook: «Ο μόνος νικητής είναι ο Θεός» έγραψε μόνο, εξηγώντας μετά ότι τίποτα καλό δεν θα προέκυπτε από τις επιθέσεις της Χαμάς ή τον πόλεμο στη Γάζα που θα ακολουθούσε.

«Η πολωτική προσέγγιση, δηλαδή η μαζί μας ή απάνενατί μας, θεσμοθετείται στη δημόσια σφαίρα και στην προσέγγιση του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους πολίτες του»

Αντικατόπτριζε τις πεποιθήσεις της ως ειρηνίστρια και οπαδός του σουφισμού, ενός μυστικιστικού κλάδου του Ισλάμ που πρεσβεύει ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού.

Ωστόσο, η ομάδα στο Facebook στην οποία ανήκει, αναπαρήγαγε την τοποθέτησή της στα αραβικά -«La gha-leb il-la lah»-, προσθέτοντας μια παλαιστινιακή σημαία, δίχως να την ενημερώσει, όπως είπε η ίδια.

Όταν την επόμενη μέρα είδε την ανάρτηση με τη σημαία, εκείνη τα έχασε. «Ανακατευόταν το στομάχι μου», έγραψε άμεσα σε ένα μήνυμα στην ομάδα, εκφράζοντας τη διαφωνία της. «Αυτό κάνει την πρόταση να φαίνεται μεροληπτική».

Κατέληξε στα κρατητήρια

Τότε άρχισε να συγκεντρώνεται εξαγριωμένος όχλος Ισραηλινών έξω από το σπίτι της απειλώντας την. Όταν όμως, η ίδια με τον σύζυγό της, κατέφυγαν έντρομοι σε ένα αστυνομικό τμήμα για να ζητήσεουν προστασία, τα όργανα συνέλαβαν την ίδια, κρατώντας τη φυλακισμένη για τρεις ημέρες! Η ίδια μάλιστα έδειξε και το μήνυμα προς την ομάδα της που αποδοκίμαζε την πρωτοβουλία χωρίς να τη ρωτήσουν, αλλά μάταια.

Η αστυνομία είπε ότι η ανάρτηση στο Facebook, το μοναδικό της δημόσιο σχόλιο για τα φρικιαστικά γεγονότα, ισοδυναμούσε με παράνομη πρόκληση. Η τραγουδίστρια κατέβασε την ανάρτηση, αλλά έγινε viral, δίχως να νιώθει ότι έπρεπε να ζητήσει συγνώμη. Επέμενε ότι εκφράζει την πίστη της.

Στιγμιότυπο από συναυλία της Νταλάλ Αμπού Άμνε.

Η αστυνομία της απάντησε ότι οι συγκεντρώσεις έξω από το σπίτι της, θεωρούνταν «υπηρεσίες προσευχής» για τα στρατεύματα στη Γάζα, ενώ όταν πήγαινε περιπολικό έξω από το σπίτι της, συμμετείχαν και οι αστυνομικοί στις διαδηλώσεις, καταγγέλει η ίδια.

Αν και η υπόθεσή της απορρίφθηκε γρήγορα από δύο δικαστές πριν τα Χριστούγεννα, οι συμπολίτες της δεν το βάζουν κάτω, στρατοπεδεύοντας κάθε μέρα έξω από το σπίτι της, στην κοιλάδα Jezreel.

Μια γειτόνισσά μάλιστα της μάλιστα, της οποίας το παιδί σώθηκε από τον γιατρό άνδρα της, φώναζε έξω από του σπίτι τους: «Πήγαινε να τραγουδήσεις για τη Χαμάς!». Ο σύζυγός της Ανάν Αμπάσι είναι διακεκριμένος γιατρός στο Ισραήλ, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας εμφανίστηκε σε ένα βίντεο με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να προωθήσει τους εμβολιασμούς.

 «Πόρνη βγες έξω»

Τι περισσότερες νύχτες, όπως αναφέρει η Washington Post, πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώνονται έξω, στήνουν μεγάλα ηχεία, βάζουν δυνατά μουσική, φωνάζοντας αισχρότητες, «όπως πόρνη» με ντουντούκες,

Το νερό τους κόβεται για ώρες πολλές φορές την εβδομάδα, ενώ ο δημοτικές αρχές, αντικατέστησαν τον οικιακό τους κάδο απορριμμάτων με έναν κάδο μπαζών που είχε διαρροή μπροστά από την πόρτα τους, καλώντας τους γείτονες να ρίξουν εκεί τα σκουπίδια τους.

Οι κάμερες ασφαλείας της οικογένειας απαθανάτισαν έναν εργάτη του Δήμου να πετάει μια νεκρή γάτα στον άδειο κάδο!

Ένα τσούρμο μάλιστα τοποθέτησε ένα τεράστιο φωτισμένο αστέρι του Δαβίδ σε έναν στύλο έξω από την εξώπορτα του Abu Amneh που έγραφε «Είσοδος μόνο για τους λάτρεις του Ισραήλ», ανάμεσα σε μια σειρά από ισραηλινές σημαίες και φωτογραφίες των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα.

Πριν λίγες μέρες, η πόλη άλλαξε το όνομα του δρόμου που μένει η τραγουδίστρια, σε «Οδός IDF», από το όνομα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Ο δήμαρχος, Avi Elkabetz, που έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά, φαίνεται να είναι μπροστάρης σε όλη αυτή την εφιαλτική βίαιη εκστρατεία. Ενόψει των δημοτικών εκλογών καλεί άλλους υποψήφιους να μαζεύονται έξω από το σπίτι της, ενώ ο ιστότοπος του Δήμου, δημοσιεύει πληροφορίες για προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο σπίτι της και στο νοσοκομείο που εργάζεται ο σύζυγός της. Ο ίδιος όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Για τις διαδηλώσεις η αστυνομία απλά ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει τις συγκεντρώσεις και ότι δεν είχε λάβει καμία καταγγελία για απειλητική συμπεριφορά. Ωστόσο, ο δικηγόρος της Αμού Άμνε, Αμίρ Μπακρ, είπε ότι ο εισαγγελέας της περιοχής δεν έχει ανταποκριθεί σε επανειλημμένα αιτήματα να κηρύξει τις διαδηλώσεις παράνομες. Και πάλι, ο εισαγγελέας, αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Είναι η κυβέρνησή μας», ο σύζυγος της Αμπού Αμνέ. «Πληρώνουμε φόρους για υπηρεσίες και προστασία, για να μην μας επιτίθενται κάθε μέρα;» αναρωτιέται, αλλά δεν βρίσκει ευήκοα ώτα.

Πογκρόμ στο Ισραήλ του 2024

Η τραγουδίστρια είναι ένα από τα θύματα του πογκρόμ που έχει λάβει χώρα στο Ισραήλ καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι απολύονται από τις δουλειές τους, εκδιώκονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ ακόμα και βίντεο μαγειρικής θεωρούνται ανατρεπτικά. Ακόμα και βουλευτές πετιούνται έξω από τη βουλή, επειδή πιστεύουν ότι η χώρα τους διαπράττει εγκλήματα στη Γάζα, όπως στην περίπτωση του Οφέρ Κασίφ.

Όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ, όπως η Washington Post, η Haaretz κτλ, οι διφορούμενες δηλώσεις είναι αρκετές για να κινηθούν ποινικές διώξεις, αλλά εκφοβιστικές εκστρατείες, ακόμα και όταν η ισραηλινή δικαιοσύνη καταρρίπτει τις κατηγορίες ή αυτές αποσύρονται.

«Η πολωτική προσέγγιση, δηλαδή η μαζί μας ή απάνενατί μας, θεσμοθετείται στη δημόσια σφαίρα και στην προσέγγιση του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους πολίτες του», δήλωσε ο Ari Remez της Adalah, μια αραβοϊσραηλινής νομικής ομάδας που εδρεύει στη Χάιφα. Η ομάδα παρακολουθεί περισσότερες από 270 περιπτώσεις συλλήψεων, ανακρίσεων και «προειδοποιήσεων» που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης.

Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ αποτελούν περισσότερο από το 20% του πληθυσμού της χώρας, αλλά εδώ και καιρό δίνουν αγώνα να συμφιλιώσουν την παλαιστινιακή τους ταυτότητα και την ισραηλινή τους υπηκοότητα, και λένε ότι η καταστολή είναι απλώς ένα άλλο παράδειγμα του πώς δεν μπορούν ποτέ να ικανοποιήσουν κανένα από τα δύο στρατόπεδα, αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Ο δήμαρχος της Αφούλα, επιχειρεί να πετύχει τη «διατήρηση του εβραϊκού χαρακτήρα» της πόλης τα τελευταία χρόνια, καθώς περισσότεροι Παλαιστίνιοι έχουν μετακομίσει στην πόλη. Έχει αντιταχθεί στην πώληση περιουσίας σε Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ και προσπάθησε να τους περιορίσει από το να χρησιμοποιούν ένα πάρκο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι μήνες πριν την 7η Οκτωβρίου, μετά τη δολοφονία δύο Ισραηλινών αδελφών στη Δυτική Όχθη στις 26 Φεβρουαρίου 2023, ένας όχλος περίπου 400 Ισραηλινών επιτέθηκε στην παλαιστινιακή πόλη Huwara. Έκαψαν δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα, αφήνοντας έναν νεκρό και εκατοντάδες τραυματίες προτού τους σταματήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Τότε ο επίκουρος καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών, Τζόσου Σέινς είχε σημειώσει ότι ο ισραηλινός όχλος είχε φέρει στο προσκήνιο τη λέξη πογκρόμ μετά από έναν αιώνα.

Είναι άραγε δημοκρατική μια τέτοια χώρα;

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024