Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διάθεση: Πώς επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας

Διάθεση: Πώς επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας

Νέα μελέτη – η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα – εξετάζει τη σχέση της θερμοκρασίας του σώματος με τη διάθεση και πιο συγκεκριμένα, με τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Καινοτόμες θεραπείες για την κατάθλιψη διαφαίνονται στον ορίζοντα χάρη στην επαναστατική ανακάλυψη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο (UCSF), ότι η διάθεση μας μπορεί να επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Τα δεδομένα της μελέτης τους έδειξαν ότι, καθώς τα συμπτώματα κατάθλιψης των συμμετεχόντων επιδεινώνονταν, η μέση θερμοκρασία του σώματός τους αυξανόταν.

Με απλά λόγια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος και πιστεύουν ότι η μείωσή της θα μπορούσε να ωφελήσει την ψυχική τους υγεία.

Λίγα λόγια για τη μελέτη

Στα πλαίσια αυτού του φιλόδοξου ερευνητικού εγχειρήματος εξετάστηκαν δεδομένα από περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες σε 106 χώρες.

Η ομάδα αξιοποίησε τόσο τις παραδοσιακές μετρήσεις της θερμοκρασίας όσο και την πρωτοποριακή wearable τεχνολογία για τη συλλογή πληροφοριών.

Η μελέτη διήρκεσε περίπου 7 μήνες και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Scientific Reports.

«Από όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα η οποία εξετάζει τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος – που αξιολογείται τόσο με μεθόδους αυτοαναφοράς όσο και με φορετούς αισθητήρες – και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ένα γεωγραφικά ευρύ δείγμα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί κατάθλιψη.

Υποδηλώνει, όμως, ότι υπάρχει μια σύνδεση που αξίζει να διερευνηθεί.

Οι ερευνητές λένε ότι η σχέση αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Μπορεί η κατάθλιψη να συνδέεται με μεταβολικές διεργασίες που παράγουν επιπλέον θερμότητα ίσως, ή να συνδέεται με βιολογικές λειτουργίες που δεν λειτουργούν σωστά.

Ή μπορεί να υπάρχει μια κοινή αιτία, όπως το ψυχικό στρες ή η φλεγμονή που επηρεάζει τόσο τη θερμοκρασία του σώματος όσο και τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαν να εξετάσουν μελλοντικές μελέτες.

Τζακούζι ή σάουνα VS καταθλιπτικών συμπτωμάτων

Ένας μικρός αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι η χρήση τζακούζι ή σάουνας μπορεί να μειώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, πιθανώς οδηγώντας το σώμα στο να μειώσει τη θερμοκρασία του μέσω του ιδρώτα.

«Είναι ειρωνικό το ότι το να ζεσταίνουμε το ανθρώπινο σώμα μπορεί, ουσιαστικά, να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του, η οποία έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το να δροσίζαμε το σώμα απευθείας, όπως για παράδειγμα μέσω ενός παγωμένου μπάνιου», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Ίσως θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία του σώματος των ατόμων με κατάθλιψη, ώστε να εφαρμόζουμε την κατάλληλη στιγμή θεραπείες βασισμένες στη θερμότητα», προσθέτουν.

Πηγή Vita.gr

Sports in

Πέρασε από το Περιστέρι ο Ολυμπιακός, αγωνία για Γουόκαπ (85-67)

Ο Ολυμπιακός νίκησε εκτός έδρας το Περιστέρι με 85-67 για την Basket League. Τραυματίστηκε στο πρώτο ημίχρονο ο Γουόκαπ και θα υποβληθεί σε εξετάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024