Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
New York Times: Ανεπίσημη παραδοχή από ΗΠΑ πως το ρωσικό Il-76 καταρρίφθηκε από αμερικανικό Patriot

New York Times: Ανεπίσημη παραδοχή από ΗΠΑ πως το ρωσικό Il-76 καταρρίφθηκε από αμερικανικό Patriot

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΥΤ, αμαρικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως το ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από αμερικανικό οπλικό σύστημα, με το οποίο προμήθευσαν την Ουκρανία.

Αν και οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν πει επισήμως τι προκάλεσε την κατάρριψη του αεροσκάφους, επιβεβαίωσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι οι αρχικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε πύραυλο Patriot ήταν σωστοί. Σύμφωνα με τους New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν κατ’ ιδίαν τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε ένα αμερικανικό σύστημα Patriot για να καταρρίψει ένα ρωσικό αεροσκάφος Il-76 που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν το αεροπλάνο μετά από συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Αν και οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν πει επισήμως τι προκάλεσε την κατάρριψη του αεροσκάφους, επιβεβαίωσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι οι αρχικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε πύραυλο Patriot ήταν σωστοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η Ρωσία γνώριζε από την πρώτη στιγμή την χρήση Patriot στην επίθεση

«Η Ουκρανία χρησιμοποίησε έναν αναχαιτιστικό πύραυλο Patriot που της έδωσε ένας από τους Ευρωπαίους εταίρους της» (σ.σ δεν αναφέρεται ποιος) για να καταρρίψει το ρωσικό φορτηγό αεροσκάφος στις 24 Ιανουαρίου, κάτι που η Μόσχα ισχυρίστηκε αρχικά μετά την τραγωδία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε τη Ρωσία σε αντίποινα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους Il-76 την περασμένη εβδομάδα. Η Ρωσία γνώριζε από την πρώτη στιγμή την χρήση Patriot στην επίθεση.

Διασκορπισμένα συντρίμμια του Il-76.

Όλοι το γνώριζαν απλά υπάρχει και η ανεπίσημη επιβεβαίωση

Ο Πούτιν περιέγραψε λεπτομερώς πώς η Ουκρανία έχει διάφορους στόχους πίσω από τη στόχευση ειρηνικών πόλεων, όπως να τραβήξει την προσοχή μακριά από την αποτυχημένη αντεπίθεσή της, να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει κάτι και να προκαλέσει τη Ρωσία σε αντίποινα. Σε συνάντηση με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους, ο Πούτιν κατηγόρησε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι υποβαθμίζουν τη στοχοποίηση, υποσχόμενος ότι «δεν θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα που διαπράττουν εναντίον των πολιτών μας».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Vedant Patel, είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στη συντριβή αεροσκάφους Il-76 στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, στο οποίο επέβαιναν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου. «Μπορώ σίγουρα να πω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενεπλάκησαν σε αυτό (το αεροπορικό δυστύχημα) με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο Πατέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αλλά αργότερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανή εμπλοκή αμερικανικών όπλων στην πτώση του αεροπλάνου.

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε πως Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή Λίπτσι στην περιφέρεια Χάρκοβο εκτόξευσαν δύο πυραύλους εναντίον του αεροσκάφους. «Τα ακόλουθα διακριτικά σήματα βρέθηκαν στα κατασχεθέντα θραύσματα ‘ASSY 11455748’, ‘SN740179’, ‘ASSY 11461343’, ‘SN740206’, ‘ASSY 11461865’, ‘SN740207’, ‘Raytheon’, ‘CONFIDENTIAL classified by PATRIOT SECURITY CLASSIFICATION GUIDE DATED: 9/22/83 ADDENDUM DATED 11/28/83 8/8/84 CONTRACT NO/DAAH01-86C-A018’,» ανέφερε σε ανακοίνωση η επιτροπή.

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024