Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θα βουλιάξει η Αθήνα» - Ηχηρό και μαζικό μήνυμα φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Θα βουλιάξει η Αθήνα» – Ηχηρό και μαζικό μήνυμα φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Εντός της ημέρας το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο - Οι φοιτητές απαντούν στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες οι φοιτητές διαδηλώνουν σε όλη την επικράτεια, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία. Την Τετάρτη συγκεντρώθηκαν εκτάκτως έξω από το υπουργείο Παιδείας την ώρα που ο υπουργός παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Κατόπιν τούτου, φοιτητές από όλη την χώρα αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα το μεσημέρι στα προπύλαια από όπου θα ξεκινήσει το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται οι καθηγητές των Πανεπιστημίων που έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα, αλλά και η ΑΔΕΔΥ που έχει καλέσει σε πανελλαδική στάση εργασίας.

Τι αναφέρουν οι φοιτητές στην ανακοίνωση τους

Στην ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων, αναφέρει ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τους αγώνες μας παράνομους και τους φοιτητές “εγκληματίες”, επιστρατεύοντας και τα ΜΜΕ, δεν μας σταματά» και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε «κοινό αγώνα».

«Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση», καταλήγει.

Ηχηρή απάντηση των φοιτητών στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Το μεσημέρι το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο

Οι ανακοινώσεις Πιερρακάκη για το σχέδιο νόμου των μη κρατικών ΑΕΙ

Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου ανέπτυξε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» το οποίο αποτελείται από 200 άρθρα και τέθηκε σε διαβούλευση προκειμένου να κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή και να προγραμματιστεί για ψήφιση μέσα στον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε «Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» και υπογράμμισε ότι οι τίτλοι σπουδών από τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ. Το βασικό κριτήριο θα είναι η πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών του μητρικού ιδρύματος.

Ο στόχος του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, το σχέδιο νόμου προσφέρει στα δημόσια πανεπιστήμια ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών, ενώ θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις των φοιτητικών εστιών. Την ίδια ώρα, μέσω του νομοσχεδίου προχωρά η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, με κοινά προγράμματα με πανεπιστήμια της αλλοδαπής, ενώ απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.

Ένας ακόμα στόχος του νομοσχεδίου είναι η ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού, με στόχο να μειωθεί η χρήση του χαρτιού στα πανεπιστήμια κατά 80% μέχρι 1/1/2026, ενώ για κάθε μια αποχώρηση ενός καθηγητή θα ακολουθεί μια πρόσληψη.

Ποια τα κριτήρια εισόδου

Πώς θα γίνεται η εισαγωγή

Τέλος, ο υπουργός ανέλυσε το πλαίσιο δημιουργίας των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι η έναρξη της λειτουργίας τους αναμένεται να γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Ακόμη, για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων απαιτούνται εγγυητικές επιστολές και τουλάχιστον τρεις σχολές. Όσον αφορά την τελευταία παράμετρο, εξαιρούνται τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη.

Σε ότι αφορά την εισαγωγή, οι υποψήφιοι θα πρέπει να «πιάσουν» την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι πολλά ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, χωρίς να τα κατονομάζει. «Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό αλλά τον θέτουμε σε κίνηση», τόνισε.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024