Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποφασισμένοι οι αγρότες: Διορία μέχρι την Παρασκευή πριν την «κάθοδο των τρακτέρ»

Αποφασισμένοι οι αγρότες: Διορία μέχρι την Παρασκευή πριν την «κάθοδο των τρακτέρ»

Οι αγρότες έχουν δώσει διορία στην κυβέρνηση μέχρι την Παρασκευή

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ η κυβέρνηση σκληραίνει την στάση της, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απαντά στο αίτημα τους για συνάντηση μαζί τους, λέγοντας από την μία πως είναι ανοιχτός στον διάλογο, αλλά μόνο αν ανοίξουν οι δρόμοι.

Πέραν τούτου, οι αγρότες έχουν δώσει διορία στην κυβέρνηση μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να μην κάνουν πράξη την κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς.

Πού έχουν στηθεί τα μπλόκα

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έκλεισαν την Εθνική Οδό στο ύψος των Μαλγάρων. Στη μία το μεσημέρι εχθές, στα μπλόκα της κεντρικής Μακεδονίας, δόθηκε το σήμα των ταυτόχρονων αποκλεισμών δρόμων. Οι αγρότες έκλεισαν ταυτόχρονα την Εθνική Οδό σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμονικό Σερρών, Χαλκηδόνα και Κουλούρα Ημαθίας.

Ταυτόχρονα στην Ηγουμενίτσα, οι αγρότες της Θεσπρωτίας έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και απέκλεισαν τα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού. Μετά τον δίωρο αποκλεισμό, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία και κατέληξαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Τι απάντησαν οι αγρότες στο δήλωση Μητσοτάκη

Οι πρώτες, ταυτόχρονες αγροτικές αντιδράσεις, ήρθαν λίγες ώρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία καλούσε τους αγρότες σε διάλογο. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά θα το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους.

Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του». Άμεση ήταν η απάντηση από τα αγροτικά μπλόκα. «Δε θέλουμε ανοιχτό διάλογο. Θέλουμε λύση στα προβλήματα που του θέσαμε».

Την Παρασκευή λήγει η διορία που έδωσαν οι αγρότες στην κυβέρνηση

Η επιστολή στον πρωθυπουργό

Την ίδια στιγμή, με υπόμνημα στο γραφείο του πρωθυπουργού οι αγρότες καταγράφουν με τον πλέον επίσημο τρόπο όλα τα αιτήματα, όπως αυτά καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας.

Η επιστολή εστάλη το βράδυ της Τετάρτης (7/2), περιλαμβάνει εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων που περιλαμβάνονται στην επιστολή, είναι τα κάτωθι:

– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Δείτε το βίντεο

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024