Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σελφ τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου

Σελφ τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου

Τα ειδικά κιτ θα προσφέρονται δωρεάν κυρίως σε πληθυσμιακές ομάδες υψηλού ρίσκου, που τεκμηριωμένα απέχουν από τις προληπτικές εξετάσεις – όπως οι Ρομά και οι μετανάστριες

Σε… self-test για την πρόληψη του καρκίνου επενδύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου.

Τα «εργαλεία» αυτά, που έχουν δοκιμαστεί σε χώρες του εξωτερικού, θα αξιοποιηθούν και εντός των συνόρων ως μέτρο δεύτερης γραμμής σε μια προσπάθεια να μηδενιστούν οι ανισότητες στο νευραλγικό αυτό πεδίο.

Το ίδιο σχέδιο περιλαμβάνει και γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ή/και εκείνες που δεν ανταποκρίνονται στα επαναλαμβανόμενα SMS τα οποία τους υπενθυμίζουν πως είναι δικαιούχοι για δωρεάν προσυμπτωματικές εξετάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στην οδό Αριστοτέλους επεξεργάζονται σχετικό σχέδιο ώστε η αυτοληψία (η διενέργεια δηλαδή τεστ στο σπίτι) να αποτελέσει πρόσθετο «όπλο» για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πιο συγκεκριμένα, ειδικά κιτ θα προσφέρονται δωρεάν σε πληθυσμιακές ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί υψηλού ρίσκου, δεδομένου ότι τεκμηριωμένα «απέχουν» από τις προληπτικές εξετάσεις – όπως είναι για παράδειγμα οι Ρομά και οι μετανάστριες.

Παράλληλα όμως το ίδιο σχέδιο περιλαμβάνει και γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ή/και εκείνες που δεν ανταποκρίνονται στα επαναλαμβανόμενα SMS τα οποία τους υπενθυμίζουν πως είναι δικαιούχοι για δωρεάν προσυμπτωματικές εξετάσεις.

Συνεπώς, σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, δρομολογείται η δυνατότητα παροχής ειδικών κιτ αυτοδειγματοληψίας και έπειτα το δείγμα θα αποστέλλεται και θα αναλύεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δείξουν προκαρκινικές αλλοιώσεις (σημειώνεται πως τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται στους πολίτες, ανεξαρτήτως διάγνωσης), οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται για τις λοιπές δωρεάν εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθούν.

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η σταδιακή ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας για τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου αποτελεί το ζητούμενο.

Και συνεχίζει: «Σκοπός μας είναι να κάνουμε την πρόληψη εύκολη για κάθε πολίτη και να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση».

Η διενέργεια self test στο σπίτι και όχι σε νοσοκομείο, πλέον θα αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό «όπλο» για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Μέθοδος εφαρμοσμένη στη Σουηδία

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως η αυτοδειγματοληψία για HPV testing εφαρμόζεται ήδη στη Σουηδία, όταν εν μέσω πανδημίας αναζητούνταν εναλλακτικοί τρόποι ώστε να μη θυσιαστεί η πρόληψη στον… βωμό του κορωνοϊού.

«Με τα νέα μέτρα κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), δηλαδή  με τον εμβολιασμό και την αυτοδειγματοληψία, προβλέπουμε ότι η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη Σουηδία θα μπορούσε να συμβεί σε 5 χρόνια από τώρα.

Αν δεν είχε συμβεί η πανδημία COVID, αυτή θα ήταν πολύ, πολύ πιο αργή» είχε δηλώσει το 2022 ο καθηγητής Joakim Dillner, ειδικός στον καρκίνο στο Ινστιτούτο Karolinska.

Ο ίδιος, δε, είχε συμπληρώσει εμφατικά  ότι αποτελεί στοίχημα ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του συγκεκριμένου νοσήματος έως το 2030.

Η χώρα μας, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, αναμένεται τον Μάρτιο να «τρέξει» ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που αφορά  2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 21 έως 65 ετών, και που θα προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (μοριακό HPV DNA τεστ για γυναίκες 30 έως 65 ετών, τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, λήψη και διενέργεια βιοψίας με δυνατότητα δωρεάν επαναληπτικών εξετάσεων).

Επιπρόσθετα, ο δωρεάν εμβολιασμός έναντι του ιού HPV για τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών αναμένεται, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, να επεκταθεί έως το τέλος του 2025.

Εν τω μεταξύ είναι αξιοσημείωτο πως  παράλληλα μελετάται να αξιοποιηθεί ένα αντίστοιχο self-test και για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (FIT), που ανιχνεύει πιθανή ύπαρξη αίματος στα κόπρανα.

Για την ιστορία, όταν το 2019 το συγκεκριμένο μέτρο εισήχθη στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), η συμμετοχή των πολιτών σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε από 59,2% σε 67,8%.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024