Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Με δεκάδες τρακτέρ απέκλεισαν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Με δεκάδες τρακτέρ απέκλεισαν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας

Σκοπός των αγροτών να παραμείνουν στο σημείο και να αποκλείσουν τον δρόμο για περίπου μία ώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι αγρότες σε όλα τα μπλόκα της χώρας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους με στόχο η κυβέρνηση να δεχτεί τα αιτήματά τους.

Πριν από λίγο ομάδα αγροτών μαζί με τα τρακτέρ τους απέκλεισαν συμβολικά την Εθνικό Οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στο ύψος της Χαλκηδόνας.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες μέχρι η κυβέρνηση να «ασχοληθεί σοβαρά» με τα προβλήματα που πλήττουν τη γεωργία

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν αγρότες από το συγκεκριμένο μπλοκ, η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με την εθνική πολιτική που αφορά στη γεωργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, σκοπός τους είναι να παραμείνουν στο σημείο και να αποκλείσουν τον δρόμο για περίπου μία ώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας με στόχο να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους.

Αγρότες της Θεσπρωτίας μπήκαν στην Εγνατία Οδό

Στην αρχή της Εγνατίας Οδού, στο 1ο χιλιόμετρο έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, παρέταξαν πριν λίγο οι αγρότες της Θεσπρωτίας τρακτέρ, φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα.

Η αστυνομία τους εμπόδισε να περάσουν, όμως παραβίασαν το μπλόκο και μπήκαν στην Εγνατία και στα δύο ρεύματα, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλείσουν αργότερα τον αυτοκινητόδρομο και την έξοδο του λιμανιού.

Σε θέση μάχης και σε Θεσπρωτία και Δερβένι – Συμβολικοί αποκλεισμοί με ορίζοντα κλιμάκωσης αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν από τις 11:00 το πρωί και διέσχισαν ολόκληρη την πόλη. Η μηχανοκίνητη πορεία τους διήρκεσε περίπου μία ώρα και κατέληξε στο λιμάνι.

Πρόκειται για κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και παραγωγούς του νομού Θεσπρωτίας, οι οποίοι ζητούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις από φυσικές ή άλλες καταστροφές.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στο μπλοκ των αγροτών στο Δερβένι, όπου αγρότες με τρακτέρ τους προετοιμάζονται να κλείσουν συμβολικά την Εγνατία Οδό, στο συγκεκριμένο σημείο.

«Είμαστε ενωμένοι και θα δικαιωθούμε», λένε οι αγρότες και υπογραμμίζοντας ότι θα κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Μερικά από τα βασικά αιτήματα των αγροτών

  • Πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση.
  • Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων.
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες.
  • Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους -σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο- σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου.
  • Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης.
  • Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος.
  • Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.

Στιγμιότυπο από το μπλόκο. (Πηγή: e-koufalia.gr)

Τα μπλόκα σήμερα

Σήμερα οι αγρότες θα προχωρήσουν σε δίωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών, σε συγκεκριμένα σημεία.

Ειδικότερα, το πρώτο μπλόκο θα στηθεί στη 1 το μεσημέρι σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδώνα, Κουλούρα από τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις 3 το μεσημέρι οι κινητοποιήσεις μεταφέρονται στον Αλμυρό, όπου θα βρεθούν οι αγρότες της περιοχής, ενώ στις 5 το απόγευμα οι αγρότες της Θεσσαλίας θα βρεθούν σε Πλατύκαμπο (ΠΑΘΕ), Καρδίτσα (Ε 65) και Στεφανοβίκειο (παλαιά εθνική οδό Λάρισας- Βόλου).

Τέλος, στις 18:00 οι αγρότες της Χαλκιδικής θα πραγματοποιήσουν σε δίωρες κινητοποιήσεις στα Νέα Μουδανιά.

Παραταγμένα τρακτέρ κατά μήκος του δρόμου στην περιοχή της Χαλκηδόνας (Πηγή: e-koufalia.gr)

Οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά προχώρησαν και χθες το απόγευμα στον συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στον κόμβο της Πορταριάς.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι μελισσοκόμοι οι οποίοι όλοι μαζί κράτησαν για δύο ώρες κλειστή την εθνική δηλώνοντας αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και εκείνοι από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να προχωρήσουν σε κλείσιμο των εθνικών οδών ενώ σε δεύτερη φάση θα κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους.

Στους δρόμους βρίσκονται και οι αγρότες στο Αίγιο οι οποίοι ετοιμάζονται σήμερα να στήσουν τρία νέα μπλόκα. Οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν την Πατρών – Πύργου, την Πατρών – Τριπόλεως και θα επιχειρήσουν το κλείσιμο της Πατρών- Αθηνών έχοντας βάλει στόχο να μπουν πιο μαζικά τα τρακτέρ στο κέντρο της Πάτρας μέχρι την Παρασκευή. Οι αγρότες του Αιγίου διαμηνύουν πως τα τρακτέρ τους είναι στραμμένα στην Αθήνα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024