Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τελεσίγραφο» από αγρότες, «κόκκινη γραμμή» από Μαξίμου - Στον «αέρα» ο διάλογος με Μητσοτάκη

«Τελεσίγραφο» από αγρότες, «κόκκινη γραμμή» από Μαξίμου – Στον «αέρα» ο διάλογος με Μητσοτάκη

Αυξανόμενη η πίεση στην κυβέρνηση - Δεν θέλει κομμένους διαύλους με τους παραγωγούς, ούτε τη χώρα κομμένη στα δύο

Ούτε κομμένους διαύλους με τους παραγωγούς ανά την επικράτεια ούτε τη χώρα κομμένη στα δύο από διαμαρτυρίες στο εθνικό οδικό δίκτυο θέλει να δει το Μαξίμου. Η πολιτική και διαχειριστική πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων όμως εντείνεται μέρα με την ημέρα. Μετά από την αρχική υποβάθμιση των διαμαρτυριών και παρά τις επικοινωνιακές «διορθώσεις» εκ μέρους της κυβέρνησης που οδήγησαν σε ανακοινώσεις μέτρων – «σταγόνα στον ωκεανό προβλημάτων» κατά τους αγρότες – το αγροτικό μέτωπο έχει εξελιχθεί πια σε δυσεπίλυτο γρίφο.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις της κυβέρνησης για επαφές με τους διαμαρτυρόμενους από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ που έχουν ερείσματα στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ, όπως ο Μάκης Βορίδης (δεν αναμένεται πάντως ο υπουργός Επικρατείας να μεταβεί σε μπλόκα), ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο επικεφαλής της γαλάζιας ευρωομάδας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο γραμματέας συντονιστικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Βασίλης Κοντοζαμάνης (αναμένεται η υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές) εξυπηρετούν τον πρώτο στόχο – της επαφής με τον αγροτικό κόσμο. Τα συνεχή προσκλητήρια σε διάλογο σε περιβάλλον ηρεμίας αφορούν τον δεύτερο στόχο – την καταλαγή.

Μόνο που γεωργοί και κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι… χόρτασαν από συζητήσεις και διεκδικούν απαντήσεις με ουσιαστικές παρεμβάσεις και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Με λίγα λόγια, την ώρα που στα μπλόκα συνειδητοποιούν ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν άλλα μέτρα που να τους περιλαμβάνουν, στο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι έρχεται πιο κοντά η προοπτική να φτάσουν μέχρι την Αθήνα οι αντιδράσεις.

Η απόφαση, η απάντηση

Απέναντι στο «τελεσίγραφό» τους προς την κυβέρνηση και στις αποφάσεις τους για αποκλεισμό εθνικών οδών και για κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, το Μαξίμου απάντησε με νέο μήνυμα διαλόγου. Αλλά και με μία «κόκκινη γραμμή»: να μην διαταραχθούν οι μετακινήσεις των πολιτών. «Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, σπεύδοντας μάλιστα να μιλήσουν για «αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες».

Είναι σαφές ότι πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις των αγροτών, η κυβέρνηση διέκρινε την κλιμάκωση στις διαμαρτυρίες, ενώ έχει σε μετρήσεις του προηγούμενου διαστήματος ότι οι λόγοι διαμαρτυρίας των αγροτών αντιμετωπίζονται θετικά από την πλειονότητα των πολιτών.

Και ενώ η κυβερνητική πλευρά αναζητεί τρόπους να πείσει τους αγρότες για αποκλιμάκωση, δεν αλλάζει το έτερο μήνυμα, που αφορά το δικό της… μπλόκο στην προοπτική ενός νέου αγροτικού «πακέτου». Ενδεικτική η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για το «λάθος να δίνεις λεφτά από το ελικόπτερο». Κατά τον ίδιο, μετρήθηκε ό,τι ήταν δυνατόν να δοθεί και ο Προϋπολογισμός δεν επιτρέπει άλλες παροχές.

Δεν υπάρχει ακόμα ραντεβού

Οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι οι επιχειρήσεις κατευνασμού εκ μέρους της κυβέρνησης δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους αγρότες των μπλόκων. Ο κίνδυνος μιας… μετωπικής έρχεται πιο κοντά ενόσω είναι στον «αέρα» και το ενδεχόμενο συνάντησης του Μητσοτάκη με επιτροπή εκπροσώπων των διαμαρτυρόμενων. Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει, αλλά φαίνεται απίθανο να κινούνται διαδικασίες εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ταυτόχρονα το κρίσιμο είναι πλέον ο τρόπος και η ένταση με τα οποία η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τυχόν παρατεταμένους αποκλεισμούς εθνικών δικτύων από τρακτέρ – ή και μόνο τη σχετική προσπάθεια των αγροτών. Το ενδεχόμενο επανάληψης συγκρουσιακών εικόνων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και τη στάση της κάθε πλευράς.

Sports in

LIVE: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

LIVE: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Παρακολουθήστε live στις 19:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης ΠΑΟΚ – ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024