Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βασιλιάς Κάρολος: Η ανακοίνωση της διάγνωσης που ξενίζει και η σχέση με την επέτειο του θανάτου του παππού του

Βασιλιάς Κάρολος: Η ανακοίνωση της διάγνωσης που ξενίζει και η σχέση με την επέτειο του θανάτου του παππού του

Η ανακοίνωση που έκανε ο βασιλιάς Κάρολος γνωστοποιώντας ότι νοσεί από καρκίνο παραξένεψε πολλούς, ωστόσο ξενίζει ακόμα και η περίοδος που επέλεξε να το πράξει.

Ο βασιλιάς Κάρολος ανακοίνωσε ότι διεγνώσθη με καρκίνο σε μία κίνηση που ξένισε πολλούς καθώς ουσιαστικά έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο που ισχύει εδώ και αιώνες και ήθελε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να κρατούν μυστικά τα προβλήματα υγείας τους.

Ωστόσο, εκτός από την ανακοίνωση, εντύπωση προκαλεί και η περίοδος που έγινε, καθώς αυτό συνέβη μία ημέρα προτού συμπληρωθούν 72 χρόνια από τον θάνατο του παππού του, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, που μάλιστα ήταν και ο τελευταίος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου που πέθανε από καρκίνο.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Κανείς δεν γνώριζε ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα και ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ούτε ο ίδιος δεν το γνώριζε

Ο συντάκτης διεθνών υποθέσεων του Sky News, Ντόμινικ Γουάγκχορν εξήγησε ότι υπάρχει λόγος για τον οποίο οι μονάρχες είναι επιφυλακτικοί στο να δίνουν λεπτομέρειες σχετικά με τα προβλήματα υγείας τους. «Ιστορικά, ήταν στην πραγματικότητα μια αιτία αδυναμίας και αυτό παρέμεινε μέχρι τον 20ό αιώνα και τον 21ο αιώνα με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο βασιλιάς δεν μπορούσε πραγματικά να το κάνει αυτό. Δεν είναι ο τρόπος που λειτουργεί ή κυβερνά», προσέθεσε.

Ο βασιλιάς Κάρολος (Πηγή: REUTERS/Chris Radburn)

«Ο παππούς του βασιλιά, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Κανείς δεν γνώριζε ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα και ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ούτε ο ίδιος δεν το γνώριζε, ότι δεν του το είπαν δηλαδή οι γιατροί του. Και με την ίδια τη βασίλισσα, μάθαμε ότι είχε προβλήματα κινητικότητας μόνο τις τελευταίες ημέρες της ζωής της. Το πιστοποιητικό θανάτου καταγράφει το γήρας ως αιτία του θανάτου της», προσέθεσε.

Ο θάνατος του Γεωργίου ΣΤ’

Ο  πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1952 σε ηλικία 56 ετών, στον ύπνο ενώ βρισκόταν στο κτήμα της βασιλικής οικογένειας στο Σάντρινγκχαμ. Μάλιστα στο ίδιο σημείο βρίσκεται και ο βασιλιάς Κάρολος.

Η ανακοίνωση τότε ανέφερε πως «Ο βασιλιάς είναι νεκρός. Ο βασιλιάς, ο οποίος αποσύρθηκε για να αναπαυθεί χθες το βράδυ με τη συνήθη υγεία του, απεβίωσε ειρηνικά στον ύπνο του νωρίς σήμερα το πρωί».

Ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν 56 ετών και βρισκόταν στο δέκατο έκτο έτος της βασιλείας του. Μετά το θάνατό του η μεγαλύτερη κόρη του, Ελισάβετ, έγινε βασίλισσα σε ηλικία 25 ετών και κυβέρνησε το Ηνωμένο Βασίλειο για τα επόμενα 70 χρόνια.

Μάλιστα την εποχή που απεβίωσε ο πατέρας της, βρισκόταν στην Κένυα για τις υπηρεσίες του στέμματος και επέστρεψε άρον άρον στη Βρετανία.

Όταν ο παππούς του Καρόλου διαγνώστηκε με καρκίνο το 1951, το στίγμα γύρω από την ασθένεια ήταν τόσο ισχυρό που οι γιατροί συνήθως δεν έλεγαν στους ασθενείς τους την αλήθεια για το τι είχαν βρει – και αυτό συνέβαινε ακόμη και με τον τότε μονάρχη. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιους τόσο το κοινό όσο και η βασιλική οικογένεια και ο ίδιος ο βασιλιάς πληροφορήθηκαν ότι ο αριστερός του πνεύμονας αφαιρέθηκε λόγω «δομικών ανωμαλιών».

Το 1951, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης μέρους του αριστερού του πνεύμονα. Δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως και πέθανε ένα χρόνο αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ ήταν φανατικός καπνιστής και ως εκ τούτου είχε αναπτύξει περιφερική αγγειακή νόσο που του προκαλούσε διαλείπουσα χωλότητα, κάτι που σήμαινε ότι ένιωθε πόνο στους μύες του λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Πότε έγινε η διάγνωση του βασιλιά Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος, σύμφωνα με τη MailOnline, γνώριζε για τη διάγνωσή του από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, επιμένοντας να πάει στην εκκλησία στο Νόρφολκ την Κυριακή και να χαιρετήσει το κοινό, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την επέμβαση για διευρυμένο προστάτη.

Παραμένει απόλυτα θετικός όσον αφορά τη θεραπεία του και προσβλέπει στην επιστροφή σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό.

Ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους στον κόσμο που πλήττονται από τον καρκίνο.

Η άτυπη παράδοση ήθελε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να κρατούν μυστικά τα προβλήματα υγείας τους, κάτι που συνεχίστηκε και καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ, ωστόσο ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να σπάσει αυτό το πρωτόκολλο.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024