ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για βοήθεια μόνο στο Ισραήλ
Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των ΗΠΑ προωθούν νομοσχέδιο για τη χορήγηση βοήθειας μόνο στο Ισραήλ, αποκόπτοντάς την από τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και άλλες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Kevin Lamarque), ξεκαθάρισε χθες Δευτέρα ότι θ’ ασκήσει το βέτο του αν φθάσει στο γραφείο του σχέδιο νόμου που προωθούν Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει τη χορήγηση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας μόνο στο Ισραήλ, καθώς πιέζει για να εγκριθεί ευρύτερο πακέτο χρηματοδοτήσεων για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την ασφάλεια των συνόρων και άλλες προτεραιότητές του.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί το σχέδιο που συμφωνήθηκε στη Γερουσία
«Η κυβέρνηση ενθαρρύνει σθεναρά και τα δυο σώματα του Κογκρέσου ν’ απορρίψουν αυτό το πολιτικό τέχνασμα και να στείλουν στο γραφείο του προέδρου γρήγορα» το κείμενο που παρουσιάστηκε προχθές Κυριακή στη Γερουσία, ανέφερε η υπηρεσία προϋπολογισμού (OMB) του Λευκού Οίκου.
Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε προχθές Κυριακή, καρπός πολύμηνων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, προβλέπει να διατεθούν δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων, για να υποστηριχθεί η Ουκρανία, για να υποστηριχθεί το Ισραήλ, για τη δράση της CENTCOM και τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και για να υποστηριχθούν εταίροι των ΗΠΑ στον «Ινδοειρηνικό», σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.
Θα το απορρίψουν
Ομως ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεμήνυαν ήδη αρκετά 24ωρα προτού παρουσιαστεί ότι θα το απορρίψουν και θα προωθήσουν νομοσχέδιο που θα εγγυάται τη χορήγηση βοήθειας μόνο στο Ισραήλ.
Η Βουλή είχε ήδη περάσει τέτοιο νομοσχέδιο τον Νοέμβριο, που δεν τέθηκε καν σε συζήτηση στη Γερουσία, καθώς γινόταν προσπάθεια να εγκριθεί προηγούμενη πρόταση για συνολικό πακέτο χρηματοδοτήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ
- Αυτή είναι η νέα εθνική στρατηγική των ΗΠΑ – Ο Τραμπ σπάει τα ταμπού
- LIVE: Άστον Βίλα – Άρσεναλ
- ΗΠΑ: Τραγωδία στο Τενεσί – Παππούς και 3 μηνών εγγονή κατασπαράχθηκαν από τα σκυλιά της οικογένειας
- Live streaming: Ολυμπιακός – Πανσερραϊκός
- Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο, λέει η Ουκρανία
- Byron: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μέγαρα, Ανατολική Μάνη, Ευρώτας και δύο κοινότητες στον Δήμο Μάνδρας



