Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποδίδουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη - Υπό αναθεώρηση οι πράσινοι στόχοι της Κομισιόν

Αποδίδουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη – Υπό αναθεώρηση οι πράσινοι στόχοι της Κομισιόν

Η Κομισιόν προχωρά σε αλλαγή των μέτρων μείωσης των εκπομπών κατά 90% έως το 2040

Υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ευρώπη, η Κομισιόν αποφάσισε να αναθεωρήσει τις πολιτικές της. Προχώρησαν λοιπόν στην κατάργηση του στόχου για την μείωση των γεωργικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο οδικός χάρτης για τον τρόπο μείωσης των εκπομπών κατά 90% έως το 2040, που πρόκειται να δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν περιλαμβάνει πλέον την αναφορά σε στόχο μείωσης κατά 30% του μεθανίου, του αζώτου και άλλων αερίων που συνδέονται με τη γεωργία.

Εκτεταμένες διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην κίνηση αυτή μετά τις διαδηλώσεις των αγροτών στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και, πιο πρόσφατα, την Ιταλία, που περιλάμβαναν οδοφράγματα, γκρέμισμα αγαλμάτων και ανάπτυξη δυνάμεων των ΜΑΤ.

Η αντίσταση στους περιβαλλοντικούς κανόνες των Βρυξελλών τροφοδοτείται από την αντίληψη ότι οι αστικοί φορείς χάραξης πολιτικής αγνοούν τις αγροτικές περιοχές – ένα συναίσθημα στο οποίο η ακροδεξιά προσπάθησε να επωφεληθεί ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Ξεκίνησε διάλογος με τους αγρότες

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους αγρότες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, ξεκίνησε «στρατηγικούς διαλόγους», επέτρεψε να καλλιεργηθούν εκτάσεις που επρόκειτο να μείνουν στην άκρη για την προστασία της φύσης και οι πρωτεύουσες να εισαγάγουν περιορισμούς σε ορισμένες ουκρανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Η φον ντερ Λάιεν, καθώς και άλλοι πολιτικοί που επιδιώκουν την επανεκλογή τους, ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι αγρότες θα ψηφίσουν ακροδεξιά κόμματα, αντί για τις κεντροδεξιές δυνάμεις που παραδοσιακά υποστήριζαν.

Αλλάζει στόχους η Κομισιόν για να μειωθούν οι γεωργικές κινητοποιήσεις

Οι Βρυξέλλες κατήργησαν έναν συνιστώμενο στόχο για τη μείωση των γεωργικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Προσχέδιο της στρατηγικής για το 2040

Το έγγραφο που περιέχει τις πολιτικές που αναμένεται να εφαρμοστούν μέχρι το 2040 έχει ως στόχο να αποτελέσει τον οδικό χάρτη που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ένωση για τη μείωση των εκπομπών, να επιφέρει «μια νέα βιομηχανική επανάσταση» και να καταστεί ουδέτερο ως προς τον άνθρακα έως το 2050, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις.

Οι γεωργικές δραστηριότητες, οι οποίες ευθύνονται για το 10% των εκπομπών της ΕΕ, είχαν αρχικά χαρακτηριστεί ως «ένας από τους βασικούς τομείς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ έως το 2040», σύμφωνα με ένα προσχέδιο που είδαν οι FT.

Οι πολιτικές θα πρέπει να αφορούν τον τομέα των τροφίμων στο σύνολό του και όχι τη γεωργία «μεμονωμένα», προστίθεται στο σχέδιο, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος των εκπομπών θα μπορούσε να μειωθεί μέσω της μείωσης των αποβλήτων τροφίμων, της αλλαγής της χημικής σύνθεσης των λιπασμάτων και της ενθάρρυνσης των καταναλωτών να καταναλώνουν τρόφιμα με λιγότερη ένταση άνθρακα.

Τι ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος

Ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα Wopke Hoekstra δήλωσε στους FT τον περασμένο μήνα ότι το μπλοκ πρέπει να αποφύγει μια «ψευδή αφήγηση» ότι οι βιομηχανίες θα πρέπει να υποφέρουν ως αποτέλεσμα της πολιτικής για το κλίμα.

Σε ένα ξεχωριστό σχέδιο αξιολόγησης της πορείας μετάβασης του μπλοκ στο κλίμα, η Επιτροπή διευκρίνισε ότι η έλλειψη προόδου στη μείωση των γεωργικών εκπομπών αποτελεί «ανησυχία, η οποία απαιτεί αλλαγή ταχύτητας».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024