Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιανού είναι «βρε γυναίκα» η νέα ΚΑΠ; - Χάθηκαν στη μετάφραση στην κυβέρνηση - Μετωπική επιλέγουν οι αγρότες

Ποιανού είναι «βρε γυναίκα» η νέα ΚΑΠ; – Χάθηκαν στη μετάφραση στην κυβέρνηση – Μετωπική επιλέγουν οι αγρότες

Οι αγρότες κλιμακώνουν, η κυβέρνηση προτείνει διάλογο εάν και εφόσον και η αντιπολίτευση αποκαλύπτει σε ποιον έμεινε ο... «μουτζούρης»

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες, την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει πως είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά υποστηρίζει, ούτε λίγο – ούτε πολύ, πως έχει… ήδη ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η… δεξιά τής κυβέρνησης δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά της, αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, ενώ το ΠΑΣΟΚ, δια του αρχηγού του, Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνει πως παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε στη χώρα μας σχεδόν την ίδια χρηματοδότηση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο για την ΚΑΠ, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε να τη διαχειριστεί σωστά, δημιουργώντας τεράστιες απώλειες για τα εισοδήματα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων».

Τι ζητούν οι αγρότες

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ενωμένοι αποφάσισαν την κλιμάκωση της κινητοποίησής τους, καθώς και να κλείνουν από αύριο, Τετάρτη, την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία, την εθνική και επαρχιακή οδό και τα τελωνεία με τρακτέρ.

Παράλληλα, το κάθε μπλόκο θα κάνει δράσεις και μέσα στις πόλεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ.

Όσο για τα αιτήματά τους, ζητούν τα εξής:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει νέα διαπραγμάτευση.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα.
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

«Τα κάναμε όλα», απαντάει η κυβέρνηση

Αφού επισημαίνει πως είναι ανοιχτή στο διάλογο, υπό τον όρο ότι οι αγρότες δεν θα κλείσουν τους δρόμους, η κυβέρνηση διαμηνύει, δια των «πηγών» της, πως έχει ήδη ικανοποιήσει σχεδόν τα πάντα…

Συγκεκριμένα, απαντώντας στα έξι αιτήματα των αγροτών ένα προς ένα, υποστηρίζουν πως ως προς το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, πως ήδη ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, για το αίτημα των αγροτών να κοστίζει 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, επίσης την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε «πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων, όπως επίσης και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ».

Στο ίδιο μοτίβο απαντά και στα υπόλοιπα τέσσερα αιτήματα, επισημαίντας πως «η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών», καθώς και ότι «είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας».

Φυσικά, δεν παραλείπει να επισημάνει πως «κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες» – με λίγα λόγια, αφήστε να ξέρουμε εμείς στην κυβέρνηση τι σας εξυπηρετεί και τι όχι…

Σε ποιον έμεινε ο «μουτζούρης»;

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετεί στο κέντρο των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «πετσοκομένη» κατά 240 εκατ. νέα ΚΑΠ, αποδίδοντας τα… «εύσημα» στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, «που είπε την αλήθεια, αντικρούοντας τα fake news του κυβερνητικού εκπροσώπου και των στελεχών της ΝΔ, που μέχρι τώρα έριχναν την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ειδικότερα, όπως τόνισε πρώτος ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Νίκος Παππάς, «υπάρχει ένα μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση της ΝΔ», καθώς «ο κ. Αυγενάκης έχει δηλώσει, σε συνέντευξή του, ότι ‘η μείωση κατά περίπου 20% στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του υπουργείου την περίοδο του 2021’».

Ωστόσο, «εχθές ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει: ‘Το θυμάμαι πολύ καλά, γιατί εγώ έκανα τις διαπραγματεύσεις’», υπογράμμισε ο κ. Παππάς, μιλώντας στο Action24.

Στη συνέχεια, και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, επανήλθε στο θέμα, κάνοντας λόγο για έναν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «που διώχνει από πάνω του τον μουτζούρη για την μείωση της βασικής ενίσχυσης κι έναν πρωθυπουργό που μένει με τον μουτζούρη!».

«Σε μια κρίση ειλικρίνειας, σε συνέντευξή του στις 4/11/2023, ο κ. Αυγενάκης  είχε ρίξει τις ευθύνες για τη μείωση της βασικής ενίσχυσης στην προηγούμενη γαλάζια ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας: ‘Η μείωση κατά, περίπου 20%, στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ την περίοδο του 2021. Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκ εύρω έναντι 1.068 εκ ευρώ το 2022’», σημείωσε η κυρία Αυγέρη.

Και προσέθεσε: «Χθες, κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, λέγοντας ότι γνώριζε και ότι ο ίδιος έκανε τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: ‘Το θυμάμαι γιατί εγώ έκανα τις διαπραγματεύσεις’».

«Όντως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει τη διαπραγμάτευση», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26/7/2021 ενημερώθηκε από τον τότε υπουργό κ. Λιβανό και ενέκρινε το σύνολο της ελληνικής πρότασης για την ΚΑΠ, που αφαιρεί 240 εκατομμύρια τον χρόνο από τις τσέπες των μικρών και μεσαίων αγροτών, μόνο από τη βασική ενίσχυση».

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση περιφρονεί επί πέντε χρόνια τους αγρότες

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε παρέμβασή του για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα.

Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιφρονεί επί πέντε χρόνια τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, με αποτέλεσμα να μην έχει χαράξει μία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα για την παραγωγική εξωστρέφεια της χώρας και την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας».

Ο κ. Ανδρουλάκης, αφού παρέθεσε τα αρνητικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πρωτογενή τομέα της χώρας, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «απέτυχε» να διαχειριστεί σωστά την ΚΑΠ, με τεράστιες απώλειες για τους αγρότες και κτηνοτρόφους και αναφερόμενος στην άνευ οράματος, όπως τόνισε, κατάθεση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική από την κυβέρνηση, έθεσε το… ρητορικό ερώτημα αν υπήρχε «τόσο μεγάλη ανικανότητα ή δεν ήθελε η κυβέρνηση να ακουστεί η αλήθεια πριν τις εθνικές εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, με τους αγρότες να μην υποχωρούν και την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι «όλα καλώς καμωμένα», μετά τα «ντου» των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, μάλλον μας περιμένουν ανάλογες σκηνές και στα μπλόκα…

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024