Κυριακή 02 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Οι περιφέρειες και οι πόλεις κινητοποιούνται για τη συμμετοχή των νέων Ευρωπαίων στην πράξη

Οι περιφέρειες και οι πόλεις κινητοποιούνται για τη συμμετοχή των νέων Ευρωπαίων στην πράξη

Η ΕτΠ δεσμεύεται να εμπλέξει τους νέους στις πολιτικές διαδικασίες μέσω του Προγράμματος Νέων Εκλεγμένων Πολιτικών.

Η συμμετοχή των νέων σε πολιτικές διαδικασίες, η κάλυψη του χάσματος μεταξύ των γενεών και η αντιμετώπιση των ανησυχιών των νέων, όπως η ασφαλής στέγαση και η απασχόληση, είναι ουσιαστικής σημασίας για να παρακινηθεί η νέα ευρωπαϊκή γενιά να ψηφίσει στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024.

Αυτά ήταν τα κύρια μηνύματα μιας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) την 1η Φεβρουαρίου. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕτΠ, σε λιγότερο από έξι μήνες, εκατομμύρια πολίτες σε όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου συμμετοχής στις ψηφοφορίες θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι η εκλογική προσέλευση στις εκλογές του 2019 έφθασε στο πρωτοφανές 50,6 % λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής των νέων στις εκλογές, οι νέοι δείχνουνσυνεχώς την επιθυμία τους για ενεργό πολιτική συμμετοχή στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων ψηφίζοντας. 

Οι περιφέρειες και οι δήμοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση ότι οι πολιτικές της ΕΕ αποφέρουν απτά αποτελέσματα για τους πολίτες της ΕΕ και ιδίως για τη γενιά«Youn g», καθώς και στην ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας της ΕΕ.

Πολιτικά δραστήριοι οι νέοι

Ενώ οι νέοι γίνονται όλο και περισσότερο πολιτικά δραστήριοι μέσω του εθελοντισμού σε ενώσεις και πολιτικές ομάδες, διαδηλώνοντας και εκφράζοντας τις πολιτικές τους απόψεις μέσω των ψηφιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εξακολουθούν να αισθάνονται ότι μένουν πίσω από την ΕΕ και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων όσον αφορά τη δίκαιη εκπροσώπηση της γενιάς τους, αλλά και όσον αφορά την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση και ευκαιρίες απασχόλησης και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ανέφεραν οι νέοι ηγέτες στη συζήτηση. 

Εκπρόσωποι της νεολαίας των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων υπογράμμισαν περαιτέρω ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικού ενδιαφέροντος μεταξύ των πολιτών και ότι είναι ζωτικής σημασίας να καταστεί συνήθεια η ψηφοφορία και να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να κατέχουν εντολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε νεαρή ηλικία. Με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των αγροτών στις Βρυξέλλες και την Ευρώπη, οι ομιλητές τόνισαν ότι, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, υπάρχει έλλειψη οικονομικών ευκαιριών και ότι η ισορροπία μεταξύ οικονομικά προσιτών και suStainable agriculture(βιώσιμη γεωργία) είναι απαραίτητη για την προσέλκυση νέων επαγγελματιών και οικογενειών στις περιοχές αυτές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ηγέτες επισήμαναν ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες. 

Η ΕτΠ δεσμεύεται να εμπλέξει τους νέους στις πολιτικές διαδικασίες μέσω του Προγράμματος Νέων Εκλεγμένων Πολιτικών (YEP), δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους εκπροσώπους να γίνουν «πρωταθλητές» του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, φέρνοντας διαφορετικές απόψεις από τις περιφέρειες και τους δήμους της Ευρώπης στο τραπέζι λήψης αποφάσεων. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης το 2022 και του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, οι ευρωβουλευτές της ΕτΠ διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στην υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και τη βελτίωση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο.

Οι νέοι ηγέτες τόνισαν περαιτέρω ότι η μείωση της ηλικίας ψήφου είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί η συμμετοχή των νέων στις εκλογές, καθώς γνωρίζουν καλύτερα τις άμεσες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις που η γενιά τους εκφράζει. Άλλα μέσα περιλαμβάνουν τη θέσπιση ποσοστώσεων για τους νέους, την πρόβλεψη ηλεκτρονικής ή ταχυδρομικής ψηφοφορίας, τη μείωση της ηλικίας του εκλέγεσθαι και την προώθηση της αγωγής του πολίτη στα σχολικά προγράμματα σπουδών. Υποστήριξαν επίσης ότι η υψηλότερη ηλικία επιλεξιμότητας για την υποψηφιότητα μπορεί να αποτελέσει βασικό εμπόδιο για τη συμμετοχή των νέων. Ορισμένοι νέοι θα ψηφίσουν επίσης για πρώτη φορά στις ίδιες τις εκλογές. Κατά τη συμπερίληψή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες και την πολιτική γενικά, θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι πολιτικοί τους ακούνε και τις ανησυχίες τους.

Sports in

Kρόος: «Είμαι ευτυχισμένος, ποτέ δεν πίστευα πως θα κατακτούσα έξι Champions League»

Ο Τόνι Κρόος, μετά την κατάκτηση του Champions League, στάθηκε στο πανέμορφο «αντίο» του στο ποδόσφαιρο, τονίζοντας ότι είναι ευγνώμων για την καριέρα που πραγματοποίησε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 02 Ιουνίου 2024