Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τιμολόγια ρεύματος: Οδηγίες της ΡΑΑΕΥ για τα σταθερά 6μηνης διάρκειας

Τιμολόγια ρεύματος: Οδηγίες της ΡΑΑΕΥ για τα σταθερά 6μηνης διάρκειας

Οδηγίες της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για τα σταθερά και μεικτά τιμολόγια ρεύματος

Το τοπίο στα τιμολόγια ρεύματος μετά την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκης για την καθιέρωση των σταθερών ή μπλε χρώματος εξάμηνης διάρκειας αλλά και των μεικτών τιμολογίων επιδιώκει να ξεδιαλύνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Με ανακοίνωση της η ΡΑΑΕΥ κάνει γνωστό ότι ζήτησε διευκρινήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ως προς την ελάχιστη διάρκεια σύμβασης των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το εφεξής επιτρεπτό της διάθεσης προϊόντων με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους, καθώς και για τη χρωματική τους σήμανση».

Μπλε τιμολόγια

Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν, κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης του πελάτη, η διάρκεια σύμβασης προμήθειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.

«Ως εκ τούτου», αναφέρει η ΡΑΑΕΥ, «οι προμηθευτές δύνανται να προσφέρουν σύμβαση προμήθειας μικρότερης διάρκειας του ενός έτους και όχι μικρότερης των έξι μηνών».

Πώς όμως χαρακτηρίζονται αυτά τα τιμολόγια και τι χρωματική σήμανση πρέπει να φέρουν;

Η ΡΑΑΕΥ επισημαίνει «τα προσφερόμενα ως άνω τιμολόγια φέρουν χρωματική σήμανση αναλόγως του τρόπου διαμόρφωσης της χρέωσης προμήθειας, δηλαδή όπως και τα αντίστοιχα δωδεκάμηνα προϊόντα».

Σημειωτέον ότι τα τιμολόγια με σταθερή χρέωση προμήθειας για 12 μήνες φέρουν μπλε χρωματική σήμανση. Άρα εφόσον και τα εξάμηνης διάρκειας έχουν σταθερή χρέωση τότε και αυτά ανήκουν στην κατηγορία των μπλε τιμολογίων.

Τα μεικτά τιμολόγια με κίτρινο χρώμα

Η ΡΑΑΕΥ κάνει γνωστό επίσης και τι ισχύει με τα μεικτά τιμολόγια, τα οποία καθιέρωσε με υπουργική απόφαση στις 31 Ιανουαρίου 2024 η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Προϊόντα που φέρουν μικτά χαρακτηριστικά εμπίπτουν στα κυμαινόμενα προϊόντα προμήθειας με κίτρινη χρωματική σήμανση διαφάνειας για τα οποία δεν επιτρέπεται η εφαρμογή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης».

Πρόκειται λοιπόν για προϊόντα τα οποία για ένα χρονικό διάστημα προσφέρουν σταθερή χρέωση και στη συνέχεια αυτή μετατρέπεται σε κυμαινόμενη.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως προκύπτει από τις διευκρινήσεις της ΡΑΑΕΥ, η διάρκεια της σταθερής χρέωσης θα πρέπει να είναι εξάμηνης διάρκειας. Και αν μετά ο πελάτης θέλει να αποχωρήσει δεν επιβαρυνθεί με ρήτρα.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024