Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Τα πλήγματα στην Υεμένη έρχονται σε αντίθεση με τη ρητορική των ΗΠΑ για μη επέκταση του πολέμου

Ιράν: Τα πλήγματα στην Υεμένη έρχονται σε αντίθεση με τη ρητορική των ΗΠΑ για μη επέκταση του πολέμου

«Θα απαντήσουμε» διαμηνύουν οι Χούθι

Το Ιράν «καταδίκασε αυστηρά» σήμερα τα νέα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη, τα οποία, όπως τονίζει, έρχονται, σε αντίθεση με τη ρητορική τους «να μην υπάρξει επέκταση της σύγκρουσης» στη Μέση Ανατολή.

Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν «επαναλαμβανόμενη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Νασέρ Κανανί, όπως μεταδίδει το AFP.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο «χρησιμοποιούν τη μιλιταριστική προσέγγιση για να προωθήσουν τους αθέμιτους στόχους τους». Και οι ενέργειές τους «βρίσκονται ξεκάθαρα σε αντίθεση με τους επανειλημμένους ισχυρισμούς τους ότι δεν θέλουν να επεκταθεί η σύγκρουση στην περιοχή».

Πλήγματα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη ότι «δεν επιδιώκει» ένα «πόλεμο μεγαλύτερης έκτασης στη Μέση Ανατολή», με φόντο τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν επαναλαμβανόμενη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης», τονίζει το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν πως έπληξαν 36 στόχους ανταρτών «σε 13 τοποθεσίες στην Υεμένη ως απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις των Χούθι», που υποστηρίζονται από το Ιράν, «εναντίον της θαλάσσιας κυκλοφορίας εμπορικών πλοίων καθώς και των πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», σύμφωνα με ένα κοινό ανακοινωθέν.

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την επομένη σειράς αμερικανικών πληγμάτων εναντίον επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων και ένοπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία και το Ιράκ, σε αντίποινα για το θάνατο τριών αμερικανών στρατιωτών στις 28 Ιανουαρίου στην Ιορδανία.

Θα απαντήσουμε λένε οι Χούθι

Οι  Χούθι διεμήνυσαν ότι θα απαντήσουν στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, δήλωσε ότι η πρωτεύουσα Σαναά και άλλες περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες αποτέλεσαν στόχο.

Ο Σαρί έκανε λόγο για συνολικά 48 αεροπορικές επιδρομές και δήλωσε στο Χ ότι «οι επιθέσεις αυτές δεν θα μας αποτρέψουν από το να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος των Χούθι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμέρ, διεμήνυσε μέσω X: «Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας».

«(Θα απαντήσουμε) με κλιμάκωση στην κλιμάκωση».

Τα πλήγματα του Σαββάτου έπληξαν «36 στόχους των Χούθι σε 13 τοποθεσίες στην Υεμένη», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που παρείχαν υποστήριξη στην επιχείρηση.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024