Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για τα ελληνοτουρκικά και τη «θετική ατζέντα» μίλησε ο Φραγκογιάννης στην Hurriyet

Για τα ελληνοτουρκικά και τη «θετική ατζέντα» μίλησε ο Φραγκογιάννης στην Hurriyet

Συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα έδωσε ο Κώστας Φραγκογιάννης αναφερόμενος για την πορεία των ελληνοτουρκικών και την συμμετοχή του στο Ελληνοτουρκικό Business Forum

Την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε, ο Κώστας Φραγκογιάννης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ελληνοτουρκικό Business Forum. Κατόπιν τούτου, ο υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Hurriyet.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την συνέντευξη αυτή, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η προκήρυξη διεξαγωγής διαγωνισμού για νέους αναφέροντας χαρακτηριστικά: Κατά την τελευταία μας συνάντηση στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα, συζητήσαμε με τον ομόλογό μου Burak Akcapar μια νέα ιδέα που απευθύνεται στη νεολαία.

Τι ανέφερε για τον διαγωνισμό

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως και τα δύο μέρη συμφώνησαν να διοργανώσουν έναν διαδικτυακό διαγωνισμό, γνωστό ως Hackathon, με την ενεργό συμμετοχή μαθητών και φοιτητών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 16 έως 28 ετών), νεοφυών επιχειρήσεων και εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων και από τις δύο χώρες.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για τρία συγκεκριμένα θέματα: την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική κρίση και τις έξυπνες πόλεις. Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από ξεχωριστές επιτροπές, με μια ελληνική επιτροπή να αξιολογεί τις τουρκικές προτάσεις και μια τουρκική επιτροπή να αξιολογεί τις ελληνικές προτάσεις. Οι νικήτριες προτάσεις θα έχουν την τεχνική και οικονομική υποστήριξη και από τις δύο χώρες ώστε να υλοποιηθούν από κοινού.

Όλη η συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών

Στη συνέχεια ο Κώστας Φραγκογιάννης απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Πρόσφατα, τα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι στην ημερήσια διάταξη. Ποια βήματα έχουν γίνει και ποια πρόοδος έχει σημειωθεί;

«Είναι ευρέως γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ δύο γειτόνων με ιστορικούς και γεωπολιτικούς δεσμούς, αλλά και με σημαντικές διαφορές, βιώνουν «διακυμάνσεις». Είναι επίσης αλήθεια ότι πρόσφατα διανύουμε μια περίοδο ηρεμίας στις σχέσεις μας. Τους τελευταίους έξι μήνες, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Erdoğan συναντήθηκαν τρεις φορές και συμφώνησαν να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ενέκριναν έναν οδικό χάρτη με τρεις συνιστώσες: Πολιτικός Διάλογος, Θετική Ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Συμμετέχω ενεργά στη Θετική Ατζέντα, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021. Η Θετική Ατζέντα επικεντρώνεται σε τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος όπου η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής. Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας συζητούνται 29 θέματα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Erdoğan στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, υπογράφηκαν 15 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης σχετικά με την πρωτοβουλία. Συμφωνήσαμε επίσης να προωθήσουμε την κοινή κατανόηση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον γεωργικό τομέα, να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ νέων επιστημόνων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και να ενισχύσουμε το εξαγωγικό και επενδυτικό περιβάλλον και στις δύο χώρες.»

Πιστεύετε ότι η διαδικασία της Θετικής Ατζέντας θα διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων μας;

«Πιστεύω ότι η «Θετική Ατζέντα» έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς μας σχέσεις. Από την υιοθέτησή της το 2021, έχει επιτευχθεί περαιτέρω συνεργασία και πρόοδος σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα, οι υποδομές, η πολιτική προστασία, η διευκόλυνση του εμπορίου και οι τουριστικές ροές.

Αλλά το σημαντικότερο επίτευγμά της είναι η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ακόμη και σε περιόδους έντασης. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η Θετική Ατζέντα έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική και θεσμοθετημένη διαδικασία

Για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών

Πιστεύετε ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης συμβάλλει στις τουρκοελληνικές οικονομικές σχέσεις;

«Η αναθεώρηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι ένα θέμα που αφορά πρωτίστως την Τουρκία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας ως χώρας της ΕΕ.

Η αναζωογόνηση και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οικονομικής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόοδο αυτής της διαδικασίας.»

Ποια βήματα θα γίνουν στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και ποιος είναι ο στόχος σας όσον αφορά τον όγκο του εμπορίου;

«Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις. Ως ένδειξη αυτού, διοργανώσαμε στην Κωνσταντινούπολη ένα επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή και στο φόρουμ, ενώ τον ίδιο ενθουσιασμό δείχνουν και οι τουρκικές επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή, το διμερές μας εμπόριο ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος μας, ο οποίος νομίζω ότι είναι ρεαλιστικός, είναι να φθάσουμε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση του εμπορίου, με την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και πόρων, με την ανάληψη κοινών έργων στην Ελλάδα, στην Τουρκία, ακόμη και σε τρίτες χώρες.»

Υπάρχουν 61 ελληνικές εταιρείες από την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Πιστεύετε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τη νέα περίοδο;

«Ο στόχος αυτός αποτελεί επίσης βασικό στόχο της επιχειρηματικής μας αποστολής στην Κωνσταντινούπολη. Για παράδειγμα, ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τον ομόλογό μου Burak Akçapar είναι η δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας. Η πρωτοβουλία αυτή θα καθοδηγείται από κορυφαίους επιχειρηματίες των δύο χωρών και θα επιβλέπει και θα διευκολύνει την πρόοδο της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και το εμπόριο. Επιπλέον, κατά τη συνάντηση της Αθήνας στις 7 Δεκεμβρίου 2023 υπογράφηκαν διάφορες ειδικές επιχειρηματικές συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης.»

Στη συνέχεια, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας προς την Τουρκία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο:

«Η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδέψουν σε δέκα ελληνικά νησιά με θεώρηση στην πύλη εισόδου για επτά ημέρες.

Η ρύθμιση αυτή έχει μεγάλη σημασία τόσο για την Τουρκία όσο και για τα νησιά μας, καθώς διασφαλίζει ότι ο τομέας του τουρισμού παραμένει ζωντανός όλο το χρόνο. Η πρωτοβουλία αυτή μεταφέρει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα που αντανακλά μια θεμελιώδη αλήθεια: Τα ελληνικά νησιά λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.»

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024