Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θύμα του καρκίνου οι φτωχές χώρες της Ευρώπης - Οι ανισότητες κοστίζουν εκατομμύρια ζωές τον χρόνο

Θύμα του καρκίνου οι φτωχές χώρες της Ευρώπης – Οι ανισότητες κοστίζουν εκατομμύρια ζωές τον χρόνο

Η Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) διαπίστωσε ότι υπάρχουν έντονες ανισότητες στην Ευρώπη όσον αφορά την πρόσβαση στην περίθαλψη για τον καρκίνο.

Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 22,5 τοις εκατό τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Νέα έκθεση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, κρούει τον κώδωνα για τις ολοένα και περισσότερα περιστατικά καρκίνου.

Αυτό συμβαίνει καθώς ο αριθμός των διαγνώσεων καρκίνου αυξάνεται κατά 55 τοις εκατό παγκοσμίως μεταξύ 2022 και 2045, από περίπου 19,9 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου το 2022 σε 30,9 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2045.

Η διάγνωση, η θεραπεία και η επιβίωση δεν πρέπει να εξαρτώνται από το πού γεννιέσαι ή από το εισόδημα που κερδίζεις. Η καταπολέμηση του καρκίνου πρέπει να είναι μια προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας

Οι νέες εκτιμήσεις υπογραμμίζουν το «αυξανόμενο βάρος» του καρκίνου και την ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κατά τις θεραπείες του καρκίνου, σύμφωνα με την IARC, την αντικαρκινική υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση περιλαμβάνουν τη γήρανση του πληθυσμού, τον καπνό, το αλκοόλ και την παχυσαρκία καθώς και την ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέρει ο οργανισμός.

Επί του παρόντος, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους αναπτύσσει καρκίνο στη ζωή του, ενώ περίπου ένας στους εννέα άνδρες και μία στις 12 γυναίκες πεθαίνουν από αυτόν, σύμφωνα με το Euronews.

Καθώς η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται, η θνησιμότητα από καρκίνο θα αυξηθεί επίσης από 9,7 εκατομμύρια ανθρώπους το 2022 σε 16,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως το 2045.

Ο αριθμός των θανάτων λόγω καρκίνου στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 32%, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση.

Aνισότητες στη θεραπεία

Στην Ευρώπη, ο πιο κοινός τύπος καρκίνου είναι ο καρκίνος του μαστού, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2022 από την IARC, την αντικαρκινική υπηρεσία του ΠΟΥ.

Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο στην ΕΕ είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Μια νέα έκθεση της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), που κυκλοφόρησε επίσης αυτή την εβδομάδα, διαπίστωσε ότι υπάρχουν έντονες ανισότητες στην Ευρώπη όσον αφορά την πρόσβαση στην περίθαλψη για τον καρκίνο.

Τα άτομα με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο στη Σουηδία, για παράδειγμα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που είναι πιο προνομιούχοι, ανέφερε η UICC.

Στην Πορτογαλία, περίπου το 30 τοις εκατό από τις πιο κοινές αιτίες καρκίνου συνδέονται με την κατανάλωση καπνού.

Μεταξύ των μέτρων που έχει ζητήσει η UICC περιλαμβάνουν αυξήσεις στη χρηματοδότηση για τις ανισότητες για τον καρκίνο, την ενσωμάτωση των υπηρεσιών για τον καρκίνο στα εθνικά οφέλη για την υγεία και την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου.

Η θνησιμότητα «χτυπάει» τα υποανάπτυκτα έθνη

Οι νέες εκτιμήσεις από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου του IARC διαπίστωσαν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων χωρών και των υπανάπτυκτων εθνών.

Σε χώρες με υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), έναν δείκτη που βασίζεται στην εκπαίδευση, το προσδόκιμο ζωής και το εισόδημα, μία στις 12 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ενώ μία στις 71 γυναίκες θα πεθάνει από αυτόν.

Όμως, σε χώρες με χαμηλό ΔΑΑ, μόνο μία στις 27 γυναίκες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού, αλλά μία στις 48 γυναίκες πεθαίνει από αυτόν.

«Οι γυναίκες σε χώρες με χαμηλότερό ΔΑΑ έχουν 50 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού από τις γυναίκες σε χώρες με υψηλό ΔΑΑ, ωστόσο διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο λόγω καθυστερημένης διάγνωσης και ανεπαρκούς πρόσβασης σε ποιοτική θεραπεία», σύμφωνα με την Isabelle Soerjomataram, αναπληρώτρια επικεφαλής του κλάδου παρακολούθησης του καρκίνου του IARC.

Η πλειονότητα των χωρών δεν χρηματοδοτεί επαρκώς

Συνολικά, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιπτώσεων καρκίνου σε χώρες με χαμηλό ΔΑΑ θα αυξηθεί κατά 107 τοις εκατό μεταξύ 2022 και 2045, ενώ ο εκτιμώμενος αριθμός περιπτώσεων καρκίνου σε χώρες με υψηλό ΔΑΑ θα αυξηθεί κατά 36 τοις εκατό.

«Η διάγνωση, η θεραπεία και η επιβίωση δεν πρέπει να εξαρτώνται από το πού γεννιέσαι ή από το εισόδημα που κερδίζεις. Η καταπολέμηση του καρκίνου πρέπει να είναι μια προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας, φέρνοντας σε επαφή όλα τα μέρη του συστήματος υγείας σε ολόκληρη τη διαδρομή περίθαλψης», πρόσθεσε Kluge.

Μια έρευνα του ΠΟΥ σε 115 χώρες έδειξε, ότι η πλειονότητα των χωρών δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τις υπηρεσίες για τον καρκίνο ως μέρος της κάλυψης υγείας, με τους ειδικούς να ζητούν μεγάλες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των διαφορών μεταξύ των χωρών.

Η IARC έχει υπογραμμίσει προηγουμένως ότι οι εκτιμήσεις θα πρέπει να ερμηνεύονται με «προσοχή» λόγω των περιορισμών των δεδομένων για τον καρκίνο παγκοσμίως, «ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024