Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Χαρίτσης: Δίκαιες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ανεπαρκή τα μέτρα στήριξής τους

Χαρίτσης: Δίκαιες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ανεπαρκή τα μέτρα στήριξής τους

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως η ΚΑΠ «είναι άδικη, είναι γραφειοκρατική και δεν συνδέει την πράσινη μετάβαση με την κοινωνική δικαιοσύνη»

«Οι δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών αναδεικνύουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: τον κίνδυνο διάλυσης της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην έκθεση Agrotica στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία πρέπει να παράγει. Είναι μία χώρα, η οποία πρέπει πρώτη να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της».

«Χθες, η Νέα Αριστερά έφερε στη Βουλή τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτησή μας σχετικά με τις καταστροφές στη Θεσσαλία και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει ανακοινώνοντας μέτρα, τα οποία είναι απολύτως ανεπαρκή για το μέγεθος του προβλήματος», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες.

«Άδικη και γραφειοκρατική η ΚΑΠ»

Τον κατηγόρησε, μάλιστα, για «πολιτικό θράσος» καθώς ανακοίνωσε νέες αποζημιώσεις, «την ώρα που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι αποζημιώσεις από τον Ιανό πριν από 3,5 χρόνια», όπως τόνισε, προοσθέτοντας πως «θέλει πολιτικό θράσος να ανακοινώνεις ως μέτρο ενίσχυσης την καταβολή κοινοτικών αποζημιώσεων, που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται και η χώρα μας δίνει κάθε χρόνο».

«Θέλει, όμως, και πολιτικό θράσος να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα, διότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, λόγω των περιβαλλοντικών της προβλέψεων. Το πρόβλημα όμως είναι άλλο και η πραγματικότητα διαφορετική», υπογράμμισε.

Επέκρινε, ωστόσο, τις προβλέψεις της ΚΑΠ, λέγοντας πως «η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άδικη, είναι γραφειοκρατική και δεν συνδέει την πράσινη μετάβαση με την κοινωνική δικαιοσύνη».

Οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς για τους αγρότες

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Χαρίτσης παρέθεσε τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς για τον αγροτικό κόσμο και την ελληνική αγροτική παραγωγή.

«Εμείς, ως Νέα Αριστερά, καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τη μείωση του κόστους παραγωγής για το πετρέλαιο, για το ρεύμα και για τη στήριξη των αγροτών απέναντι στα καρτέλ, τα οποία λυμαίνονται την παραγωγή τους, λυμαίνονται την εμπορία των προϊόντων τους», ανέφερε και σημείωσε τα εξής:

  • «Απαιτείται καταρχάς αναθεώρηση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την εφαρμογή της ΚΑΠ, έτσι ώστε, με ταχύτητα και με συνέπεια, να δοθούν οι ενισχύσεις που πρέπει να λάβουν οι αγρότες μας.
  • Απαιτείται πλήρης αναθεώρηση και του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, να προβλεφθούν οι αναγκαίες αποζημιώσεις για τις περιπτώσεις για παράδειγμα της ακαρπίας, και όχι να ωθούνται οι αγρότες, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προς την ιδιωτική ασφάλιση.
  • Απαιτείται ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για να μπει ένα φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Για να μπορέσουν τα προϊόντα μας να αποκτήσουν στην αγορά τη θέση που τους αξίζει.
  • Απαιτείται βεβαίως και ένα σχέδιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο θα περιλαμβάνει και δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και στήριξη των αγροτών για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, και όχι βεβαίως ο ηλεκτρικός χώρος να δίνεται μόνο σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
  • Και απαιτείται τέλος η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η χώρα, ταμεία εγγυοδοσίας, μικροπιστώσεις, έτσι ώστε με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου να έχει ο Έλληνας αγρότης πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση».

«Αν δεν γίνουν όλες αυτές οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλλον της ελληνικής παραγωγής, δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλλον του αγροτικού κόσμου στη χώρα μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης, προσθέτοντας πως στη Νέα Αριστερά θέλουν «να υπάρξει αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων, να μπορεί να σταθεί ο Έλληνας αγρότης στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό και βεβαίως να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια του πληθυσμού. Για όλα αυτά παλεύουμε, για όλα αυτά καταθέτουμε τις προτάσεις μας, για όλα αυτά φέραμε τον πρωθυπουργό στη Βουλή, για όλα αυτά θα συνεχίσουμε να ασκούμε έλεγχο απέναντι στην κυβέρνηση», σημείωσε καταληκτικά.

Sports in

Μέλι: «Ο Μεσίνα με έδιωξε από την Αρμάνι με ένα τηλεφώνημα 45 δευτερολέπτων»

Τον τρόπο που αποχώρησε από την Αρμάνι αποκάλυψε ο Νικολό Μέλι, ο οποίος τόνισε ότι δεν ήταν δική του απόφαση να φύγει απ΄το Μιλάνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024