Γαστρονομικό ταξίδι στην Κερκίνη
Η Ελληνική Κουζίνα, που προσφέρεται με το Βήμα της Κυριακής, ταξιδεύει στην Κερκίνη, στην καρδιά του χειμώνα, συντροφιά με ανθρώπους που μας αφηγούνται την γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής.
Η Ελληνική Κουζίνα, που προσφέρεται με το Βήμα της Κυριακής, ταξιδεύει στην Κερκίνη, στην καρδιά του χειμώνα, συντροφιά με ανθρώπους που μας αφηγούνται την γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής, την παράδοση της κουζίνας, την καθημερινή μαγειρική και την ομορφιά της απλής ζωής.
Επισκεπτόμαστε την φάρμα με τα βουβάλια στο χωριό Κερκίνη, εξερευνούμε το ιχθυοτροφείο της Πέστροφας στα Άνω Πορόια, δοκιμάζουμε τα ψάρια και τις αυθεντικές γεύσεις στις ταβέρνες του τόπου και γευόμαστε κρέμες με βουβαλινό γάλα και γαλακτομπούρεκο από τον ζαχαροπλάστη – αποκάλυψη της περιοχής.
Η πρώτη στάση του ταξιδιού μας στη Μακεδονία έγινε στη λίμνη Κερκίνη και το γοητευτικό, κατανυκτικό και ομιχλώδες τοπίο της, μας χάρισε κινηματογραφικές εικόνες και αξέχαστες στιγμές. Η Κερκίνη μάς αποκαλύφθηκε στην καρδιά της, όταν περιπλανηθήκαμε σε αυτήν με μια βάρκα, γνωρίζοντας από κοντά τους Αργυροπελεκάνους, τους Κορμοράνους και τα άλλα πουλιά που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτήν. Τσουχτερό κρύο και μικρές μέρες που τελείωναν δίπλα στο τζάκι και σε στρωμένα τραπέζια με αυθεντικές γεύσεις, συντροφιά με ανθρώπους που μας αφηγούνταν την γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής, την παράδοση της κουζίνας, την καθημερινή μαγειρική και την ομορφιά της απλής ζωής.
Όμορφες εικόνες, ακόμη πιο όμορφοι άνθρωποι
Ένας από τα μέρη που αγαπήσαμε είναι τα Άνω Πορόια, το χωριό με τη μακρά ιστορία, το οποίο φιλοξένησε πρόσφυγες από τον Πόντο και την Τουρκία, κάτι που υπήρξε καθοριστικό για τη γαστρονομία και την ανάπτυξη του. Όμορφες εικόνες, ακόμη πιο όμορφοι άνθρωποι, ξεχωριστές γεύσεις, απίθανες στιγμές. Πώς να ξεχάσεις τον ταλαντούχο Αντώνη Μητράκογλου, τον επίμονο, ακούραστο και ανήσυχο ζαχαροπλάστη του χωριού που ετοιμάζει καθημερινά για τους ντόπιους και τους περαστικούς κρέμες και γαλακτομπούρεκα με βουβαλινό γάλα; Στο μαγαζί του γευτήκαμε το πιο νόστιμο πολίτικο τσουρέκι, μερικούς από τους πιο ιντριγκαδόρικους μπακλαβάδες και άλλα πολλά πολίτικα και μακεδονίτικα γλυκά, που όμοιά τους δεν έχουμε βρει πουθενά αλλού.
Αξέχαστο και το ιχθυοτροφείο πέστροφας του Γιώργου Θοεδωρακέλη, τοποθετημένο μέσα στο δάσος από βελανιδιές και οξιές, δίπλα στο εστιατόριο της οικογένειας όπου απολαύσαμε ένα πλούσιο γεύμα με πρωταγωνιστή το ποταμίσιο ψάρι σε διάφορες εκδοχές, καπνιστό, πανέ αλλά και σε μια βελουτέ ψαρόσουπα με πέστροφα στον ατμό, ένα πιάτο ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Εντυπωσιακή και η επίσκεψή μας στη φάρμα της Κερκίνης, όπου η οικογένεια του Βασίλη Παπαδόπουλου μάς ξενάγησε στο μέρος που περνούν τα βουβάλια την ήρεμη ζωή τους, δίπλα στον υδροβιότοπο, εκεί που βλέπαμε να καλπάζουν άλογα με επισκέπτες από κάθε μέρος του κόσμου, birdwatchers και λάτρεις του νερού και της φύσης. Εκεί, στην άλλη Ελλάδα που ζει μια διαφορετική, πιο ελεύθερη ζωή, βρήκαμε τη γεύση που έχει το γριβάδι, το ψάρι της λίμνης αλλά και τα αλλαντικά από βουβάλι, η μακεδονική μπουγάτσα και το πιπεράτο μπουγιουρντί με το μπόλικο μπούκοβο.
Το ταξίδι, όμως, δεν τελείωσε εδώ, αλλά συνεχίστηκε στη Δράμα, με πρώτη στάση τον γυναικείο συνεταιρισμό των Κοκκινογείων, όπου είδαμε πώς φτιάχνονται τα παραδοσιακά, ποντιακά ζυμαρικά, οι πίτες, τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες. Ακόμη περισσότερες εμπειρίες, εξερευνήσεις και μακεδονίτικες γεύσεις στο επόμενο τεύχος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις