Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ερυθρά Θάλασσα: Κατακόρυφη μείωση της κυκλοφορίας τάνκερ

Ερυθρά Θάλασσα: Κατακόρυφη μείωση της κυκλοφορίας τάνκερ

Μετά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα δεξαμενόπλοια αποφεύγουν τη διαδρομή της Διώρυγας του Σουέζ λόγω των επιθέσεων από τους Χούθι

«Εξαφανίστηκαν» και τα δεξαμενόπλοια, μετά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, από την Ερυθρά Θάλασσα μετά την πυραυλική επίθεση των Χούθι την προηγούμενη Παρασκευή, η οποία έβαλε φωτιά σε πλοίο που διαχειρίζεται η Trafigura, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons.

Ο κινητός μέσος όρος πέντε ημερών των δεξαμενόπλοιων αργού που φθάνουν στον Κόλπο του Αντεν ήταν μειωμένος κατά 61% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2023, ανέφερε η Clarksons σε πρόσφατη έκθεσή της.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των φορτωμένων δεξαμενόπλοιων που διέσχισαν το στενό Bab el-Mandeb από τις 23 έως τις 27 Ιανουαρίου μετέφεραν ρωσικό αργό πετρέλαιο ή προϊόντα, ανέφερε η Vortexa

Επισημαίνεται ότι περισσότερες από 40 επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εξαπολυθεί κατά της εμπορικής ναυτιλίας από τον Νοέμβριο, αλλά το άμεσο χτύπημα του Marlin Luanda (κατασκευής 2018), χωρητικότητας 110.000 dwt, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα χτυπήματα των Χούθι.

Παρατηρήσαμε σημαντική μείωση της δραστηριότητας των πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, από τότε που ένα δεξαμενόπλοιο τύπου LR2 έπιασε φωτιά μετά από επιθέσεις των Χούθι την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ο Clarksons.

Πύραυλος των Χούθι έπληξε το πετρελαιοφόρο «Marlin Luanda» στον Κόλπο του Αντεν

Ρωσικό πετρέλαιο

Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Chevron των ΗΠΑ φέρεται να στέλνει φορτία του πετρελαίου CPC Blend του Καζακστάν στην Ασία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας και όχι μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, για να αποφύγει τον κίνδυνο επιθέσεων των Χούθι, αναφέρει το Tradewinds.

Το Marlin Luanda μετέφερε νάφθα ρωσικής προέλευσης σύμφωνα με την Trafigura και φαίνεται ότι στοχοποιήθηκε επειδή ανήκει στην Oceonix Services με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές με σύμβουλο την JP Morgan.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa, η κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα κυριαρχούνταν από δεξαμενόπλοια που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο τις προηγούμενες ημέρες.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των φορτωμένων δεξαμενόπλοιων που διέσχισαν το στενό Bab el-Mandeb στη νότια Ερυθρά Θάλασσα από τις 23 έως τις 27 Ιανουαρίου μετέφεραν ρωσικό αργό πετρέλαιο ή προϊόντα, ανέφερε η Vortexa.

Δεκατέσσερα πλοία μετέφεραν ρωσικό αργό και 13 δεξαμενόπλοια προϊόντα αργού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, άλλα 16 πλοία μετέφεραν φορτία άλλης προέλευσης.

Εκτροπή

Επίσης σύμφωνα με έκθεση της Oil Brokerage, από την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των πλοίων που εκτρέπονται γύρω από την Αφρική, μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, έχει αυξηθεί σε 100, από 69 που ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, στις 24 Ιανουαρίου.

Σημειώθηκε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 45%.

Πρόκειται για τάνκερ που μεταφέρουν περίπου 56 εκατομμύρια βαρέλια αργού και προϊόντων πετρελαίου.

Οι αποστολές καθαρών προϊόντων πετρελαίου –όπως καυσίμου τύπου ντίζελ– μέσω του στενού Bab el-Mandeb στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκαν στα 625.000 βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, έναντι 2 εκατομμυρίων που ήταν το σύνηθες υπό κανονικές συνθήκες.

Η μείωση της κυκλοφορίας δεξαμενοπλοίων ακολούθησε αυτή των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ήταν από τα πρώτα που άρχισαν να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ τις προηγούμενες μέρες, ο όγκος των εμπορευμάτων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 42% τους τελευταίους δύο μήνες.

Αναταραχή

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Γιαν Χόφμαν, στέλεχος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του οργανισμού για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, που επιτείνουν τις διαταραχές του εμπορίου εξαιτίας γεωπολιτικών παραγόντων και της κλιματικής αλλαγής.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες προβλέπουν πως η αναταραχή θα διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εταιρεία που στέλνει εμπορεύματα έχει περισσότερα αποθέματα δεσμευμένα στη διαμετακόμιση και χρειάζεται ακόμη περισσότερα σε περίπτωση που τα εμπορευματοκιβώτια λιγοστέψουν.

Οι πελάτες των ναυτιλιακών προσπαθούν να προσαρμοστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Volvo και η Tesla ανακοίνωσαν ότι αναστέλουν την παραγωγή σε εργοστάσιο στην Ευρώπη, επικαλούμενες την αδυναμία να προμηθευτούν εξαρτήματα από προμηθευτές στην Ασία.

Οι βρετανικές εταιρείες λιανικής Tesco και Marks & Spencer έχουν επισημάνει τον κίνδυνο υψηλότερου κόστους.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024