Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ερυθρά Θάλασσα: Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης κλιμακώνουν τις επιθέσεις, χτυπούν τάνκερ της Trafigura

Ερυθρά Θάλασσα: Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης κλιμακώνουν τις επιθέσεις, χτυπούν τάνκερ της Trafigura

Οι αντάρτες Χούθι χτύπησαν πλοίο βρετανικών συμφερόντων, το οποίο συνοδεύονταν από κοντινή απόσταση από αμερικανικό πλοίο, το οποίο αναχαίτισε κάποιους από τους πυραύλους.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ενέτειναν την Παρασκευή τις επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ των οποίων και ένα χτύπημα σε δεξαμενόπλοιο καυσίμων που διαχειρίζεται για λογαριασμό της εμπορικής εταιρείας Trafigura, στο οποίο προκλήθηκε πυρκαγιά.

Η Trafigura δήλωσε ότι ένας πύραυλος έπληξε το δεξαμενόπλοιο καυσίμων Marlin Luanda, που λειτουργούσε για λογαριασμό της, καθώς διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα. Ο εξοπλισμός πυρόσβεσης επί του πλοίου αναπτύχθηκε για την καταστολή και τον έλεγχο της πυρκαγιάς που προκλήθηκε σε μία δεξαμενή φορτίου στη δεξιά πλευρά, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το πλοίο με βρετανική σημαία σύμφωνα με τους Χούθι έγινε στόχος επειδή κινούνταν προς το Ισραήλ

«Παραμένουμε σε επαφή με το πλοίο και παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στρατιωτικά πλοία στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη για να παράσχουν βοήθεια. Νωρίτερα, ο οργανισμός Maritime Trade Operations (UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου και η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσαν νωρίτερα ότι έλαβαν αναφορές για πλοία που επλήγησαν στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στο Άντεν της Υεμένης και για πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση με στόχο το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda στον Κόλπο του Άντεν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Δίπλα στο τάνκερ με βρετανική σημαία υπήρχε πλοίο του αμερικανικού ναυτικού

Η UKMTO έλαβε αναφορά για περιστατικό περίπου 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν, όπου «ένα σκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο και έχει πιάσει φωτιά», αν και το πλήρωμα αναφέρθηκε ασφαλές. «Πολεμικά πλοία του Συνασπισμού είναι παρόντα και υποστηρίζουν το σκάφος», πρόσθεσε το UKMTO.

Η Ambrey δήλωσε επίσης ότι είναι ενήμερη για ένα περιστατικό 55 μίλια (88,5 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά του Άντεν, όπου ξέσπασε πυρκαγιά μετά από χτύπημα εμπορικού πλοίου από πύραυλο, αν και το πλήρωμα αναφέρθηκε ασφαλές. Νωρίτερα την Παρασκευή, το UKMTO ανέφερε ένα περιστατικό κατά το οποίο δύο πύραυλοι εξερράγησαν σε ύδατα κοντά σε πλοίο στα ανοικτά του λιμανιού του Άντεν και ένας άλλος 60 ναυτικά μίλια ανοικτά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη. Το πλοίο με βρετανική σημαία σύμφωνα με τους Χούθι έγινε στόχος επειδή κινούνταν προς το Ισραήλ.

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε την Παρασκευή βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων από περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούτι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές από την αναχαίτιση. Δεν ήταν σαφές εάν ένα από τα πλοία αυτά ήταν το Marlin Luanda. Οι προσκείμενοι στο Ιράν μαχητές Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι ελέγχουν τις πιο πολυπληθείς περιοχές της Υεμένης, έχουν εξαπολύσει το ένα κύμα μετά το άλλο εκρηκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον εμπορικών πλοίων από τις 19 Νοεμβρίου, σε μια απάντηση, όπως λένε, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Η εκστρατεία των Χούθι έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη διεθνή ναυτιλία, αναγκάζοντας ορισμένες εταιρείες να αναστείλουν τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και να κάνουν το πολύ μεγαλύτερο και ακριβότερο ταξίδι γύρω από την Αφρική. Πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε όλη την Υεμένη εναντίον των δυνάμεων των Χούθι σε αντίποινα.

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024