Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Βρετανία επιτίθεται στους Χούθι μέσω Κύπρου

Η Βρετανία επιτίθεται στους Χούθι μέσω Κύπρου

Στην Κύπρο έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων τόσο στον πόλεμο στη Γάζα, όσο και στις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Μέσω κυπριακού εδάφους επιλέγει να στέλνει το Ηνωμένο Βασίλειο τα μηνύματα του στους Χούθι, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της επικίνδυνης κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα απειλώντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του βρετανού ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Κάμερον, το βράδυ της Δευτέρας απογειώθηκαν δύο αεροσκάφη τύπου Typhoon από τη βρετανική βάση Ακρωτηρίου, τα οποία συμμετείχαν με αμερικανικές δυνάμεις στις επιθέσεις.

Αποτελεσματικά τα πλήγματα

«Από τότε που αναλάβαμε δράση πριν από δέκα ημέρες έχουν γίνει πάνω από 12 επιθέσεις κατά της ναυτιλίας από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο Κάμερον.

Υποστήριξε δε πως αυτό που κάνει η Βρετανία είναι «να στείλουμε το πιο ξεκάθαρο δυνατό μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε την ικανότητά τους να πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις».

Υποστηρίζοντας μάλιστα πως τα χτυπήματα είχαν αποτέλεσμα στην υποβάθμιση τις δυνατότητες των Χούθι.

Αντιδράσεις στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων τόσο στον πόλεμο στη Γάζα, όσο και στις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αντιδράσεις για την εμπλοκή της Κύπρου στις πολεμικές επιχειρήσεις, μέσω των βρετανικών βάσεων έχει εκφράσει και το ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος και βουλευτή, Γιώργο Κουκουμά, να δηλώνει στο in πως «η εμπλοκή των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο στον εξελισσόμενο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα και στους βομβαρδισμούς στην Υεμένη αντικειμενικά προκαλεί κινδύνους για την Κύπρο και τον λαό της».

«Να συναισθανθούν τους κινδύνους»

Με το ΑΚΕΛ να έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να απαιτήσει από τη βρετανική κυβέρνηση ενημέρωση και εξηγήσεις και πρωτίστως, «να συναισθανθεί τους κινδύνους που δημιουργούνται για τον τόπο από τη εμπλοκή κυπριακού εδάφους στο επικίνδυνο σκηνικό που μαίνεται στη Μέση Ανατολή» όπως τονίζε ο Κουκουμάς στο in.

Κατάλοιπο της αποικιοκρατίας

Αναφερόμενος στο καθεστώς των βάσεων στην Κύπρο, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, τόνιζε ότι «οι βρετανικές βάσεις ήταν και παραμένουν ένα απομεινάρι της αποικιοκρατίας, μια πληγή στο σώμα της Κύπρου . Είναι γνωστό ότι οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που επιβλήθηκαν στον κυπριακό λαό το 1959 προνοούν για δύο «κυρίαρχες» βρετανικές βάσεις, στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια, με έκταση σχεδόν 100 τετραγωνικά μίλια που είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα ως ορμητήριο επιδρομών ενάντια σε γειτονικά κράτη. Υπάρχουν βέβαια σειρά ουσιαστικών επιχειρημάτων από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου που αμφισβητούν την αυθαίρετη χρήση των βάσεων από τη Βρετανία αλλά και την ίδια τη νομιμότητα των βάσεων».

Πιέσεις για ανθρωπιστικό διάδρομο Λάρνακα – Ασντόντ

Την ίδια στιγμή αν και ο ανθρωπιστικός διάδρομος Λάρνακα – Γάζα έχει ήδη ναυαγήσει, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές ούτε η δυνατότητα λόγω της συνέχισης του πολέμου να λειτουργήσει μία τέτοια γραμμή, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που αναδημοσιεύτηκε και στην ισραηλινή Maariv, σύμφωνα με τον κυπριακό Φιλελεύθερο, αξιωματούχοι τόσο των ΗΠΑ και της Βρετανίας όσο και της ΕΕ πιέζουν το Ισραήλ να επιτρέψει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Λάρνακα να φτάνει στο λιμάνι Ασντόντ και στη συνέχεια το φορτίο να προωθείται στη Γάζα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024