Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ισραηλινοί ζητούν αποζημίωση από το Ιράν σε αμερικανικό δικαστήριο ύψους ενός δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Ισραηλινοί ζητούν αποζημίωση από το Ιράν σε αμερικανικό δικαστήριο ύψους ενός δισ. δολαρίων

Ισραηλινοί μηνύουν το Ιράν για 1 δισεκατομμύριο δολάρια κατηγορώντας την Ισλαμική Δημοκρατία πως έχει την ευθύνη της Χαμάς.

Οικογένειες που εκπροσωπούνται από τη δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan καταθέτουν αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης υποστηρίζοντας ότι «το Ιράν χρηματοδότησε και εκπαίδευσε τρομοκράτες που διέπραξαν φρικαλεότητες, είναι εξίσου υπεύθυνο με τη Χαμάς», λέει η μητέρα ενός θύματος στο ισραηλινό YNET.

Τουλάχιστον 66 ισραηλινοαμερικανικές ή ισραηλινές οικογένειες με στενούς συγγενείς που τραυματίστηκαν, απήχθησαν ή δολοφονήθηκαν στις θηριωδίες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατέθεσαν αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ζητώντας αποζημίωση από το Ιράν, συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σε παλαιότερη υπόθεση οι Ισραηλινοί δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το Ιράν κατεύθυνε τις επιθέσεις ή ότι οι επιθέσεις είχαν ως στόχο αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή

Οι οικογένειες δήλωσαν ότι «το Ιράν είναι υπεύθυνο για τη σωματική και ψυχική οδύνη που υπέστησαν, επειδή χρηματοδότησε και εκπαίδευσε τους τρομοκράτες της Χαμάς που πραγματοποίησαν τη σφαγή».

Οικογένειες ισραηλινών, ζητούν αποζημίωση 1 δισ. δολαρίων από το Ιράν, για συνέργεια στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Υπάρχει δεδικασμένο με αγωγές κατά του Ιράν

Εκπροσωπούνται από τη δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan. Σύμφωνα με νομικούς, η υπόθεση αναμένεται να διαρκέσει πολλά χρόνια. Η Natalia Ben Zvi, της οποίας ο γιος Sagiv δολοφονήθηκε στο μουσικό φεστιβάλ Nova, δήλωσε ότι αναζητά δικαιοσύνη. «Ο γιος μου ήταν ένας όμορφος και ευγενικός άνθρωπος. Για μένα, το Ιράν είναι το κεφάλι του φιδιού και δεν είναι λιγότερο υπεύθυνο από τη Χαμάς».

Ισραηλινοί είχαν καταθέσει στο παρελθόν αγωγές αποζημίωσης κατά του Ιράν, τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό, λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων στις οποίες εμπλέκεται η Παλαιστινιακή Αρχή κατά τη διάρκεια της δεύτερης ιντιφάντα. Αφού επιδικάστηκε αποζημίωση από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η απόφαση ανατράπηκε κατόπιν έφεσης, επειδή οι Ισραηλινοί δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το Ιράν κατεύθυνε τις επιθέσεις ή ότι οι επιθέσεις είχαν ως στόχο αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Το Ιράν δεν διαθέτει κανένα γνωστό περιουσιακό στοιχείο στις ΗΠΑ, αλλά οι δικηγόροι στην παρούσα υπόθεση βασίζονται σε προηγούμενες αποφάσεις αμερικανικών δικαστηρίων και στο εξωτερικό. Εάν υπάρξει απόφαση κατά του Ιράν, το δικηγορικό γραφείο σχεδιάζει να αναζητήσει ιρανικά κεφάλαια για την αποζημίωση των οικογενειών από το Ισραήλ.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024