Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιέζουν τον Μπάιντεν να χτυπήσει το Ιράν

Πιέζουν τον Μπάιντεν να χτυπήσει το Ιράν

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο αμερικανός πρόεδρος που καλείται να αποκαταστήσει την αμερικανική αποτρεπτική ισχύ, χωρίς να προκαλέσει μία ένοπλη σύγκρουση με την Τεχεράνη

Πιέσεις από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο να χτυπήσει απευθείας στο Ιράν δέχεται ο Τζο Μπάιντεν μετά τον θάνατο τριών αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 34, την Κυριακή, στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία – η πρώτη φονική επίθεση φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή αφότου οι επιθέσεις αυτές εντάθηκαν, στα μέσα Οκτωβρίου, ως απάντηση στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε εξαρχής πως «όλοι οι υπεύθυνοι» θα λογοδοτήσουν και πως οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν». Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Axios, ο Μπάιντεν και άλλοι ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν ήδη από την Κυριακή «μία σημαντική στρατιωτική απάντηση» εναντίον των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία. Χθες, ο αμερικανός πρόεδρος είχε νέα συνάντηση για το θέμα με μέλη της ομάδας εθνικής ασφαλείας του.

«Ο πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστούμε τις ΗΠΑ και τα στρατεύματά μας» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν. «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν» επεσήμανε από την πλευρά του ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση της διαμάχης στην περιοχή. […] Εκείνο που θέλουμε είναι μία σταθερή, ασφαλή, ευημερούσα Μέση Ανατολή, και θέλουμε να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις», πρόσθεσε, «αλλά θα κάνουμε οπωσδήποτε ό,τι απαιτείται για την προστασία μας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί: καλείται να αποκαταστήσει την αμερικανική αποτρεπτική ισχύ, χωρίς να προκαλέσει μία ένοπλη σύγκρουση με το Ιράν που θα μπορούσε να βάλει φωτιά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ

Από τις 17 Οκτωβρίου, η επονομαζόμενη Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μία ομπρέλα φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων που συμπεριλαμβάνει και την Κατάεμπ Χεζμπολάχ, την κύρια ύποπτη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, για την επίθεση της Κυριακής, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 160 επιθέσεις με drones, ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Συρία και το Ιράκ. Μέχρι την Κυριακή, ωστόσο, οι επιθέσεις αυτές είχαν προκαλέσει μόνο ελαφριούς τραυματισμούς. Η επίθεση με drone που πραγματοποιήθηκε εναντίον του Πύργου 22, μιας βάσης επιμελητειακής υποστήριξης στην ιορδανική έρημο, στα σύνορα με τη Συρία, άλλαξε τα δεδομένα.

Το Πεντάγωνο – που πιθανολογεί ότι το εχθρικό drone δεν καταρρίφθηκε επειδή το μπέρδεψαν με αμερικανικό drone που επέστρεφε στη βάση – δεν κρύβει ότι δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει την πεποίθησή του πως από πίσω βρίσκεται ουσιαστικά το Ιράν.

Το ίδιο το Ιράν αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του πως οι «οργανώσεις της αντίστασης» στην περιοχή «δεν λαμβάνουν διαταγές από το Ιράν» και «αποφασίζουν για τις ενέργειές τους μόνες τους». Εν μέσω προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, ωστόσο, ο Μπάιντεν σφυροκοπείται από τα γεράκια των Ρεπουμπλικανών, αφού μέχρι στιγμής οι στοχευμένες επιθέσεις στο Ιράκ και την Υεμένη, εναντίον των φιλοϊρανών Χούθι, δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ζήτησε «εξουθενωτικό κόστος»

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ζήτησε «σοβαρό, εξουθενωτικό κόστος» για το Ιράν, «όχι μόνο για τους πληρεξούσιους τρομοκράτες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τους ιρανούς χορηγούς τους». «Η μόνη απάντηση πρέπει να είναι καταστροφικά στρατιωτικά αντίποινα κατά των τρομοκρατικών δυνάμεων του Ιράν, τόσο στο Ιράν όσο και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή» διακήρυξε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον. «Οτιδήποτε λιγότερο θα επιβεβαιώσει τον Τζο Μπάιντεν ως έναν δειλό που είναι ανάξιος για αρχιστράτηγος» πρόσθεσε.

«Στοχοθετήστε την Τεχεράνη» έγραψε στο X ο συνάδελφός τους Τζον Κόρνιν, διευκρινίζοντας αργότερα ότι ζητούσε πλήγματα κατά των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα νότια της Δαμασκού, με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim να αναφέρει αρχικά ότι επλήγη «ένα ιρανικό στρατιωτικό συμβουλευτικό κέντρο» και το συριακό SANA να αναφέρει πως στους νεκρούς περιλαμβάνονται «ιρανοί σύμβουλοι» – πριν διαψευστούν αμφότερα επισήμως. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επλήγη βάση της λιβανικής Χεζμπολάχ και των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024