Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πού θα μπορούσε να φτάσει η Shein - Ποιες μεθόδους ακολουθεί για την ανέλιξή της

Πού θα μπορούσε να φτάσει η Shein – Ποιες μεθόδους ακολουθεί για την ανέλιξή της

Το ασιατικό app φέρεται να έχει διοχετεύσει ποσά για lobbying στην αμερικανική αγορά

Μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρονια, εκτιμάται ότι ο κολοσσός της fast fashion που ιδρύθηκε στην Κίνα, θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τον ισπανικής προέλευσης retailer που ανήκει στην Inditex. Η Zara κατέχει σήμερα το 2,4% του μεριδίου αγοράς στη βρετανική βιομηχανία μόδας, ενώ η Shein έχει καταφέρει να αρπάξει το 2,2%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Coresight Research, η Shein κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς γρήγορης μόδας παγκοσμίως, 18%, ενώ η Inditex έχει το 17% και η H&M μόλις το 5%.

Και η συνέχεια έπεται συναρπαστική με το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη Shein να φαίνεται αμείωτο, παρά τους ισχυρισμούς ότι η εταιρεία έχει δεσμούς με την καταναγκαστική εργασία και ότι μπορεί να συμβάλλει στην παγκόσμια κρίση υπερθέρμανσης.

Νέα δεδομένα από μια έκθεση της Data AI που επικεντρώνεται στην κατάσταση της κινητής τηλεφωνίας δείχνουν ότι, μεταξύ των apps, η εφαρμογή της Shein για κινητά είχε τον υψηλότερο αριθμό μηνιαίων ενεργών χρηστών παγκοσμίως. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Temu κατέγραψε τους περισσότερους μηνιαίους ενεργούς χρήστες, με τη Shein να έρχεται δεύτερη – κάτι που παρατηρήθηκε ως τάση και στην αμερικανική αγορά.

Μια χρονιά επιτυχίας

Το 2023, η εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη εξαγόρασε τη Missguided από τον βρετανικό κολοσσό Frasers. Απέκτησε επίσης περίπου το ένα τρίτο της Sparc Group, του διαχειριστή της Forever 21. Έκτοτε, η αγαπημένη του TikTok έχει αρχίσει να πουλάει κάποια ρούχα με το συγκεκριμένο brand στον ιστότοπό της. Έχει επίσης φιλοξενήσει pop-ups με τα δικά της προϊόντα μέσα στα καταστήματα Forever 21, δίνοντας στην ψηφιακή μάρκα μια πιο ορατή παρουσία στα φυσικά καταστήματα.

Η IPO

Αλλά ακόμη και καθώς συνεχίζει να προσελκύει τους καταναλωτές που έχουν εμμονή με τις προσφορές, ο κολοσσός της γρήγορης μόδας φέρεται να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα με την επικείμενη δημόσια εγγραφή.

Ο προμηθευτής προϊόντων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές θα μπορούσε να επιδιώξει IPO στις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αποτίμηση της εταιρείας κυμαίνεται μεταξύ 45 και 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων – σαφώς μειωμένη από την προηγούμενη εκτίμηση των 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να ξεφορτώνονται τις μετοχές της επίδοξης δημόσιας επιχείρησης με έκπτωση 30% λόγω του ελέγχου σχετικά με την καταναγκαστική εργασία και τη χρήση δεδομένων. Οι μέτοχοι πρόσφεραν μετοχές σε αποτιμήσεις που κυμαίνονταν από 45 δισεκατομμύρια δολάρια έως 55 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2023.

Μηνήσεις και πατέντες

Και η Shein δεν έχει κάνει πολλούς φίλους στη βιομηχανία της μόδας: η ιαπωνική εταιρεία γρήγορης μόδας Uniqlo μήνυσε τη Shein για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε μια τσάντα αυτό το μήνα. Έχει επίσης μηνυθεί από την H&M για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, και έχει χτυπηθεί από τον άμεσο ανταγωνιστή Temu σε μια αγωγή που ισχυρίζεται ότι είχε συμμετάσχει σε συμπεριφορά που είναι αντιανταγωνιστική.

Καθώς η κινεζική και η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζουν να εξετάζουν την πιθανή δημόσια εγγραφή, η Shein έχει αυξήσει εκθετικά τις δαπάνες της για άσκηση πίεσης.

Ενδείξεις για lobbying

Τα στοιχεία από την OpenSecrets δείχνουν ότι, το 2023, η Shein Technology LLC, ο τεχνολογικός όμιλος της Shein με έδρα τις ΗΠΑ, δαπάνησε 2,12 εκατομμύρια δολάρια για στόχους lobbying στις ΗΠΑ, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή αύξηση 657% από τις δαπάνες λόμπι ύψους 280.000 δολαρίων το 2022.

Τα θέματα στα οποία διέθεσε συγκεκριμένα χρηματικά ποσά περιλάμβαναν το εμπόριο και τους σκοπούς που σχετίζονται με την ένδυση, την ένδυση και την κλωστοϋφαντουργία.

Μάλιστα, φέρετα να έχει καταθέσει έγγραφα για άσκηση πίεσης που σχετίζονται με «νομοθετικά και ρυθμιστικά ζητήματα που επηρεάζουν τη βιομηχανία ένδυσης και τους ηλεκτρονικούς εμπόρους, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών και φορολογικών θεμάτων», καθώς και «τη γενική εκπαίδευση σχετικά με την παρουσία, το λειτουργικό αποτύπωμα και τον οικονομικό αντίκτυπο της Shein στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Τα αρχεία δείχνουν ότι τα χρήματα του lobbying έχουν κατευθυνθεί τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, αλλά τα δεδομένα της OpenSecrets δεν δείχνουν αν η Shein Technology άσκησε ανάλογες πιέσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ή νομοσχέδια το 2023.

Εν τω μεταξύ, η «Shut Down Shein», μια ομάδα που ονομάστηκε εύστοχα λόγω του ενδιαφέροντός της για την απαγόρευση του αντιπάλου Temu από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξόδεψε 180.000 δολάρια για lobbying το 2023. Άσκησε πιέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και επικεντρώθηκε σε θέματα που σχετίζονται με τη «ρύθμιση των εταιρειών που ανήκουν στο εξωτερικό- αθέμιτες εργασιακές πρακτικές», σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024