Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο κόμμα με ονοματεπώνυμο και μήνυμα κατά του φασισμού

Νέο κόμμα με ονοματεπώνυμο και μήνυμα κατά του φασισμού

Η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» ιδρύθηκε στην επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς

Είναι το πρώτο κόμμα στη Γερμανία που φέρει το όνομα ενός προσώπου. Η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο το ιδρυτικό της συνέδριο, που επανέφερε στην κεντρική πολιτική σκηνή για μία ακόμα φορά τον 80χρονο σύζυγο της Βάγκενκνεχτ, Όσκαρ Λαφοντέν.

Η ημέρα του συνεδρίου δεν επελέγη τυχαία. Η 27η Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, είναι στη Γερμανία αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. «Το συνέδριο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του ρατσισμού και του φασισμού», είπε η συγγραφέας Ντανιέλα Νταν χειροκροτούμενη από τους 400 συνέδρους. Ήταν πρωτίστως ένα μήνυμα στους πολιτικούς αντιπάλους που κατηγορούν τη Βάγκενκνεχτ ότι σκοπίμως δεν παίρνει αποστάσεις ασφαλείας από το ακροδεξιό AfD ευελπιστώντας να αποσπάσει ένα μέρος των ψηφοφόρων του.

Κατά τα άλλα, ιδεολογικά και πολιτικά το νέο κόμμα είναι κομμένο και ραμμένο στις προτεραιότητες και στοχεύσεις της χαρισματικής Σάρα Βάγκενκνεχτ, με έντονα αριστερό προφίλ σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και κριτικής του καπιταλισμού και ταυτόχρονα φιλορωσική στάση και συντηρητικές θέσεις στο Μεταναστευτικό και σε ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων και μειονοτήτων.

Ο Όσκαρ Λαφοντέν

Την παράσταση στο συνέδριο του Βερολίνου έκλεψε ο παλαίμαχος Όσκαρ Λαφοντέν. Ο 80χρονος σήμερα Λαφοντέν, επί τέσσερις δεκαετίες ηγετική αλλά και αμφιλεγόμενη πολιτική φυσιογνωμία της Γερμανίας, είναι ο μόνος που εγκατέλειψε δύο κόμματα των οποίων χρημάτισε πρόεδρος: πρώτα το SPD μολονότι ήταν η ελπίδα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και στη συνέχεια την «Αριστερά» που ίδρυσε ο ίδιος μαζί με τους μετακομμουνιστές της Ανατολικής Γερμανίας.

Το κόμμα που ίδρυσε τώρα η 54χρονη σύζυγός του Σάρα Βάγκενκνεχτ είναι το τέταρτο κόμμα, με το οποίο επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της γερμανικής πολιτικής. Ωστόσο, με την ομιλία του φάνηκε για μία ακόμα φορά γιατί ο Λαφοντέν δεν θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας.

Παρά την εκτενή αναφορά που έκανε στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του Βλαντίμιρ Πούτιν, αντ’ αυτού υποστήριξε  ότι πρέπει η Γερμανία να αποκαταστήσει άμεσα τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Ούτε ακούστηκε από το στόμα του καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς.

Πάντως το νέο κόμμα έχει δυναμική. Στην τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA το κόμμα της Βάγκενκνεχτ καταγράφεται με 7% και δείχνει να κερδίζει καταρχήν τη μάχη με την «Αριστερά» που είναι στο 4%. Ειδικά στην ανατολικογερμανική Σαξονία όπου διεξάγονται κρίσιμες εκλογές τον Σεπτέμβριο, ενδέχεται να παίξει κομβικό ρόλο στην ανάδειξη κυβέρνησης, καθώς το AfD βρίσκεται στο 35% και η Βάγκενκνεχτ με 8% τρίτο κόμμα.

Οι αγρότες στους δρόμους

Με συγκεντρώσεις και πορείες στα κεντρικά γραφεία των τριών κυβερνητικών κομμάτων στο Βερολίνο την Παρασκευή, οι αγρότες της Γερμανίας έμειναν με τα τρακτέρ στους δρόμους του Βερολίνου. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επισκεπτόμενος την έκθεση αγροτικών προϊόντων «Πράσινη Εβδομάδα», υποσχέθηκε ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία για τους αγρότες. Αλλά περισσότερες υποχωρήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης δεν αναμένονται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους που θα ψηφιστεί αυτήν την εβδομάδα από την Ομοσπονδιακή Βουλή.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος του Σολτς. Η ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία είναι σε στασιμότητα και ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός σε συνεχείς καβγάδες – γεγονότα που αποτυπώνονται σε μια καθίζηση της δημοτικότητάς του.

Αν οι Γερμανοί μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο θα επέλεγαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς (28%) ενώ τον Όλαφ Σολτς θα επέλεγε μόνον το 21%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα «Μπιλντ».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024