Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φρουροί της Επανάστασης: Το Ιράν κατάσχει τάνκερ, συλλαμβάνει 14 μέλη του πληρώματος

Φρουροί της Επανάστασης: Το Ιράν κατάσχει τάνκερ, συλλαμβάνει 14 μέλη του πληρώματος

Σε μια είδηση που κυκλοφόρησε με καθυστέρηση λόγω ελλειπών πληροφοριών, το Ιράν δήλωσε πως κατέσχεσε ένα τάνκερ που μετέφερε «2 εκατ. τόνους λαθραίο ντίζελ» με σημαία χώρας της Ωκεανίας.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το ξένο πετρελαιοφόρο μετέφερε «λαθραία καύσιμα», λέει ότι το πλήρωμα στο πλοίο έχει καταγωγή από δύο ασιατικές χώρες. Το Ιράν υποστήριξε την Κυριακή ότι κατέλαβε ένα ξένο πετρελαιοφόρο, το οποίο κατηγορεί ότι μετέφερε λαθραία καύσιμα, λέγοντας ότι κράτησε 14 μέλη του πληρώματος, μετέδωσε το The National, επικαλούμενο το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και επιβεβαιώνει το έτερο ημιεπίσημο Ιρανικό πρακτορείο MEHR.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης κατέλαβε το ανώνυμο τάνκερ το πρωί της Κυριακής, ανέφερε το πρακτορείο και ισχυρίστηκε ότι μετέφερε 2 εκατομμύρια λίτρα λαθραίου ντίζελ. Κατασχέθηκε με δικαστική απόφαση 60 μίλια ανοικτά των ακτών του Bandar-e-Bushehr. Το πλήρωμα του πλοίου, το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν ασιατικής καταγωγής, συνελήφθη.

Τα καύσιμα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Εταιρεία Διύλισης και Διανομής Πετρελαίου της Μπουσέχρ

Το πρακτορείο Tasnim ανέφερε ότι το τάνκερ ήταν από την Ωκεανία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το περιστατικό έρχεται δύο εβδομάδες μετά την κατάσχεση από το ναυτικό του Ιράν ενός πετρελαιοφόρου που μετέφερε ιρακινό αργό πετρέλαιο με προορισμό την Τουρκία στα Στενά του Ορμούζ. Διέρρευσε ένα όνομα τάνκερ με σημαία των Νήσων Μάρσαλ που υπήρχε σε φωτογραφία στην αρχική είδηση, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Το ελληνόκτητο St. Nicholas του οποίου ο δόκιμος αφέθηκε ελεύθερος πριν από 10 ημέρες.

Οι μέχρι τώρα λεπτομέρειες που έχουν γίνει γνωστές

Ο διοικητής ταξίαρχος του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Heidar Honarian-Mojarrad δήλωσε ότι το πλοίο βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τότε που φόρτωσε φορτίο καυσίμων. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκαν τα λιμάνια φόρτωσης και εκφόρτωσής του. Το πλήρωμα παραδόθηκε στη δικαστική αρχή της επαρχίας Μπουσέχρ. Τα καύσιμα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Εταιρεία Διύλισης και Διανομής Πετρελαίου της Μπουσέχρ.

Η δράση κατά του λαθρεμπορίου σε μικρότερα δεξαμενόπλοια αποτελεί τακτικό φαινόμενο στο Ιράν, όπου οι τιμές των καυσίμων είναι χαμηλές. Είπαν ότι παρακολουθούσαν το δεξαμενόπλοιο από τότε που ανεφοδιάστηκε με καύσιμα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης παρακολούθησης της ναυτιλιακής δραστηριότητας. Αφού το πλοίο αναχώρησε και εντοπίστηκε, ζήτησαν δικαστική εντολή για να σταματήσουν το πλοίο. Ψάχνοντας το δεξαμενόπλοιο, διαπίστωσαν ότι ήταν φορτωμένο με δύο εκατομμύρια λίτρα καυσίμων ντίζελ, τα οποία υποστηρίζουν ότι διακινούνταν παράνομα από το Ιράν.

Ο Περσικός Κόλπος αποτελεί περιοχή εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούλιο ότι θα ενισχύσουν τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών γύρω από το στρατηγικό Στενό του Ορμούζ για την προστασία των πλοίων από τις ιρανικές κατασχέσεις. Το Iran International μετέδωσε ότι το δεξαμενόπλοιο αναχαιτίστηκε 60 μίλια (97 χλμ.) από τις ακτές. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει απειλήσει περισσότερες από μία φορές να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προειδοποιούν το Ιράν σε απάντηση ότι οποιαδήποτε απόπειρα κλεισίματος του στενού θα θεωρηθεί ως «κόκκινη γραμμή» – λόγος για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024