Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Vodafone Posidonia

Vodafone Posidonia

Μια συντονισμένη δράση χαρτογράφησης για τη την ανάδειξη και προστασία της Ποσειδωνίας, με αφετηρία τα νησιά των Κυκλάδων

Σε μια εποχή, όπου επικρατούν εκρηκτικές εξελίξεις στην τεχνολογία, η επιστημονική κοινότητα ανακαλύπτει νέους ορίζοντες και ο ψηφιακός πολιτισμός διαμορφώνει νέες συνθήκες πραγματικότητας, παρακολουθούμε με θαυμασμό τις επαναστατικές εφευρέσεις που επιδιώκουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας προς το καλύτερο. Η σκιά της κλιματικής αλλαγής, σαν μια διαρκής απειλή, παραμένει εδώ, ωθώντας μας να αντιδράσουμε άμεσα και να αναζητήσουμε λύσεις που ξεπερνούν τα όρια της καθιερωμένης σκέψης. Κι εδώ είναι που έρχεται η τεχνογνωσία και η συντονισμένη δράση του Ιδρύματος Vodafone με το Oceanus Lab του Πανεπιστημίου Πατρών να αναδυθεί ως φωτεινός φάρος αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, βάζοντας πλώρη για μια φιλόδοξη αποστολή που στόχο έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τη κοινή γνώμη για τη σημασία της Ποσειδωνίας κι έπειτα να εκκινήσει ενέργειες για την προστασία της.

Μόνο στην Ελλάδα, η συνολική έκταση της Ποσειδωνίας εκτιμάται ότι παράγει περίπου 65 χιλιάδες  τόνους οξυγόνου την ημέρα και απορροφά περίπου 200 χιλιάδες τόνους άνθρακα τον χρόνο, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους Πνεύμονες της Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, η οικονομική αξία των οικοσυστημικών υπηρεσιών της ανέρχεται στα 172 € m2, που για το σύνολο του ελληνικού χώρου μεταφράζεται σε περίπου 470 δις ευρώ/χρόνο. Για αυτό το λόγο και η διαφύλαξη αυτού του ευάλωτου υποθαλάσσιου περιβάλλοντος είναι άκρως ζωτικής σημασίας.

Το ταξίδι για την προστασία της, μέσα από την βοήθεια της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας που διαθέτει το Ίδρυμα Vodafone ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023 σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus Lab) του Πανεπιστημίου Πατρών και υπό την επιστημονική καθοδήγηση του κ. Γιώργου Παπαθεοδώρου (καθηγητής Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας), με την χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας να καταγράφεται πρώτα στα νησιά της Σύρου, Πάρου & Αντιπάρου.

Σημαντικά ευρήματα από την φιλόδοξη αποστολή του Ιδρύματος Vodafone έχουν ήδη αναδειχθεί ενώ ο προσδιορισμός των στρατηγικών περιοχών στο Αιγαίο Πέλαγος είναι η πρώτη σειρά ερευνών, με στόχο να παρέχει τα εργαλεία για ασφαλή εκτίμηση της έκτασης της Ποσειδωνίας στον ελληνικό χώρο.

Χαρτογραφήθηκαν λιβάδια Ποσειδωνίας στις περιοχές της Πάρου, της Αντιπάρου και της Σύρου. Με τη χρήση εξελιγμένων ηχοβολιστικών και ρομποτικών συστημάτων, καθώς και υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων, ερευνήθηκαν και αποτυπώθηκαν περισσότερα από 215 τετραγωνικά χιλιόμετρα βυθού. Παράλληλα, μέσω 88 υποθαλάσσιων κινηματογραφικών λήψεων πυθμένα, συνολικής διάρκειας σχεδόν 30 ωρών, αποκαλύφθηκε η πολυμορφία των λιβαδιών Ποσειδωνίας. Ανάμεσα στα ευρήματα των αποστολών αναδείχθηκαν το ύψος των φυλλωμάτων, ο τύπος του βυθού καθώς και το πάχος του ιζήματος στις περιοχές αυτές.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024