Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυσοίωνη πρόβλεψη: Διπλασιασμός της ανεργίας και απότομη προσγείωση στο τέλος του έτους

Δυσοίωνη πρόβλεψη: Διπλασιασμός της ανεργίας και απότομη προσγείωση στο τέλος του έτους

Η ανεργία θα διπλασιαστεί στο 6%-7% και μια σκληρή προσγείωση θα σημειωθεί στο τέλος του 2024

Σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομίας προχώρησε ο σχεδιαστής στρατηγικής της τράπεζας Mizuho, Dominic Konstam, μιλώντας στο Bloomberg, προβλέποντας προβλέποντας τα ποσοστά ανεργίας στο 6% ή 7% μέχρι το τέλος του έτους, στις ΗΠΑ.

Η αγορά εργασίας έρχεται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο της συζήτησης για soft landing, καθώς οι απολύσεις αυξάνονται. Ενώ η ανεργία βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλό 3,7%, πρώην οικονομολόγοι της Fed και της Goldman Sachs προειδοποιούν για αυξανόμενους κινδύνους απώλειας περισσότερων θέσεων εργασίας.

Η πτώση του πληθωρισμού είναι ακριβώς αυτό που θα δώσει ώθηση στην αγορά εργασίας

Αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στη μείωση του πληθωρισμού και σύμφωνα με τον Konstam, δεν πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτό.

Στην πραγματικότητα, η πτώση του πληθωρισμού είναι ακριβώς αυτό που θα δώσει ώθηση στην αγορά εργασίας, είπε. Καθώς οι αυξήσεις των τιμών μειώνονται, αυτό πλήττει τα κέρδη και τα κέρδη της εταιρείας, τα οποία αρχίζουν να φαίνονται μικρότερα. Σε απάντηση, οι εταιρείες θα σταματήσουν το «labour hoarding» συσσώρευση εργατικού δυναμικού και θα αποβάλουν το εργατικό δυναμικό τους.

«Η πτώση του πληθωρισμού δεν είναι ένας άκακος δείκτης του «ωχ έχουμε μια ήπια προσγείωση»», είπε. «Αντίθετα, η πτώση του πληθωρισμού είναι πιο πολύ, «Θεέ μου, ας προσέξουμε τώρα, τι θα συμβεί στην αγορά εργασίας έξι μήνες αργότερα».

Ενώ η Fed είναι έτοιμη να μειώσει τα ονομαστικά επιτόκια φέτος, ο Konstam υποστηρίζει ότι ο Πάουελ θα πρέπει επίσης να μειώσει τα πραγματικά επιτόκια λόγω της συρρίκνωσης των κερδών των εταιρειών.

«Είναι μια επέκταση του περιθωρίου κέρδους που έλαβε χώρα στον Covid που έδωσε στις εταιρείες τόσο μεγάλο κέρδος και τους επέτρεψε να είναι λίγο τεμπέληδες ως προς το κόστος. Άρα είναι πραγματικά αυτό το είδος χαλάρωσης, νομίζω».

Όσο μειώνεται ο πληθωρισμός, τόσο μειώνεται και το «labour hoarding»

Όπως αναφέρει το Bloomberg, υπάρχει μια γενική πεποίθηση η χώρα μπορεί να αποφύγει την ύφεση και να διεκδικήσει ξανά τη σταθερότητα των τιμών.

«Θα έχετε μια δύσκολη προσγείωση», είπε. «Μια σκληρή προσγείωση φαίνεται μαλακή μέχρι να είναι σκληρή. Θα είναι δύσκολο. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Θα συμβεί στο τέλος της χρονιάς, οπότε αυτή τη στιγμή είναι θέμα συγχρονισμού», τόνιζε επανειλημμένα ο Konstam.

Η Konstam βλέπει τη δυνατότητα για πτώση 20% έως 30% στον S&P 500 λόγω επιδείνωσης στην αγορά εργασίας, με πιθανότητα διπλασιασμού του ποσοστού ανεργίας μέχρι το τέλος του έτους.

«Θα είναι η πτώση του πληθωρισμού που θα βλάψει τα κέρδη, και αυτό θα οδηγήσει στην απόρριψη της εργασίας γιατί βασικά υπάρχει μεγάλη συσσώρευση εργασίας σε εξέλιξη», είπε ο Konstam.

Οι πρόσφατες μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας, φαίνεται να είναι περισσότερο προληπτικές παρά αντιδραστικές, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι εταιρείες είναι συγκλονισμένες από τις εξελίξεις.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024