Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψυχεδελικά για την θεραπεία της κατάθλιψης!

Ψυχεδελικά για την θεραπεία της κατάθλιψης!

Η ΕΕ χρηματοδοτεί το πρώτο έργο με ψυχεδελικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά ένα έργο που βασίζεται στη χρήση ψυχεδελικών, όπως τα λεγόμενα «μαγικά μανιτάρια» για τη θεραπεία της κατάθλιψης στην παρηγορητική φροντίδα ή την εφαρμογή του σε άτομα με διαφορετικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Τα ψυχεδελικά είναι ενώσεις που αλλάζουν τη συνείδηση, όπως το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LSD), η ψιλοκυβίνη (μαγικά μανιτάρια), η μεθυλενοδιοξυμεθαμφεταμίνη (MDMA ή έκσταση), η διμεθυλτρυπταμίνη (DMT) και η ayahuasca, η οποία προέρχεται από ορισμένα φυτά από τη Νότια Αμερική, μεταξύ άλλων. Καθένα από αυτά επηρεάζει τον εγκέφαλο με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τέσσερα κλινικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη θα είναι αφιερωμένα στη μελέτη της επίδρασης της ψιλοκυβίνης, μιας ουσίας που βρίσκεται στα «μαγικά μανιτάρια» ή «παραισθησιογόνα μανιτάρια» και η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ψυχολογικής ταλαιπωρίας, όπως η κατάθλιψη και σε άτομα με ανίατες ασθένειες.

Θα εφαρμοστούν στον τομέα της παρηγορητικής φροντίδας, στόχος της οποίας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και οι παρενέργειες των θεραπειών. Αυτή η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ πρωτοβουλία θα εφαρμοστεί σε τέσσερις χώρες: Πορτογαλία, Ολλανδία, Τσεχία και Δανία.

Mελέτη PsyPal

Στην Πορτογαλία, το Ίδρυμα Champalimaud θα είναι ένα από τα κλινικά κέντρα που θα μελετήσουν τις επιπτώσεις της ψιλοκυβίνης στην κατάθλιψη σε άτομα με κινητικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Κάθε ένα από τα κέντρα θα αντιμετωπίζει μια διαφορετική παθολογία, το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Groningen (Ολλανδία) θα επικεντρωθεί στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (Τσεχία) θα εξετάσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας και το Νοσοκομείο Bispebjerg (Δανία) την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει επίσης περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια ευρώ σε εταίρους σε εννέα χώρες για «να υποστηρίξει την έρευνα σχετικά με τη χρήση συνθετικής ψιλοκυβίνης, μιας ένωσης που βρίσκεται στα μαγικά μανιτάρια (παραισθησιογόνα)» και που μπορεί «να ανακουφίσει τον ψυχολογικό πόνο των ατόμων με ανίατες ασθένειες που απαιτούν ανακουφιστική φροντίδα».

Η μελέτη ονομάζεται PsyPal, χρηματοδοτείται από το Horizon Europe, το κύριο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ και θα συντονίζεται από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν.

«Στρατολόγηση» ασθενών

Η ιδέα είναι να ξεκινήσει η «στρατολόγηση» ασθενών το 2025 για να συμμετάσχουν στη μελέτη, η οποία βασίζεται «σε μια πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, η οποία θα επιτρέψει στους ερευνητές να συλλέξουν δεδομένα από ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων από διαφορετικές τοποθεσίες στην Ευρώπη για να αυξήσουν την εγκυρότητα και την εφαρμογή «των αποτελεσμάτων του», όπως αναφέρει το Ίδρυμα Champalimaud και αναφέρει ο πορτογαλικός Τύπος.

Αυτές οι ανίατες ασθένειες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών και μεταξύ 34% και 80% από αυτούς πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος, που σημαίνει ότι «η ανάγκη για καινοτόμες θεραπείες είναι κρίσιμη».

Όσον αφορά τα αναμενόμενα αποτελέσματα, «αρχικά, τα ψυχεδελικά έδειξαν πολλά υποσχόμενα για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους σε ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν πιο μεταβλητά σε ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές απουσία μιας απειλητικής για τη ζωή διάγνωσης, γεγονός που μας οδήγησε να επικεντρωθούμε και πάλι σε ανίατες καταστάσεις», λέει ο Albino Oliveira-Maia, διευθυντής της Μονάδας Νευροψυχιατρικής του Ιδρύματος Champalimaud.

Νέο όπλο κατά της κατάθλιψης;

«Εάν αυτή η θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική, στο μέλλον θα μας ενδιαφέρει να διερευνήσουμε τις ατομικές συνεισφορές της φαρμακευτικής αγωγής και της ψυχολογικής υποστήριξης για να βοηθήσουμε τους ασθενείς με κατάθλιψη. Αυτή η γνώση θα είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική κατανομή των πόρων», προσθέτει ο Oliveira-Maia.

Αυτή η παγκόσμια μελέτη περιλαμβάνει μια διαφορετική ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων ψυχιάτρων, γιατρών παρηγορητικής φροντίδας, ψυχολόγων και ειδικών στη θεραπεία ψιλοκυβίνης, καθώς και «ερευνητές φροντίδας», καθώς και «πνευματικοί και θρησκευτικοί εκπρόσωποι», όπως αναφέρουν πορτογαλικά και ισπανικά sites.

Κατά την Wikipedia, η ψιλοκυβίνη είναι μια φυσική ψυχοτρόπος ουσία, που παράγεται κυρίως από είδη μανιταριών του γένους Psilocybe. Η ψιλοκυβίνη στον ανθρώπινο οργανισμό μετατρέπεται γρήγορα σε ψιλοκίνη, η οποία έχει παρόμοιες ψυχοτρόπες ιδιότητες με το LSD, τη μεσκαλίνη και το DMT.

Οι επιδράσεις της στον οργανισμό περιλαμβάνουν την ευφορία, τις οπτικές παραισθήσεις, την αλλαγή της αντίληψης, τη μεταβολή της αίσθησης του χρόνου. Πιθανές δυσάρεστες παρενέργειες της ψιλοκυβίνης είναι η ναυτία και οι κρίσεις πανικού.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024