Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ανέλπιστο μήνυμα της Λαγκάρντ και η σημασία του Απριλίου

Το ανέλπιστο μήνυμα της Λαγκάρντ και η σημασία του Απριλίου

Προς έκπληξη όλων, σχολιάζει η UBS, η Λαγκάρντ άλλαξε τη ρητορική της και υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ εξαρτάται από τα δεδομένα, όχι από το χρόνο

Μπορεί στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ να δήλωνε ότι η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκια της πριν τον Ιούνιο, αλλά λίγες ημέρες αργότερα, μετά την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής στις 25 Ιανουαρίου, ο τόνος της άλλαξε.

Προς έκπληξη όλων, σχολιάζει η UBS, με τη Λαγκάρντ να αλλάζει τη ρητορική της και να υπενθυμίζει ότι η ΕΚΤ εξαρτάται από τα δεδομένα, όχι από το χρόνο. Μάλιστα δήλωσε ότι δεν ήταν διατεθειμένη να δώσει «ημερολογιακές οδηγίες».

H πρόβλεψη της UBS

Με βάση το τελευταίο, η ερμηνεία της UBS είναι ότι μια μείωση στον Απρίλιο είναι δυνατή. Ως εκ τούτου, η συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ ήταν πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν και οι αγορές επιτοκίων της ΕΚΤ είδαν μια έντονη ανατιμολόγηση. Η ΕΚΤ σηματοδότησε καθοδικό κίνδυνο για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ αναγνώρισε ότι τα στοιχεία της έρευνας της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ήταν ισορροπημένα.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση, λοιπόν, η UBS συνεχίζει να προβλέπει την πρώτη μείωση από την ΕΚΤ τον Απρίλιο (-25 μονάδες βάσης σε 3,75%) και συνολικές μειώσεις 100 μονάδων βάσης το 2024 και το 2025. Αυτό θα επαναφέρει το επιτόκιο των καταθέσεων στο γενικά ουδέτερο επίπεδο του 2% έως το τέλος του 2025.

Ο Απρίλιος παραμένει στο τραπέζι

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει νέες μακροοικονομικές προβλέψεις στην επόμενη συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου, αλλά παρόλα αυτά παρείχε πληροφορίες για την τελευταία της αξιολόγηση για την ανάπτυξη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Ενώ η επίσημη πρόβλεψη της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2023 είναι +0,1%, η Λαγκάρντ είπε ότι τώρα αναμένει στασιμότητα.

Επίσης, η ΕΚΤ βλέπει την ευρύτερη διαδικασία αποπληθωρισμού σε καλό δρόμο και βλέπει σημάδια ότι το υψηλότερο μισθολογικό κόστος απορροφάται στα εταιρικά περιθώρια κέρδους. Η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί πολύ στενά τον γεωπολιτικό κίνδυνο και τις εμπορικές διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά δεν έβγαλε σημαντικά αρνητικά συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο.

Απαντώντας σε πολυάριθμα ερωτήματα σχετικά με την αύξηση των μισθών, τα οποία η ΕΚΤ έχει προσδιορίσει ως κρίσιμα για τις προοπτικές πολιτικής, η Lagarde κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ εξετάζει πολλούς διαφορετικούς δείκτες που θα συνυπολογιστούν με την πάροδο του χρόνου.

Το εξίσου σημαντικό είναι ότι απέφυγε μια σαφή δήλωση που θα έδειχνε την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και ως εκ τούτου θα την απέκλειε τον Απρίλιο.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024