Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Συμφωνούν Κατάρ και Ιράν πως οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι θέλουν το τέλος του πολέμου

Γάζα: Συμφωνούν Κατάρ και Ιράν πως οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι θέλουν το τέλος του πολέμου

Τακτικές πιέσεων προς Ισραήλ και Χαμάς ασκούνται σε όλο τον κόσμο και κυρίως από τους μεγάλους περιφερειακούς παίχτες, ώστε να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο σεΐχης και πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία το Σάββατο για να συζητήσουν τα τελευταία θέματα στις διμερείς σχέσεις, τη Γάζα και την περιοχή.

Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν και τα χρήματα του Ιράν (6 δισεκατομμύρια δολάρια) τα οποία είχαν δεσμευτεί από τις ΗΠΑ και βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κατάρ, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη συμφωνία. Τον Νοέμβριο οι ΗΠΑ αποδέσμευσαν ακόμα 10 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία παρακρατούνταν από το Ιράκ για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Όλοι οι παράγοντες και οι εμπλεκόμενοι στον πόλεμο κατά της Γάζας είναι ομόφωνοι ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση

«Το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί στην υφιστάμενη συμφωνία (σχετικά με τα χρήματα του Ιράν) και σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και του Κατάρ, τα βήματα εφαρμογής βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου με τον αμερικανό υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπάιντεν.

Συμφωνούν Ιράν και Κατάρ πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία μεσολάβησε το Κατάρ πέρυσι, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ιρανικών κεφαλαίων που παρέμεναν μπλοκαρισμένα σε δύο τράπεζες της Νότιας Κορέας από το 2018 λόγω της πίεσης των ΗΠΑ στη Σεούλ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε επίσης να απελευθερώσει πέντε Ιρανούς πολίτες που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο γειτονικών χωρών συζήτησαν περαιτέρω για την επίθεση  του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισαν ότι πλέον «οι περισσότεροι παίκτες επιμένουν να σταματήσει ο πόλεμος και να επικεντρωθούν σοβαρά σε μια πολιτική λύση». Σχεδόν το ίδιο περιεχόμενο, δόθηκε τόσο από τα Ιρανικά πρακτορεία και από το γραφείο του πρωθυπουργού του Κατάρ.

Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν ότι σχεδόν όλοι οι παράγοντες και οι εμπλεκόμενοι στον πόλεμο κατά της Γάζας είναι ομόφωνοι ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στον θύλακα.

Πηγές: IRNA, MEHR, υπουργείο Εξωτερικών Κατάρ.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024