Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Πόσo θα αντέξουν οι απεργοί μηχανοδηγοί;

Γερμανία: Πόσo θα αντέξουν οι απεργοί μηχανοδηγοί;

Η απεργία των μηχανοδηγών στα τρένα συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα. Η οικονομική επιβάρυνση για το συνδικάτο είναι δυσβάσταχτη. Είναι η διαιτησία πιθανή λύση;

Οι μισθολογικές διαφορές και οι απεργίες είναι πάντα ένα παιχνίδι αβεβαιότητας. H αβεβαιότητα αυτή επηρεάζει ιδιαίτερα τους επιβάτες. Θα ταξιδέψει το τρένο για το γήπεδο στην επόμενη αγωνιστική της Μπουντελίγκα; Θα μπορέσω να πάω σε συγγενείς με το τρένο; Αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα παρόμοια τίθενται ξανά και ξανά: Πόσο καιρό μπορεί το συνδικάτο των μηχανοδηγών να συνεχίσει την απεργία; Μπορεί μια απεργία όπως η σημερινή να επαναληφθεί;

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι πόσο γεμάτο είναι το απεργιακό ταμείο του GDL και αυτό είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό του συνδικάτου. Μια ματιά στους προηγούμενους γύρους των συλλογικών διαπραγματεύσεων δείχνει πως εάν το συνδικάτο συνεχίσει την απεργία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, θα έχει τον ίδιο αριθμό ωρών απεργίας με αυτόν του 2021. Το 2023 συγκέντρωσε 264 ώρες απεργίας και τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2015 είχε καταφέρει να απεργήσει 420 ώρες.

Τα ακριβά επιδόματα απεργίας

Τα περισσότερα χρήματα δαπανώνται στο επίδομα απεργίας, το οποίο καταβάλλεται στους απεργούς. «Πληρώνουμε 10 ευρώ την ώρα και το πολύ 100 ευρώ ανά βάρδια», δηλώνει ο επικεφαλής του συνδικάτου Κλάους Βεζέλσκι στο περιοδικό Stern. «Οι απώλειες για τους συναδέλφους μας είναι μεγαλύτερες, αλλά αν στη συνέχεια έχουν μια αύξηση του εισοδήματός τους κατά 150 ή 210 ευρώ το μήνα τότε ξέρουν για ποιο λόγο απήργησαν».

Λίγα πράγματα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά για τη συμμετοχή στην απεργία. Το GDL διαπραγματεύεται εκπροσωπώντας περίπου 10.000 σιδηροδρομικούς υπαλλήλους. Ακόμα και αν μόνο οι μισοί από αυτούς έχουν απεργήσει, το κόστος της απεργίας ανέρχεται σε εκατομμύρια. Σύμφωνα με τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους το κόστος ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Το GDL δεν πρέπει να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των μηχανοδηγών, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα συλλογικών διαπραγματεύσεων Χάγκεν Λες από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας IW μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa.

Η φήμη του συνδικάτου

«Ένας ακόμη γύρος απεργιών χωρίς διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να είναι καταστροφικός για την εικόνα του GDL στα ΜΜΕ. Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει σημείο καμπής για την προθυμία των μελών του συνδικάτου να απεργήσουν», δήλωσε ο Χάγκεν Λες.

Αρκετά επικριτικά αρχίζει να βλέπει τη χρηματοδότηση της απεργίας και η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης είχαν υποχρεώσει το GDL να προσφύγει σε διαιτησία στη διαμάχη που είχε και πάλι με του Γερμανικούς Σιδηροδρόμους το 2015. Το GDL είναι μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το GDL όμως έχει μέχρι στιγμής απορρίψει την προσφυγή στη διαιτησίαμε εξωτερικό διαμεσολαβητή και οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι δεν μπορούν να το αναγκάσουν να προσφύγει. Μια τέτοια διαδικασία προϋποθέτει τη συναίνεση και έχει αποδειχθεί στο παρελθόν χρήσιμη για την εξεύρεση λύσης και τον τερματισμό άλλων απεργιών.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024