Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία: Πότε πρέπει να έχουμε αλυσίδες χιονιού στο αυτοκίνητο

Κακοκαιρία: Πότε πρέπει να έχουμε αλυσίδες χιονιού στο αυτοκίνητο

Οι οδηγοί αναζητούν αλυσίδες, προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο.

Την ώρα που η κακοκαιρία είναι προ των πυλών για την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, οι οδηγοί αυτοκινήτων αναζητούν λύση για τις μετακινήσεις τους και φοβούνται μια πιθανή επανάληψη των γεγονότων του 2022 που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκατοντάδες οχήματα να παραμένουν κολλημένα στον κεντρικότερο οδικό άξονα του λεκανοπεδίου και τους πολίτες να αναζητούν μια λύση για να προστατευθούν από το πολικό ψύχος, χωρίς κανείς από τους αρμόδιους να εμφανίζεται για να προσφέρει βοήθεια.

Έτσι, ολοένα και περισσότεροι οδηγοί προετοιμάζονται όσο καλύτερα μπορούν για τον επικείμενο χιονιά και βάζουν τις αντιολισθητικές αλυσίδες στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους, καθώς πλέον θα πρέπει να τις έχουν μαζί τους όταν εκδίδονται σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Πότε οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές

Σύμφωνα με το νόμο, τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1144 Β’ 14.03.2022 ο εφοδιασμός με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα κατάλληλα για το όχημα, είναι υποχρεωτικός τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Ο οδηγός θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει την σωστή τοποθέτησή τους και να φροντίζει για την συντήρηση τους σε καλή και λειτουργική κατάσταση

Οι παραβάτες της παραπάνω απόφασης τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 80 € σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (παρ 26 & 27 του άρθρου 81).

Με βάση τη σχετική Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Τι γίνεται με τα ενοικιαζόμενα οχήματα

Επίσης, με υπουργική απόφαση, ρυθμίστηκε και το θέμα του υπόχρεου εφοδιασμού με αντιολισθητικά μέσα στην περίπτωση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτων, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημά του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθώτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν ζητηθεί, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024