Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ξυλοκόπησαν άγρια δημοσιογράφο και τελικά καταδικάστηκε ο ίδιος για «προσβολή» των δραστών

Τουρκία: Ξυλοκόπησαν άγρια δημοσιογράφο και τελικά καταδικάστηκε ο ίδιος για «προσβολή» των δραστών

Ο δημοσιογράφος, Σινάν Αϊγκιούλ δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό από «σωματοφύλακες» – συγγενείς δημάρχου ωστόσο κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή ο ίδιος και όχι οι δράστες της επίθεσης στην ανατολική Τουρκία.

Αντί να καταδικασθούν οι δράστες του άγριου ξυλοδαρμού του δημοσιογράφου, Σινάν Αϊγκιούλ τον περασμένο Ιούνιο στην πόλη Τατβάν στην ανατολική Τουρκία, τελικά το δικαστήριο καταδίκασε τον ίδιο τον Αϊγκιούλ σε ποινή φυλάκισης.

Συγκεκριμένα το 1ο Ποινικό Δικαστήριο του Τατβάν που χειρίστηκε την υπόθεση στις 24 Ιανουαρίου καταδίκασε τον δημοσιογράφο σε φυλάκιση δύο μηνών και πέντε ημερών επειδή φέρεται να προσέβαλε τους επιτιθέμενους.

Το δικαστήριο μέσω μιας απλοποιημένης δίκης, αποφεύγοντας να κατηγοριοποιήσει την ενέργεια ως αντίδραση σε μια «άδικη πράξη» και λαμβάνοντας υπόψη τον «ένοχο χαρακτήρα» του δημοσιογράφου, απέφυγε να μετατρέψει την ποινή σε πρόστιμο, αφήνοντας τον Αϊγκιούλ αντιμέτωπο με φυλάκιση. Ο Αϊγκιούλ που στοχοποιείται συχνά για το δημοσιογραφικό του έργο, θα εκτίσει ποινή φυλάκισης εάν το εφετείο επικυρώσει την ποινή.

«Οι επιτιθέμενοι είναι ελεύθεροι, λαμβάνοντας ίσως ελάχιστη τιμωρία, αποκατεστημένοι στα καθήκοντά τους, έτοιμοι να τρομοκρατήσουν με το κρατικό όπλο στο χέρι»

Ο Σινάν Αϊγκιούλ δέχθηκε επίθεση στις 17 Ιουνίου 2023 από έναν δημοτικό υπάλληλο, τον Γιουτζέλ Αϊσάλ και τον αστυνομικό Ενγκίν Καπλάν, οι οποίοι είναι συγγενείς του δημάρχου Τατβάν, Μεχμέτ Εμίν Γκεϊλανί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η Γενική Εισαγγελία του Τατβάν, ο Αϊγκιούλ, ο οποίος είναι αρχισυντάκτη της Bitlis News και επικεφαλής της Ένωσης Δημοσιογράφων του Μπιτλίς, αναφέρθηκε στους επιτιθέμενους ως «δύο σκυλιά του δρόμου» και είπε: «Είθε ο Θεός να τους καταραστεί», αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά την επίθεση.

Ο δημοσιογράφος σχολίασε την κατάσταση, τονίζοντας ότι αντιμετώπισε μια απόπειρα δολοφονίας σε δημόσιο χώρο και έλαβε την τιμωρία πριν από τους δράστες της επίθεσης.

Μάλιστα η δίκη των δύο κατηγορουμένων που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη (25/1), αναβλήθηκε με τον δημοσιογράφο να ξεσπάει με ανάρτησή στο Χ (πρώην Twitter), σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο «δεν δόθηκε καμία τιμωρία. Δεν το περίμενα αυτό. Ντροπή σας».

Μια ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε ότι η επίθεση δεν άφησε «μόνιμα σημάδια» στο πρόσωπό του, δήλωσε ο δημοσιογράφος, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την καταδίκη των επιτιθέμενων.

«Πάω στη φυλακή επειδή δέχθηκα επίθεση και επέζησα από την απόπειρα κατά της ζωής μου»

«Κάθε νέα εξέλιξη επισκιάζει το προηγούμενο σκάνδαλο. Οι επιτιθέμενοι είναι ελεύθεροι, λαμβάνοντας ίσως ελάχιστη τιμωρία, αποκατεστημένοι στα καθήκοντά τους, έτοιμοι να τρομοκρατήσουν με το κρατικό όπλο στο χέρι. Από την άλλη πλευρά, εγώ θα πάω στη φυλακή επειδή δέχθηκα επίθεση και επέζησα από την απόπειρα κατά της ζωής μου, και όλα αυτά για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Η απόφαση ελήφθη μέσω απλοποιημένης δίκης- ο δικηγόρος μου υπέβαλε ένσταση και θα γίνει δίκη. Αν γίνει δίκη με τη μείωση που θα χορηγηθεί, θα αντιμετωπίσω 2 μήνες και 27 ημέρες φυλάκισης», ανέφερε αρχικά σύμφωνα με το bianet.

Ακόμα επεσήμανε ότι το περιστατικό δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση και ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα κατά των εγκεφάλων, προσθέτοντας ότι οι δράστες πιθανότατα θα αθωωθούν.

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Δεν υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα για το ποιοι είναι οι εγκέφαλοι και από πού έλαβαν τις εντολές τους. Αρχικά, υπήρχε η αντίληψη μιας γρήγορης, διαφανούς και αποτελεσματικής διαδικασίας έρευνας και όλοι πίστευαν ότι η δικαιοσύνη και η διοίκηση θα έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο», προσέθεσε.

«Ωστόσο, όταν η πραγματικότητα αποκαλύπτεται, με το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών να αναφέρεται στο περιστατικό ως ‘καυγά’, την υπόθεση να ανοίγει όχι για ‘απόπειρα δολοφονίας’ αλλά για ‘τραυματισμό’, την αποφυλάκισή τους κατά την πρώτη ακρόαση, τα περιοριστικά μέτρα που μου επιβλήθηκαν, την ποινή φυλάκισης εναντίον μου, την αντιφατικότητα της έκθεσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και παρόμοιες καταστάσεις, η διαδικασία ρίχνει σκιές πάνω μου. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν περιμένουμε μια δίκαιη έκβαση, ειλικρινά μιλώντας», κατέληξε.

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση

Σε βίντεο ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας στις 17 Ιουνίου διακρίνεται ο Αϊγκιούλ να περπατάει αμέριμνος στον δρόμο μετά από επίσκεψη στον οδοντίατρο όταν ένας άνδρας που βγαίνει από ένα αυτοκίνητο και αρχίζει να τον χτυπάει με μένος μπροστά στα μάτια άλλων πολιτών.

Μάλιστα όταν κάποιος πολίτης προσπάθησε να αντιδράσει, ένας δεύτερος άνδρας εμφανίστηκε απωθώντας τον βίαια και δεν αφήνει κανέναν άλλον να παρέμβει χρησιμοποιώντας μάλιστα και το όπλο που είχε στην κατοχή του, ενώ ο πρώτος άνδρας συνεχίζει να ξυλοκοπάει με μανία τον Αϊγκιούλ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο άνδρας που χτυπάει τον δημοσιογράφο είναι υπάλληλος του δήμου, ενώ ο άνδρας που παρεμβαίνει είναι αστυνομικός.

Μόλις δύο ημέρες πριν από το περιστατικό, ο δημοσιογράφος είχε διατυπώσει ισχυρισμούς για παρατυπίες σε δημόσιο διαγωνισμό που αφορούσε τον δήμο Τατβάν και τον δήμαρχο.

Σύμφωνα με τον Αϊγκιούλ, οι δράστες απείλησαν να τον σκοτώσουν αν έγραφε ξανά για τον δήμαρχο.

Ο δήμαρχος έχει διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024