Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές: Έτοιμοι για μεγάλα κέρδη οι αντιευρωπαίοι λαϊκιστές

Ευρωεκλογές: Έτοιμοι για μεγάλα κέρδη οι αντιευρωπαίοι λαϊκιστές

Η Γαλλία, η Πολωνία και η Αυστρία μεταξύ των εννέα χωρών όπου τα κόμματα της Ακροδεξιάς προβλέπεται να τερματίσουν πρώτα

Του Jon Henley, «The Guardian»

Λαϊκιστικά αντιευρωπαϊκά κόμματα ετοιμάζονται να καταγράψουν σημαντικά κέρδη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, γεγονός που θα μπορούσε να μετατοπίσει απότομα την ισορροπία του Ευρωκοινοβουλίου προς τα δεξιά και να θέσει σε κίνδυνο βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της δράσης για το κλίμα:

Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) συνδυάζοντας εθνικές δημοσκοπήσεις στα 27 κράτη-μέλη με στατιστικά μοντέλα βασισμένα στα αποτελέσματα προηγούμενων ευρωεκλογών, ακροδεξιά κόμματα είναι έτοιμα να τερματίσουν πρώτα σε εννέα χώρες – Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία – και προβλέπεται να έρθουν δεύτερα ή τρίτα σε εννέα ακόμη χώρες – Βουλγαρία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία και Φινλανδία.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι κυρίαρχες πολιτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο – το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, το κεντρώο Renew Europe και οι Πράσινοι – χάνουν όλες ευρωβουλευτές

Θα μπορούσε λοιπόν να δημιουργηθεί για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο μια πλειοψηφική δεξιά συμμαχία αποτελούμενη από χριστιανοδημοκράτες, συντηρητικούς και ακροδεξιούς ευρωβουλευτές.

Η Μαρίν Λεπέν της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης χαμογελά στις κάμερες πριν από λίγες ημέρες σε εκδήλωση του κόμματός της στο Παρίσι

Μπλόκο στους νόμους

Οπως επισημαίνουν οι πολιτικοί επιστήμονες Σάιμον Χιξ και Κέβιν Κάνινχαμ, μεταξύ των συντακτών της μελέτης, η ανάλυση πρέπει να «χρησιμεύσει ως αφύπνιση για τους σχεδιαστές της ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά το διακύβευμα» των ευρωεκλογών.

Οι ίδιοι προειδοποιούν πως το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να μπλοκάρει νόμους που σχετίζονται την πράσινη συμφωνία της Ευρώπης και να ακολουθήσει σκληρότερη γραμμή σε άλλους τομείς της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, όπως η μετανάστευση, η διεύρυνση και η στήριξη της Ουκρανίας.

Και οι εγχώριες συζητήσεις, τονίζουν, θα μπορούσαν να επηρεαστούν, ενισχύοντας τον «αυξανόμενο άξονα των κυβερνήσεων που προσπαθούν να περιορίσουν την επιρροή της ΕΕ εκ των έσω»:

Ουγγαρία, Ιταλία, Σλοβακία, Σουηδία και, αν το Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, Ολλανδία.

Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και μια δεξιά, εσωστρεφής συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόρριψη της «στρατηγικής αλληλεξάρτησης και… των διεθνών εταιρικών σχέσεων με σκοπό την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών».

Χάνουν ευρωβουλευτές

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι κυρίαρχες πολιτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο – το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, το κεντρώο Renew Europe και οι Πράσινοι – χάνουν όλες ευρωβουλευτές.

Η περισσότερο ριζοσπαστική ομάδα της Αριστεράς και ιδιαίτερα η λαϊκιστική Δεξιά, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και της ακροδεξιάς Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), αναμένεται να αναδειχθούν ως κύριοι νικητές, με πραγματική την πιθανότητα να εισέλθουν για πρώτη φορά σε μια πλειοψηφική συμμαχία.

Παρότι το ΕΛΚ πιθανότατα θα παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα, διατηρώντας τη δύναμή του του όσον αφορά τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης και την επιλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, η μελέτη δείχνει ότι οι λαϊκιστές, ιδίως από τη ριζοσπαστική Δεξιά, θα έχουν μεγαλύτερο λόγο από ποτέ.

Η φωνή τους θα βαρύνει το μέγιστο σε αρκετά ιδρυτικά κράτη-μέλη: τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι προβλέπεται να αυξήσουν σε 27 τις έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο και η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να κερδίσει ρεκόρ 25 εδρών.

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών του σε 6, ενώ στη Γερμανία η ακροδεξιά AfD πιθανόν να διπλασιάσει σχεδόν την εκπροσώπησή της εκλέγοντας 19 ευρωβουλευτές.

Ο ρόλος του Ορμπαν

Οι ερευνητές σημειώνουν τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να παίξει το ουγγρικό Fidesz: το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, το οποίο επί του παρόντος δεν είναι εγγεγραμμένο, εκτιμάται ότι θα κερδίσει 14 έδρες και θα μπορούσε – με την ένταξή του στην εθνικοσυντηρητική ECR – να την καταστήσει την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα.

Εάν το κάνει, η ECR και η ID μαζί θα ελέγχουν σχεδόν το 25% των ευρωβουλευτών, περισσότερο από το ΕΛΚ και τους Σοσιαλιστές.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024