Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κληρώνει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Η ώρα του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου

Κληρώνει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Η ώρα του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου

Το κόστος της απόφασης καταβολής των επιδομάτων

Στις 17 Απριλίου θα κριθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η χορήγηση ή μη των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για την χρονική περίοδο 2012-2018.

Το θέμα οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις διαφορετικές αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων (Αριεος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας) που αφορούσαν το ενδεκάμηνο Ιούνιςο 2015 – Μάιος 2016  και όχι στο συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι.

Άρειος Πάγος

Ο Άρειος Πάγος έκρινε  ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο από το 2015 έως το 2016, είναι συνταγματικές. Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίζεται στην παροδοχή ότι οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας.

Το ΣτΕ

Αντιθέτως, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016.

Έτσι – στις 17 Απριλίου – το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καλείται να λύσει το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται ότι μετέχουν οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και μέλη τους.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο του κ. Λ. Αποστολίδη «η έννομη τάξη, για την εξέταση του ίδιου νομικού ζητήματος με την απόφαση του ΑΕΔ, που προσδοκάμε βάσιμα να είναι θετική, θα βρει την ενότητά της τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα για τη συνταγματικότητα ή μη του ν. 4093/2012».

Οι συνταξιούχοι

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των συνταξιούχων περιμένει την λύση της εκκρεμότητας προσδοκώντας σε μια «πολιτική λύση» που θα τους δικαιώσει, αποσυμφορώντας – ταυτόχρονα – και τις δικαστικές αίθουσες.   Οι συνταξιούχοι περιμένουν την χορήγηση, σε όλους των αναδρομικών που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.

Το κόστος

Η κυβέρνηση – μέχρι ώρας – αποφεύγει να δεσμευτεί για κάτι ανάλογο επικαλούμενη το υψηλό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, καθώς η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ  του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές  στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως, ενώ τώρα τη λύση καλείται να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι διεκδικήσεις αφορούσαν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024