Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Πράσινο φως σε γενετικώς τροποιημένες ποικιλίες αραβόσιτου και ελαιοκράμβης

ΕΕ: Πράσινο φως σε γενετικώς τροποιημένες ποικιλίες αραβόσιτου και ελαιοκράμβης

Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια τους στην ΕΕ

Τη χρήση ενός γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου και ανανέωσε την έγκριση δύο γενετικώς τροποποιημένων ελαιοκραμβών, ως τροφίμων και ζωοτροφών, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εγκρίσεις αυτές ακολούθησαν τις ολοκληρωμένες και αυστηρές διαδικασίες της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων, οι οποίες εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλλιέργειες αυτές είναι εξίσου ασφαλείς με τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες

Βασίζονται στη θετική επιστημονική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλλιέργειες αυτές είναι εξίσου ασφαλείς με τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες.

Άδειες για 10 έτη

Η Επιτροπή είχε τη νομική υποχρέωση να λάβει απόφαση για τις καλλιέργειες αυτές, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε ειδική πλειοψηφία (ούτε υπέρ ούτε κατά της έγκρισης) στη μόνιμη επιτροπή και μετέπειτα στην επιτροπή προσφυγών.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια τους στην ΕΕ, αλλά μόνο τις εισαγωγές τους στην ΕΕ από τρίτες χώρες για χρήση ως τρόφιμα και ζωοτροφές. Οι άδειες ισχύουν για 10 έτη και κάθε προϊόν που παράγεται με βάση τις καλλιέργειες αυτές θα υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ.

Τι είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί

Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές γενικά προέρχονται από φυτά και ζώα που καλλιεργούνται και εκτρέφονται από τον άνθρωπο για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, εκείνα τα φυτά και τα ζώα με τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά επιλέχθηκαν για την αναπαραγωγή των επόμενων γενεών τροφίμων και ζωοτροφών. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, για φυτά με αυξημένη αντοχή στις περιβαλλοντικές πιέσεις, όπως ασθένειες ή με αυξημένη απόδοση.

Αυτά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν μέσω φυσικών παραλλαγών στη γενετική σύνθεση αυτών των φυτών και ζώων. Πρόσφατα, έχει καταστεί δυνατή η τροποποίηση της γενετικής σύνθεσης ζωντανών κυττάρων και οργανισμών χρησιμοποιώντας τεχνικές της σύγχρονης βιοτεχνολογίας που ονομάζονται γονιδιακή τεχνολογία.

Το γενετικό υλικό τροποποιείται τεχνητά για να του δώσει μια νέα ιδιότητα (π.χ. αντοχή ενός φυτού σε ασθένεια, έντομο ή ξηρασία, ανοχή φυτού σε ζιζανιοκτόνο, βελτίωση της ποιότητας ή της θρεπτικής αξίας ενός τροφίμου, αυξημένη απόδοση).

Αυτοί οι οργανισμοί ονομάζονται «γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί» (ΓΤΟ) . Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές που περιέχουν ή αποτελούνται από τέτοιους ΓΤΟ, ή παράγονται από ΓΤΟ, ονομάζονται «γενετικά τροποποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα ή ζωοτροφές».

Sports in

Μπαρτζώκας στους παίκτες: «Ψηλά τα κεφάλια, έχουμε έναν ακόμα τίτλο να πάρουμε» (vid)

Η ομιλία του Γιώργου Μπαρτζώκα στους παίκτες μετά την ήττα από τη Ρεάλ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024