Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αραβόσιτος: Πώς αντιμετωπίζεται το έντομο διαβρώτικα

Αραβόσιτος: Πώς αντιμετωπίζεται το έντομο διαβρώτικα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί αραβόσιτου

Στους τρόπους αντιμετώπισης του εντόμου διαβρώτικα από τις καλλιέργειες αραβόσιτου αναφέρονται οι γεωπόνοι των ΔΑΟΚ των ΠΕ τη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Σερρών, καθώς και του ΠΚΠΦΠΦΕ Καβάλας, οι οποίοι παρακολουθούν και καταγράφουν την πτήση του εντόμου.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους, αυτή την περίοδο η καλλιέργεια βρίσκεται στην αναπαραγωγική φάση του φυτού (στάδιο ωρίμανσης του καρπού).

Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις ενηλίκων που έγιναν στις εγκατεστημένες ανά Περιφέρεια φερομονικές παγίδες, διαπιστώθηκε ότι η έναρξη της πτήσης για φέτος ξεκίνησε μέσα Ιουνίου.

Οι σημαντικές κατά τόπους για την εποχή βροχοπτώσεις τον Μάϊο και Ιούνιο μήνα βοήθησαν στην ευρωστία των φυτών λόγω επαρκούς υγρασίας στο έδαφος. Η τροφική δραστηριότητα που εμφανίζουν τα ενήλικα στα φύλλα αυτή την περίοδο και η παρουσία τους στο φυτό (αν και κατά τόπους έντονη) δεν αποτελεί κίνδυνο για την καλλιέργεια.

Παραμένει ενεργή όμως η παρακολούθηση και καταμέτρηση του πληθυσμού του εντόμου με βάση τον αριθμό συλλήψεων ανά παγίδα μέχρι και την συγκομιδή. Η τελική αξιολόγηση της πορείας των πληθυσμών θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της συγκομιδής όπου και θα δοθούν οδηγίες κατάλληλες για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Καλλιεργητικά Μέτρα

Ουσιώδες καλλιεργητικό μέτρο για αυτή την περίοδο είναι η επάρκεια αρδευτικού νερού ώστε η εξέλιξη της καλλιέργειας να συνεχιστεί ομαλά.

Με την επαρκή υγρασία στο έδαφος ο αραβόσιτος σχηματίζει συνεχώς νέες ρίζες. Επειδή η δραστηριότητα του εντόμου δεν αποτελεί κίνδυνο για την καλλιέργεια αυτή την περίοδο, δεν πρέπει να γίνονται ψεκασμοί για την καταπολέμησή του (ψεκασμοί φυλλώματος) ούτε συνδυαστική χρήση με σκευάσματα που αφορούν άλλες ασθένειες του φυτού.

Το έντομο

Το έντομο έχει μία γενεά ανά έτος και προσβάλει κυρίως τον αραβόσιτο. Η ζημιά που προκαλεί στο ριζικό σύστημα η νεαρή προνύμφη (εκκόλαψη των αυγών τον Μάιο μήνα) έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να τραφούν επαρκώς.

Η δραστηριότητα των προνυμφών περιορίζεται στο έδαφος ενώ τα ενήλικα πετούν σε μεγάλες αποστάσεις προς ανεύρεση τροφής. Η ελλιπής θρέψη του φυτού προκαλεί κακή στήριξη που οδηγεί τελικά στο πλάγιασμα των φυτών και κατά συνέπεια στη μείωση της παραγωγής.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές όπου ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά ως μονοκαλλιέργεια (δεν εφαρμόζεται 2ετής – 3ετής αμειψισπορά).

Η χρήση εντομοκτόνων εδάφους έχει ορισμένη χρονική εφαρμογή και στοχεύει στις νεαρές προνύμφες που εκκολάπτονται στο έδαφος.

Sports in

Ξανά και ξανά: Η Marca «έντυσε» πάλι τον Μεντιλίμπαρ δαφνοστεφανωμένο έφηβο (pic)

Όπως με τη Φενέρ. Έτσι και με τη Βίλα. Η Marca επέλεξε τον ίδιο τρόπο για να συγχαρεί Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024