Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οδηγείς πάνω από το όριο ταχύτητας; Αυτά είναι τα πρόστιμα αν σε πιάσει το ραντάρ

Οδηγείς πάνω από το όριο ταχύτητας; Αυτά είναι τα πρόστιμα αν σε πιάσει το ραντάρ

Οι οδηγοί που κινούνται πάνω από το όριο ταχύτητας κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα, ακόμα και με αφαίρεση της άδειας οδήγησης για δύο μήνες.

Όσοι οδηγείτε σε κάποιο δρόμο, στο αστικό οδικό δίκτυο ή στο δίκτυο των εθνικών οδών, θα έχετε παρατηρήσει τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας που ισχύουν σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας «το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων οχημάτων, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, ορίζεται σε 50 χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση».

Εκτός κατοικημένων περιοχών τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας, για τις διάφορες κατηγορίες αυτοκινήτων οχημάτων ορίζονται κατά περίπτωση:

Ειδικότερα:

Οι παραβάσεις και τα πρόστιμα

Αν έχετε σκεφτεί ότι δεν παίζει ρόλο να το ξεπεράσετε, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, καθώς τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 20 του ΚΟΚ, ο έλεγχος της ταχύτητας των οχημάτων γίνεται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και με ειδικές συσκευές – τα γνωστά ραντάρ ταχύτητας, τα οποία είναι τοποθετημένα σε αρκετές εθνικές οδούς.

Στο ίδιο άρθρο, υπάρχει και η πρόβλεψη για τη… λυπητερή που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι όσοι υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας.

Για όχημα που κινείται έως 20 χλμ/ώρα πάνω από το ανώτατο όριο ταχύτητας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 40,00 ευρώ, ενώ για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ./ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100,00 ευρώ.

Ωστόσο, το πρόστιμο είναι αρκετά υψηλότερο «για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ./ώρα, καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ./ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ./ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ./ώρα».

Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 350,00 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, από αυτόν που βεβαιώνει την παράβαση, για 60 ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.

Πρόστιμο και στους… αργούς

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει τις παραπάνω ποινές για τους οδηγούς που πατάνε υπερβολικά το γκάζι του αυτοκινήτου τους, ωστόσο προβλέπει και γι΄ αυτούς που οδηγούν σαν… χελώνα.

«Σε αυτόν που οδηγεί με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, καθώς και σε αυτόν που παραβαίνει τη διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου αυτού, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 80,00 ευρώ» συμπληρώνει το Άρθρο 20 του ΚΟΚ.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024