Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Πράσινο φως από Μπάιντεν για τα F-16, επιστολή στο Κογκρέσο να εγκριθεί η πώληση

Τουρκία: Πράσινο φως από Μπάιντεν για τα F-16, επιστολή στο Κογκρέσο να εγκριθεί η πώληση

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δίνει στον Ερντογάν τα μαχητικά αεροσκάφη

Διεθνής μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα (24/1) ότι ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο ζητώντας την έγκριση της πώλησης στην Τουρκία των σαράντα F-16 Block 70/72 Viper και των 79 κιτ αναβάθμισής τους, έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Προτροπή Μπάιντεν να προχωρήσει η πώληση των μαχητικών στην Άγκυρα

Στο πακέτο περιλαμβάνονται 900 πύραυλοι αέρος-αέρος και 800 βόμβες. Την είδηση επιβεβαιώνει το πρακτορείο Reuters, το οποίο αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, έστειλε επιστολή σε μέλη του Κογκρέσου προτρέποντάς τους να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία των αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 και των κιτ αναβάθμισής τους, έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «δήλωσαν τρεις πηγές που είναι γνώστες της επιστολής».

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει το CNN Turk. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του στην Ουάσιγκτον, μετά την επιστολή Μπάιντεν, θ’ ακολουθήσει συνάντηση στον Λευκό Οίκο. «Θα στέλνει μια σχετική επιστολή για να την εγκρίνουμε και κατόπιν αυτού η Τουρκία θα παραδώσει τα έγραφα της συμφωνίας της για ένταξη της Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια διαδικασία κατά την οποίαν ο Λευκός Οίκος θα προβεί σε μιαν επίσημη κοινοποίηση. Η εν λόγω επιστολή αποτελεί μιαν έκκληση προς έγκριση της πώλησης. Αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα».

Ο ίδιος προσέθεσε: «Πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία διάρκειας 15 ημερών. Δεν έχουν δώσει χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό. Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει εκφράσει εδώ και καιρό την υποστήριξή του στην πώληση των F-16 κι επίσης ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ». «Το Πεντάγωνο έχει πει ότι εργάζεται προς όφελος όλων των μερών και ότι η Τουρκία είναι μια χώρα-κλειδί για το ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Αντάλλαξαν τα F-16 με τη θετική ψήφο για τη Σουηδία

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται μετά το πράσινο φως της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης, με 285 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 55 κατά.

Η επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα ζητήματα τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριζε την πώληση, αλλά προέτρεπε το προηγούμενο διάστημα την Άγκυρα να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, λέγοντας ότι το Κογκρέσο μπορεί να συνδέει τα δύο ζητήματα.

Όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει την επίσημη ειδοποίηση για τα αεροσκάφη, μόλις ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία για τη Σουηδία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δεν δεσμεύτηκε για κάποιο χρονοδιάγραμμα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο υπουργός Μπλίνκεν ήταν πολύ σαφείς ως προς την υποστήριξή μας στον εκσυγχρονισμό των F-16 της Τουρκίας, τον οποίο θεωρούμε απαραίτητο για το ΝΑΤΟ. Αλλά πέρα από αυτό, αναγνωρίζουμε ότι το Κογκρέσο έχει βασικό ρόλο στην εξέταση των πωλήσεων όπλων. Για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να προτρέξουμε σε ό,τι αφορά αμυντικές πωλήσεις μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο».

Νωρίτερα σήμερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο δηλώνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η Ουάσινγκτον ανυπομονεί να λάβει το έγγραφο επικύρωσης της Τουρκίας και η Ουγγαρία να προχωρήσει επίσης στη διαδικασία, πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, ωστόσο αναγνωρίζει πως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει κύριο ρόλο να παίξει.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024