Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ερντογάν δεν έχει πει την τελευταία του λέξη…

Ο Ερντογάν δεν έχει πει την τελευταία του λέξη…

Το βράδυ της Τρίτης, το «ναι» του τουρκικού κοινοβουλίου στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έφερε μία ευρύτερη ανακούφιση.

Το βράδυ της Τρίτης, το «ναι» του τουρκικού κοινοβουλίου στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έφερε μία ευρύτερη ανακούφιση.

Στη Συμμαχία ωστόσο ακόμη υπάρχει μία εγκράτεια παρά την ικανοποίηση του Γενς Στόλτενμπεργκ και το καλωσόρισμα της επικύρωσης.

Κι αυτό γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη και ουδείς γνωρίζει πότε θα βάλει την τελική υπογραφή που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία. Οι επαφές Άγκυρας-Ουάσιγκτον συνεχίζονται με την αμερικανική πρωτεύουσα να κρατά το κλειδί ή ίσως…το στυλό του Τούρκου προέδρου.

Από την άλλη, υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα της Ουγγαρίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ νωρίτερα είχε επικοινωνία με τον Βίκτορ Όρμπαν δηλώνοντας ότι αναμένει την επικύρωση από την πλευρά της Βουδαπέστης.

O Oύγγρος Πρωθυπουργός από την πλευρά του δεν ήταν πολύ σαφής στο μήνυμα που ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ επισημαίνοντας αφενός ότι επαναβεβαίωσε «ότι η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», τονίζοντας όμως όπως είπε ότι θα συνεχιστεί η παρότρυνση της ουγγρικής εθνοσυνέλευσης «να ψηφίσει υπέρ της προσχώρησης της Σουηδίας και να ολοκληρώσει την επικύρωση με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».

Άγνωστο παραμένει εάν η πρώτη δυνατή ευκαιρία θα έχει έρθει τόσο για την Ουγγαρία όσο και για την Τουρκία μέχρι την 15η Φεβρουαρίου και τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο Ρούττε μόνος στο δρόμο προς τη θέση του Γενικού Γραμματέα

Το ΝΑΤΟ βέβαια εξακολουθεί να βρίσκεται και σε ρυθμούς διαδοχής του Γενς Στόλτενμπεργκ με τον Ολλανδό Μαρκ Ρούττε να είναι θεωρητικά ο μόνος «επίσημος» υποψήφιος με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει τη στήριξη τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Γερμανίας και της Γαλλίας και με το γενικότερο κλίμα να είναι υπέρ του.

Οι Ανατολικοί από την πλευρά τους επίσης δεν είναι αρνητικοί στην επιλογή Ρούττε παρά το γεγονός ότι έχει ακουστεί και το όνομα του Υπουργού Εξωτερικών της Λετονίας Κάρινς Κρισγιάνις χωρίς να φαίνεται ότι έχει ελπίδες. Δύσκολες φαίνεται από την άλλη ότι είναι οι σχέσεις του Μαρκ Ρούττε με τον Βίκτορ Όρμπαν με την Βουδαπέστη να εκφράζει δυσαρέσκεια εξαιτίας τη στάσης του Ολλανδού αξιωματούχου ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει στηλιτεύσει τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, όπως για παράδειγμα το 2021 όταν είχε πει ότι εάν δεν του αρέσουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, να βγει από την ΕΕ.

Τα σενάρια αναμένεται να συνεχιστούν με τη Σύνοδο των ηγετών στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο να αποτελεί το ορόσημο για τις αποφάσεις.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024