Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διεθνές Δικαστήριο: Την Παρασκευή η απόφαση για το εάν θα ληφθούν περιοριστικά μέτρα κατά του Ισραήλ

Διεθνές Δικαστήριο: Την Παρασκευή η απόφαση για το εάν θα ληφθούν περιοριστικά μέτρα κατά του Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο θα ανακοινώσει σε αυτή τη φάση εάν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά του Ισραήλ - Η απόφαση για το εάν διαπράττει γενοκτονία θα καθυστερήσει

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΔ) θα εκδώσει απόφαση σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά του Ισραήλ αυτή την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 14:00, ώρα Ελλάδας, και είναι πιθανόν να υπάρξει απόφαση μέχρι και για κατάπαυση πυρός.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή δεν θα είναι η τελική απόφαση επί της υπόθεσης που αφορά την κατηγορία της γενοκτονίας κατά του Ισραήλ η οποία θα καθυστερήσει μήνες, μπορεί και χρόνια.

Τι είναι τα προσωρινά μέτρα

Τα προσωρινά μέτρα είναι μια επείγουσα εντολή για να σταματήσουν πιθανές, συνεχιζόμενες παραβιάσεις. Μοιάζουν με τα ασφαλιστικά μέτρα που χορηγούνται σε αστικές αγωγές για τον τερματισμό ενεργειών που ενδεχομένως προκαλούν μη αναστρέψιμη ζημία.

Ενώ το ΔΔΔ αν και μπορεί να λάβει αποφάσεις που περιορίζουν το Ισραήλ, ωστόσο στην πράξη δεν έχει δυνατότητα να τις εφαρμόσει

«Τα προσωρινά μέτρα είναι απαραίτητα στην παρούσα υπόθεση για να προστατευθούν από περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού βάσει της Σύμβασης Γενοκτονίας, τα οποία συνεχίζουν να παραβιάζονται ατιμώρητα», αναφέρει η προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Geoffrey Nice δήλωσε στο Al Jazeera νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα προσωρινά μέτρα δεν αποτελούν συνολική απόφαση για την υπόθεση.

«Είναι μια απόφαση που λαμβάνεται για να σταματήσουν να καταπατούνται τα δικαιώματα των ανθρώπων -στην προκειμένη περίπτωση βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».

Η επιχειρηματολογία

Η προσφυγή της Νότιας Αφρικής στηρίχθηκε και από άλλα κράτη ενώ η νομική αντιπροσωπεία της χώρας στη Χάγη αναφέρθηκε στην ιστορία της καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού, στις ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας – όπως οι επιθέσεις σε νοσοκομεία, σε οργανώσεις του ΟΗΕ, σε καταφύγια κ.α. – αλλά και στις δηλώσεις Ισραηλινών ανώτερων αξιωματούχων που έκαναν λόγο για ισοπέδωση και εξαφάνιση της Γάζας.

Σύμφωνα με αναλυτές οι δηλώσεις αυτές στοιχειοθετούν την κατηγορία ότι το Ισραήλ έχει πρόθεση γενοκτονίας, προϋπόθεση η οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να τεκμηριωθεί το καταγγελλόμενο έγκλημα.

Το Ισραήλ από τη μεριά του αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής και επικεντρώθηκε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, ενώ αρνήθηκε και τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το ΔΔΔ αν και μπορεί να λάβει αποφάσεις που περιορίζουν το Ισραήλ, ωστόσο στην πράξη δεν έχει δυνατότητα να τις εφαρμόσει.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι τη νίκη, όποια κι αν είναι η απόφαση του ΔΔΔ.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024