Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Το σύστημα βασίζεται στην καταπίεση»: 18χρονος από το Ισραήλ «προτίμησε» τη φυλακή από τον στρατό

«Το σύστημα βασίζεται στην καταπίεση»: 18χρονος από το Ισραήλ «προτίμησε» τη φυλακή από τον στρατό

«Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως ήρωα ή κάτι τέτοιο ενώ άνθρωποι σφαγιάζονται καθημερινά στη Γάζα», λέει ο Tal Mitnick, ο οποίος είναι αντιρρησίας συνείδησης.

σΚατά το πρώτο πρωινό του Tal Mitnick μέσα σε μια ισραηλινή στρατιωτική φυλακή τον περασμένο μήνα, διατάχθηκε να μπει σε μια μικρή αίθουσα διδασκαλίας. Στους τοίχους της υπήρχαν κολλημένα διάφορα φημισμένα αποφθέγματα. Ένα όμως τράβηξε την προσοχή του: «Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο». Από κάτω υπήρχε το όνομα: Νέλσον Μαντέλα.

«Οι μονάδες πληροφοριών, έμαθα, εκβιάζουν τους LGBTQ+ Παλαιστίνιους και τους ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη στο Ισραήλ για να γίνουν πληροφοριοδότες»

«Παραλίγο να με πιάσει νευρικό γέλιο», λέει ο 18χρονος, μιλώντας μέσω Zoom από το υπνοδωμάτιο του σπιτιού της οικογένειας του στο Τελ Αβίβ. «Ένας στρατός που υποστηρίζει το απαρτχάιντ να βάζει αυτό στον τοίχο του», λέει, «ενώ η Νότια Αφρική προετοίμαζε την υπόθεση εναντίον του Ισραήλ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο; Τόνισα πόσο γελοίο ήταν αυτό το απόσπασμα που υπήρχε εκεί. Κανένας άλλος κρατούμενος δεν ασχολήθηκε ή συμφώνησε. Συνειδητοποίησα πόσο μόνος ήμουν».

«Και πάλι, θα με στείλουν στη φυλακή»

Το Δεκέμβριο, ο Mitnick αρνήθηκε την υποχρεωτική στράτευση προκειμένου να καταταγεί στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα, ένα στρατιωτικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε 30 ημέρες κράτηση, με αποτέλεσμα να αποτελέσει τον πρώτο αντιρρησία συνείδησης που φυλακίζεται στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος μίλησε στην Guardian αργά το απόγευμα της Παρασκευής, μία ημέρα μετά την αποφυλάκιση του. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Mitnick πέρασε χρόνο με φίλους και συγγενείς και συμμετείχε σε αντιπολεμική πορεία.

«Οι άνθρωποι που μιλούσαν για τη διαφθορά της κυβέρνησης, τώρα υποστηρίζουν την ακροδεξιά ηγεσία, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν άμαχοι στη Γάζα»

Αυτή η ελευθερία θα είναι σύντομης διάρκειας. «Έχω ήδη λάβει την εντολή για την κατάταξή μου από τον στρατό για το πρωί της Τρίτης. Και πάλι, θα πάω στη στρατιωτική βάση και θα τους πω ότι αρνούμαι να υπηρετήσω. Και πάλι, θα με στείλουν στη φυλακή».

Το πρωί της Τρίτης, ο Mitnick καταδικάστηκε σε άλλες 30 ημέρες φυλάκισης.

«Μας αποκαλούσαν προδότες»

Καμία πολιτική δεν καθορίζει πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Πολλές φορές οι αρνούμενοι περνούν 100 ή περισσότερες ημέρες φυλακισμένοι, μετά από τις οποίες οι IDF κρίνουν τελικώς ότι είναι ακατάλληλοι για θητεία.

Η τελευταία ημερομηνία κατάταξης του Mitnick ήταν η 26η Δεκεμβρίου 2023. «Έπρεπε να καταταγώ εκείνη την ημέρα, ναι, όπως και πολλοί άλλοι. Οι συνομήλικοί μου ήταν εκεί – μαζί με τις μητέρες, τους πατέρες και τα αδέλφια τους, επίσης, όλοι γνωρίζοντας ότι στέλνουν τα παιδιά τους να ρισκάρουν ενδεχομένως τη ζωή τους».

«Να βλέπεις κάποιον άλλον εκεί, στην προκειμένη περίπτωση εμένα, να αρνείται να κάνει το ίδιο; Δημιουργεί συγκρούσεις. Πολλοί είτε με αγνοούσαν και συνέχιζαν να περπατούν, είτε μονολογούσαν καθώς περνούσαν. Μας αποκαλούσαν προδότες, έλεγαν ότι έπρεπε να ήμουν εγώ στο Be’eri».

Μια μικρή διαμαρτυρία είχε οργανωθεί από το Mesarvot – ένα δίκτυο που υποστηρίζει τους αντιρρησίες – για να δείξει την αλληλεγγύη του στον Mitnick έξω από τη στρατιωτική βάση Tel HaShomer, όπου έγινε η στρατολόγηση.

Οι φίλοι και η οικογένεια του έδειξαν επίσης μεγάλη κατανόηση. «Ξέρουν ότι αυτό που θέλω είναι συγκρατημένο, μη βίαιο και ειρηνικό», εξηγεί, «ακόμη και αν η θεώρηση μου δεν είναι ο γενικός κανόνας εδώ».

«Είμαι ειρηνιστής»

Ο Mitnick ανέφερε ότι γνώριζε ότι δεν θα υπηρετούσε για πολλά χρόνια. Ενώ σπούδαζε μαθηματικά και πληροφορική στο σχολείο, ένας καθηγητής του, του πρότεινε να υπηρετήσει σε πόστο της επίλεκτης μονάδας πληροφοριών, λόγω των φυσικών του ικανοτήτων.

«Έτσι το εξέτασα περισσότερο. Οι μονάδες πληροφοριών, έμαθα, εκβιάζουν τους LGBTQ+ Παλαιστίνιους και τους ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη στο Ισραήλ για να γίνουν πληροφοριοδότες. Άρχισα να βλέπω πώς το σύστημα βασίζεται στην καταπίεση. Μόλις το συνειδητοποίησα αυτό, ήξερα ότι έπρεπε όχι μόνο να αρνηθώ, αλλά και να δράσω εναντίον του».

Τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου απλώς επαλήθευσαν την απόφαση αυτή. «Το Ισραήλ έχει ήδη χάσει αυτόν τον πόλεμο», πιστεύει. «Περισσότεροι φόνοι και περισσότερη βία δεν θα φέρουν πίσω τις ζωές που χάθηκαν στις 7 Οκτωβρίου. Ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν πληγωθεί. Είναι τραυματισμένοι. Αλλά αυτό δεν κάνει τίποτα καλύτερο. Για να ξεριζώσουμε τις εξτρεμιστικές ιδέες από την παλαιστινιακή κοινωνία, πρέπει να τις ξεριζώσουμε στο Ισραήλ».

Και κάπως έτσι, μόλις μπήκε στη στρατιωτική βάση τον περασμένο μήνα, ο Mitnick έδειξε στον αξιωματικό στρατολόγησης την ταυτότητά του. «Είπα: «Όχι, δεν το κάνω αυτό. Μου φώναξαν και μου είπαν ότι δεν είχα άλλη επιλογή. Έπρεπε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

Τον έστελναν από διοικητή σε διοικητή. «Στον καθένα από αυτούς, είπα το ίδιο πράγμα: Πιστεύω ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διευθέτηση σε αυτή τη σύγκρουση. Είμαι ειρηνιστής».

«Οι νέοι εδώ είναι πιο δεξιοί από τους γονείς τους»

«Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως ήρωα ή κάτι τέτοιο», λέει, «ενώ άνθρωποι σφαγιάζονται καθημερινά στη Γάζα. Και θέλω να τονίσω ότι δεν είμαι σε καμία περίπτωση ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι ακτιβιστές εναντίον της κατοχής. Άνθρωποι που επιλέγουν να μην καταταγούν στο στρατό. Ακτιβιστές για την ειρήνη, νέοι και ηλικιωμένοι. Αλλά την ίδια στιγμή, πιστεύω ότι αυτό απαιτεί θάρρος».

Τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου «έφεραν τα πάνω κάτω» στο Ισραήλ. «Ακόμη και πριν από τέσσερις μήνες», λέει ο Mitnick, «βρισκόμασταν στη μέση των διαδηλώσεων για τη δικαστική μεταρρύθμιση».

Εκείνος συμμετείχε ενεργά στις διαδηλώσεις. «Το κίνημα της άρνησης είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Τώρα οι δήθεν φιλελεύθεροι, που διαδήλωναν για τη δικαστική μεταρρύθμιση, είναι πιλότοι που σφαγιάζουν ανθρώπους στη Γάζα. Οι άνθρωποι που μιλούσαν για τη διαφθορά της κυβέρνησης, τώρα υποστηρίζουν την ακροδεξιά ηγεσία, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν άμαχοι στη Γάζα».

Στην πραγματικότητα, ο Mitnick γνωρίζει καλά ότι συνομήλικοι του στο Ισραήλ δεν συμφωνούν μαζί του. «Οι νέοι εδώ είναι πιο δεξιοί από τους γονείς τους», λέει.

«Παραμένω ακόμα αισιόδοξος», λέει. «Δεν έχουμε το προνόμιο να χάσουμε την ελπίδα εδώ. Ελπίζω όλο και περισσότεροι νέοι της ηλικίας μου να δουν ότι δεν είναι φυσιολογικό να ζούμε με τον συνεχή φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, ούτε να κατατάσσονται 18χρονοι στον στρατό. Τίποτα εδώ δεν είναι φυσιολογικό και έχουμε τη δύναμη να το αλλάξουμε αυτό».

*Με πληροφορίες από Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Tal Mitnick | Soul Behar Tsalik |  Mesarvot Network

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024