Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς το «παραμύθι» της Χιρόνα μπορεί να εξελιχθεί στον... εφιάλτη της Μάντσεστερ Σίτι...

Πώς το «παραμύθι» της Χιρόνα μπορεί να εξελιχθεί στον… εφιάλτη της Μάντσεστερ Σίτι…

H Χιρόνα προελαύνει στη La Liga, βλέπει Champions League και το μεγάλο brand του City Group, η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να μπει σε μπελάδες. Όλα τα δεδομένα και το μοντέλο της Red Bull.

Η Χιρόνα κάνει απίστευτα πράγματα τη φετινή σεζόν και όλος ο κόσμος μιλάει για τη ξέφρενη πορεία της στη La Liga, τις εντυπωσιακές επιδόσεις της και το καταπληκτικό ποδόσφαιρο που παίζει.

Οι Καταλανοί είναι στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος με 52 βαθμούς, αλλά και με ματς περισσότερο από τη Ρεάλ, έχουν με διαφορά την καλύτερη επίθεση και προέρχονται από 5αρα στη Σεβίλλη.

Η ομάδα του Μίτσελ έχει «τρελάνει» τους πάντες και εκτός από το κυνήγι του πρωταθλήματος, στοχεύει και στην έξοδο στο Champions League. Για την ακρίβεια είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για να βγει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση τη νέα σεζόν, αφού μοιάζει αδύνατον να μείνει εκτός τετράδας στη La Liga.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού η Χιρόνα ανήκει στον όμιλο, όπου είναι η Μάντσεστερ Σίτι κι ακόμη 11 σύλλογοι στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι αν συνεχίσει αυτή την πορεία που διανύει και ταυτόχρονα βγει και η Σίτι στο Champions League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου θα υπάρξει θέμα, αφού με τα τωρινά δεδομένα θα πρέπει να έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο η μία εκ των δύο.

Συγκεκριμένα, ο νόμος της συνιδιοκτησίας στην UEFA λέει ότι αν βγουν δύο ομάδες στο Champions League, τότε μόνο η μία μπορεί να αγωνιστεί και αυτή θα είναι εκείνη που έχει τερματίσει ψηλότερα στο πρωτάθλημα της. Με λίγα λόγια αν το «παραμύθι» της Χιρόνα συνεχιστεί και φτάσει στο «μπαμ» με την κατάκτηση της La Liga και την ίδια ώρα οι πολίτες δεν πανηγυρίσουν την Premier League, τότε αυτόματα θα τεθούν εκτός διοργάνωσης.

Η περίπτωση της Red Bull

Το City Group δεν έχει έρθει ποτέ ξανά σε παρόμοια θέση, όμως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν σε διοργάνωση της UEFA. Το μοντέλο της Red Bull με τις Λειψία και Σαλτσμπουργκ, όπου και οι δύο έπαιξαν και στο Champions League, αλλά και στο Europa League. Για να συμβεί αυτό έγιναν κάποιες προσαρμογές στο διοικητικό κομμάτι, ουσιαστικά άλλαξε το καθεστώς σε μία εκ των δύο.

Ο χρηματοδότης παραμένει η Red Bull, όμως δεν έχουν κοινή γραμμή πλεύσης, ενώ δεν έχουν φυσικά ίδιο ταμείο, αλλά είναι διαφορετικές εταιρίες. Η δημοφιλής εταιρία μετά κόπων και βασάνων το κατάφερε, ενώ και στη Σίτι το ίδιο ισχύει με τους ίδιους τους ανθρώπους της Χιρόνα και κυρίως τον αδερφό του Γκουαρντιόλα, τον Πέρε, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της καταλανικής ομάδας και αυτός που μπορεί να «πετάξει» εκτός τον αδερφό του και τη Σίτι.

Ο Γκουαρντιόλα τζούνιορ και οι προσαρμογές

Η UEFA λέει ότι δεν πρέπει να έχουν καμία νομική σχέση. Οι δύο σύλλογοι πρέπει να αποδείξουν στην UEFA ότι δεν έχουν νομική σχέση και αυτό δεν θα είναι δυνατό αν δεν παραιτηθεί ο Πέρε Γκουαρδιόλα. Το ίδιο θα συνέβαινε αν υπήρχε άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου συνδεδεμένο με τους ανθρώπους της Μάντσεστερ Σίτι.

Ωστόσο, είναι αναμενόμενο ότι οι ιδιοκτήτες θα λύσουν τέτοια προβλήματα εγκαίρως, εάν και οι δύο σύλλογοι εξασφαλίσουν συμμετοχή στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

«Δεν νομίζω να μπορούμε να παίξουμε μαζί με τα τωρινά δεδομένα – οι κανόνες της UEFA είναι σαφείς. Θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες προσαρμογές – αλλά δεν θα υπάρξουν προβλήματα», δήλωσε ο Πέρε Γκουαρντιόλα.

Ο αδερφός του Γκουαρντιόλα συνέχισε εξηγώντας ότι οι 13 σύλλογοι του ομίλου λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα – αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να μοιραστούν. Το μοντέλο μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί εάν η Χιρόνα παίζει στην ίδια διοργάνωση της UEFA με τη Σίτι την επόμενη σεζόν.

Τα δεδομένα για τη Χιρόνα

Μιλώντας στην Gazzetta Dello Sport, ο Πέρε Γκουαρντιόλα είπε: «Κάθε ομάδα είναι οργανωμένη και λειτουργεί ξεχωριστά. Το μοντέλο ενός franchise δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Αλλά υπάρχει μια συνεργασία που οδηγεί στην κοινή χρήση δεδομένων και πληροφοριών για τους παίκτες σε όλο τον όμιλο. Η καθημερινή ζωή προέρχεται μόνο από την εργασία στην κάθε ομάδα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η αίσθηση της συνεργασίας σε όλο τον όμιλο και με τις 13 ομάδες.

Οι αθλητικοί διευθυντές βρίσκονται στο Μάντσεστερ τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο, οι γενικοί διευθυντές έχουν μια εβδομαδιαία κλήση για να μοιραστούν τη στρατηγική κάθε συλλόγου. Λειτουργεί πολύ καλά όλο αυτό, όμως θα πρέπει να τροποποιηθεί κάπως αν με το καλό η Χιρόνα βγει στο Champions League. Δεν θα πάψει να είναι στον όμιλο, αλλά θα αλλάξουν δεδομένα και πρόσωπα. Ειδάλλως θα υπάρχει θέμα».

Η ομάδα που με βάση τη σεζόν την πληρώνει μέχρι στιγμής είναι το μεγάλο brand του ομίλου, η Σίτι, αφού είναι πολύ πιο πίσω από την πρώτη θέση. Η Χιρόνα από την άλλη συνεχίζει το θαύμα της. Το σίγουρο είναι ότι πάει για τετράδα, άρα είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο θα υπάρχει και τη νέα σεζόν Γκουαρντιόλα στο Champions League. Απλά υπάρχει ένα σενάριο να μην είναι ο Πεπ…

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024