Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας: Να αποσυρθούν το άθλιο νομοσχέδιο και η τροπολογία για την επιστολική ψήφο

Κουτσούμπας: Να αποσυρθούν το άθλιο νομοσχέδιο και η τροπολογία για την επιστολική ψήφο

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε «επικίνδυνο και αντιδραστικό» το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

Να αποσύρει το «άθλιο νομοσχέδιο» για την επιστολική ψήφο, μαζί με την τροπολογία Κεραμέως που επεκτείνει το μέτρο στις βουλευτικές εκλογές για τους απόδημους, απαίτησε από την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως τόνισε, τις συνέπειες αυτού του μέτρου θα τις δει σύντομα ο λαός και «η ευθύνη θα είναι όλη της κυβέρνησης και όσων της δίνουν χέρι βοήθειας». Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι ο λαός θα βρει τρόπο να δώσει απάντηση ενάντια στους «εκβιασμούς», ενισχύοντας το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο «επικίνδυνο, αντιδραστικό και αντισυνταγματικό», γι’ αυτό, όπως σημείωσε, «δεν παίρνει βελτιώσεις παρά μόνο απορρίπτεται».

Όσο για την τροπολογία που κατέθεσε την Δευτέρα η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, είπε ότι είναι επί της ουσίας ένα νέο νομοσχέδιο, καθώς με την πρόθεση να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους, έγινε «ακόμα πιο επικίνδυνο».

«Τεράστια η ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης»

Ο γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «άρπαξε την ευκαιρία», δηλαδή τη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας, και είπε… «να το τερματίσει!», τονίζοντας πως έχουν τεράστια ευθύνη αυτά τα κόμματα, τα οποία κάλεσε να αποσύρουν τη στήριξή τους.

Για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι η κυβέρνηση ανοίγει «επικίνδυνους δρόμους για τη χειραγώγηση της ψήφου», αλλάζοντας τον ίδιο τον χαρακτήρα της ψήφου με «φτηνά επιχειρήματα τα οποία καταρρίπτονται χωρίς κόπο».

«Γίνεται το απίστευτο, την ταυτοπροσωπία θα τη διενεργεί υπάλληλος ταχυδρομικής εταιρείας. Και αν ψηφίζει κάποιος Έλληνας στη Λατινική Αμερική, ποιος θα κάνει ταυτοπροσωπία, ο Κολομβιανός υπάλληλος;»

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος έρχεται, όπως είπε, με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» των αλλαγών, δηλαδή έρχονται λίγα-λίγα. Αρχικά, η κυβέρνηση επανέφερε το «καλπονοθευτικό» μπόνους των 50 εδρών, μετά κατάργησε τα κριτήρια του 2019 για τους απόδημους και τώρα φέρνει την επιστολική και αλλάζει τον τρόπο κατανομής των εδρών στις εκλογές.

«Ετοιμάζετε κι άλλα;», ρώτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την κυβέρνηση.

Και προσέθεσε ότι στις 9 Ιουνίου, μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα μπορεί να εγγυηθεί κάποιος πως όσοι ψήφισαν με επιστολική, ψήφισαν μόνοι τους, χωρίς άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς; Θύμισε δε, ότι το καλοκαίρι, νυν υπουργός (σ.σ. ο Άδωνις Γεωργιάδης) περιόδευε σε επιχείρηση «παρέα με εργοδότη, που έβγαζε λόγο στους εργαζόμενους τι πρέπει να ψηφίσουν για να μη χάσουν τη δουλειά τους».

«Αυτό τώρα θα μπορεί να γίνεται σε σπίτια και χώρους δουλειάς, όπου θα συμπληρώνεται ο φάκελος της ψήφου», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως, μέχρι τώρα τουλάχιστον, όσες πιέσεις και αν είχαν ασκηθεί, ο ψηφοφόρος ήταν μόνος του μέσα στο παραβάν.

Η ταυτοπροσωπία και ο… Κολομβιανός υπάλληλος

Επιπλέον, είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γίνεται το απίστευτο: «την ταυτοπροσωπία θα τη διενεργεί υπάλληλος ταχυδρομικής εταιρείας. Και αν ψηφίζει κάποιος Έλληνας στη Λατινική Αμερική, ποιος θα κάνει ταυτοπροσωπία, ο Κολομβιανός υπάλληλος;».

Επισήμανε ότι διεθνώς, όπου χρησιμοποιείται η επιστολική ψήφος, υπάρχουν καταγγελίες απάτης, χειραγώγησης, ενώ πουθενά δεν φάνηκε να αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές, γιατί η αποχή έχει πολιτικά και κοινωνικά αίτια, όπως σημείωσες και όχι τεχνικά.

Ακόμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαβάζει» το Σύνταγμα όπως τη βολεύει. Σημείωσε ότι το Σύνταγμα προβλέπει ταυτόχρονη διενέργεια ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, με το σκεπτικό ότι όλοι οι ψηφοφόροι έχουν παρακολουθήσει την προεκλογική περίοδο, ακόμα και αιφνίδια γεγονότα που μπορεί να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό.

Στην ουσία, είπε, η κυβέρνηση επιδιώκει διαφορετική λογική συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, «παθητική, απόμακρη στάση, μακριά από κάθε πολιτική ζύμωση, όπου ο πολίτης θα ταχυδρομεί ένα έγγραφο, μεταξύ της πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ και της παραλαβής ενός δέματος».

«Η συμμετοχή κρίνεται στην καθημερινότητα, στο σωματείο, στους συλλόγους και είναι θετικό ότι η συμμετοχή σε αρχαιρεσίες σωματείων αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο», υπογράμμισε, ενώ στάθηκε στις διεργασίες στα πανεπιστήμια, με χιλιάδες φοιτητές να συμμετέχουν σε γενικές συνελεύσεις όπου συζητούν συλλογικά και δημοκρατικά.

Τέλος, για την αλλαγή στον τρόπο κατανομής εδρών στις ευρωεκλογές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση:

«Μη μας θεωρείτε κορόιδα, λες και δεν καταλαβαίνουμε τι πάτε να κάνετε. Μειώνετε το εκλογικό μέτρο για να μοιραστούν περισσότερες έδρες στην πρώτη κατανομή και έτσι να ευνοήσετε δυνητικά τον εαυτό σας, ως το μεγαλύτερο κόμμα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024